Šport > Zimski športi
1678 ogledov

Od tega prelomnega trenutka za slovenski šport je minilo 40 let

Bojan Križaj Profimedia
Danes pred 40 leti je Bojan Križaj zmagal na slalomu v Wengnu in slavil prvo slovensko zmago v svetovnem pokalu alpskih smučarjev.

Z zmago Bojana Križaja je bil sprožen pravi plaz evforije, saj so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja v šolah in podjetjih prekinjali pouk in delo, da so spremljali tekmovanja Križajeve generacije.

Križajevo ero je sicer zaznamoval izjemni švedski smučar Ingemar Stenmark, ki je vozil na smučeh begunjskega Elana ter so ga slovenski ljubitelji športa tudi zato vzeli bolj za svojega kot ostale tekmece tedanje jugoslovanske ekipe. Stenmark je s 86 zmagami v svetovnem pokalu še vedno v vrhu večne lestvice zmagovalcev alpskega smučanja.

Prav Stenmarka je za svojo uvodno zmago ugnal Križaj, za 17 stotink je bil hitrejši od Šveda, tretji je bil Paul Frommelt iz Liechtensteina (+0,54).

Bojan Križaj | Avtor: Profimedia Profimedia

"Bil sem ves vikend v Wengnu, ob 90. pokalu Lauberhorn so povabili tudi tiste, ki smo nekdaj tekmovali. Da se malo pošalim, pa tudi malo zares, starčki smo malo obujali spomine, bilo je lepo in prijetno," je o spominih na Wengen z današnjega zornega kota dejal Križaj in dodal: "Proge so ostale iste, tveganje isto, tudi težavnost je ista, le materiali, ki jih sedaj uporabljajo smučarji, so povsem drugačni in posledično je smučanje drugačno, manj je izpadov."

a tem druženju sicer ni bilo njegovega velikega tekmeca Stenmarka: "Ingemarja pa ni bilo z nami, ne vem, zakaj se ne odzove več na taka povabila. Midva sva še vedno ostala v stikih, občasno se vidiva in slišiva."

Sedaj 63-letni Križaj je v dvanajstih sezonah, ki jih je preživel v svetovnem pokalu, dosegel skupaj osem zmag, na 33 tekmah je stopil na zmagovalni oder ter je eden najboljših slovenskih športnikov doslej, tudi član Hrama slovenskih športnikov. V skupni razvrstitvi svetovnega pokala je bil najvišje na četrtem mestu v sezoni 1979/80, v zimi 1986/87 pa je osvojil slalomski globus, edinega v karieri. Srebrn je bil v Schladmingu leta 1982 na slalomski tekmi svetovnega prvenstva.

Bojan Križaj | Avtor: Profimedia Profimedia

Le odličja na olimpijskih igrah mu ni uspelo osvojiti, je pa leta 1984 pred olimpijskimi igrami v Sarajevu v slovenskem jeziku povedal olimpijsko prisego športnikov. Na treh OI je bil stopničkam najbližje s četrtim mestom v veleslalomu leta 1980 v Lake Placidu. V Sarajevu je v slalomu zasedel sedmo mesto, v veleslalomu pa je bil deveti.

Prav v glavnem mestu Bosne in Hercegovine je tedaj Jure Franko v veleslalomu osvojil srebro in s tem prvo zimsko olimpijsko medaljo za tedanjo Jugoslavijo in s tem tudi Slovenijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.