Šport > Zimski športi
13013 ogledov

"Organizatorji so krivi za ta padec!"

Urs Kryenbühl Epa
Prve informacije o poškodbah nesrečnega Švicarja.

Švicarski smukač Urs Kryenbühl je grozljivo padel na sloviti progi Streif v Kitzbühlu. Po padcu je nepremično obležal, kasneje so ga s helikopterjem prepeljali v bolnišnico. Že pred Švicarjevim padcem jo je skupil tudi Američan Ryan Cochran-Siegle.

"Že dva dni od organizatorjev zahtevamo, da popravijo ta skok, ki je predolg. Tam letimo 80 metrov pri hitrosti 146 kilometrov na uro. Oni so zavrnili zahtevo in oni so krivi za to, kar se je zgodilo," je bil po tekmi jezen francoski specialist za hitre discipline Johan Clarey, ki je na tekmi sicer zasedel četrto mesto.

Tudi zmagovalec Beat Feuz ni varčeval s kritiko. "Pri celi progi je v zadnjih treh dneh v središču le ciljni skok. Skoki so enostavno predolgi. Tudi sam sem tam danes verjetno poletel 60, 70 metrov. Ni treba, da je tako in ne bi smelo biti tako," je dejal 33-letni Švicar.

Feuz dodaja, da bi tovrstno nevarnost morali pričakovati. "Jasno je, da smučarji na treningu zadnjega dela ne vozimo v povsem nizki smukaški preži. Saj to ni nič novega. Na tekmi smo to nato pokazali. In pri teh hitrostih so skoki, ki gredo malce višje, zelo nevarni. Pri meni mislim, da je bilo 148 km/h. Seveda je super imeti ciljni skok, ni pa treba, da je takšen."

Urs Kryenbühl Video Šport Grozljivo: pri 140 km/h padel na glavo! Ryan Cochran-Siegle Kitzbühel Video Šport Kultna proga terjala davek: smukača odpeljal helikopter!

In v Kitzbuhlu vedo o čem je govoril Feuz, saj je bil prav skok pred ciljem na tem smuku že večkrat razlog za hude poškodbe smučarjev. Leta 2008 si je Američan Scott Macartney tukaj huje poškodoval glavo, leto kasneje so v bolnišnico s poškodbami glave in pljuč odpeljali Švicarja Daniela Albrechta, ki se je iz kome prebudil šele po treh tednih in pol.

Organizatorji so se tokrat zagovarjali, da so skok nekoliko predelali v četrtek, da je prišlo do padcev pa je po njhovem kriv led, ki se je naredil na stezi in tako še dodatno povečal hitrost smukačev.

Urs Kryenbühl | Avtor: Epa Epa

Iz švicarskega tabora so sicer prišle prve informacije o stanju Kryenbühla. Ta je utrpel hud pretres možganov, zlomljeno desno ključnico in potrgane ligamente v desnem kolenu. "Urs bo pod nadzorom preživel noč v bolnišnici, jutri pa se bo vrnil v Švico," so zapisali pri švicarski smučarski zvezi. Smukač je bil pri zavesti.

Nina Ortlieb Huda poškodba Šport Grd padec smučarke, s helikopterjem prepeljana v bolnišnico

Grdo je na tekmi padel tudi Američan Ryan Cochran-Siegel, ki je nadzor nad smučmi izgubil nekaj višje v tako imenovani traverzi. Iz ameriškega tabora so po spektakularnem padcu, ko je iztrgal zaščitno ogrado, sporočili, da jo je njihov smučar odnesel "le" z lažjimi poškodbami vratnih vretenc in udarcem v ramo ter da je že skupaj z ekipo v hotelu. Na sobotnem smuku in nedeljskem superveleslalomu ga kljub temu ne bo.

Po nesrečnem dnevu so se odzvali tudi odgovorni pri Mednarodni smučarski zvezi. "Vemo, da se proga iz dneva v dan lahko spremeni. Delali smo popravke, a imeli smo zelo neugodne vetrovne razmere na tekmi in hitrosti so se zaradi tega zelo povečale. Zelo mi je žal, saj je ravno to tisto, česar si ne želimo," je dejal Emmanuel Couder, ki na Tirolskem nadomešča tekmovalnega direktorja Fis Markusa Waldnerja, ki okreva po okužbi s koronavirusom.

Komentarjev 1
  • jakec1575 00:02 23.januar 2021.

    to ni vec gladiatorstvo, ampak umiranje zaradi debilov med organizatorji. to vendar niso smucarski skakalci. pa se ti manevrirarajo in korigirajo veter vsakih 5 desetink s prsti na rokah, glede na sunke vetra. jaz osebno bi tozil organizatorja, zaradi ogrozanja zdravja.

Sorodne novice