Šport > Zimski športi
12451 ogledov

Odločitev z velikimi posledicami za smučarske skoke

smučarski skoki Kuusamo EPA
Razsodba sodišča v Celovcu je dvignila veliko prahu v Avstriji, posledice pa bi lahko občutili vsi prireditelji športnih prireditev.

Sodišče v Celovcu je odločilo, da je poškodba predskakalca Lukasa Müllerja, ki se je zgodila na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih leta 2016 v Kulmu, nesreča na delovnem mestu, poroča avstrijska tiskovna agencija Apa.

Müller je po padcu na Kulmu ostal prikovan na invalidski voziček in se od takrat trudi svojo poškodbo uveljaviti kot delovno nesrečo. Zaradi nesreče je bil prisiljen spremeniti življenje, denimo tudi osebni avtomobil, kar mu je povzročilo veliko stroškov.

Na drugi strani so Smučarska zveza Avstrije in prireditelji tekme v Kulmu nesrečo opredelili kot poškodbo nastalo v prostem času, a je sodišče pritrdilo skakalcu.

Goran Janus SZS Šport Goran Janus je spet glavni trener

"Lukas Müller je bil velik skakalni talent in njegova nesreča je bila velika tragedija," je med drugim zapisal predsednik zveze Peter Schröcksnadel. Obenem pa so na zvezi že potrdili, da bodo preverili, kakšne posledice ima lahko razsodba celovškega sodišča za vse nesreče na tekmovanjih in kaj to pomeni za zvezo in prireditelje, a ne le smučarskih tekem.

Na zvezi bodo zdaj natančno opredelili, kakšen je status oseb na tekmovanjih, ki delujejo izven uradne reprezentance. Tu ne gre le za predskakalce na tekmovanjih, ampak to vključuje vse vpletene, tudi prostovoljce, ki so tako ali drugače izpostavljeni različnim tveganjem. Kot pravijo na zvezi, je treba ustvariti pravilnik, ki bo primeren predvsem za prireditelje številnih manjših tekmovanj.

Na zvezi dodajajo, da so se tudi za Müllerja zelo potrudili, da je iz zavarovanj zveze prejel 480.000 evrov, iz zavarovanj Mednarodne smučarske zveze pa 350.000 švicarskih frankov oz. približno 306.000 evrov. Z odločitvijo, da gre za delovno nesrečo, pa bo Müller zdaj upravičen tudi do drugih socialnih pravic, ki izhajajo iz delovne zakonodaje.

peter prevc Nova sezona Šport Številne spremembe v strokovnem vodstvu skakalcev

lukas müller | Avtor: Facebook Facebook

Komentarjev 5
  • jakec1575 15:50 03.maj 2019.

    nesreca v prostem casu???? saj se hecajo. kaksna je to socialna varnost? ce bi skocil na treningu bi tudi bil prosti cas?

  • markosls 15:11 03.maj 2019.

    Poiščite Gola Ženske v vaši soseski tukaj: Tiny.CC/Zenske

  • blayo 13:47 03.maj 2019.

    In kakšne bodo te velike posledice (razen pravilnika) o katerih govori naslov članka?