Šport > Zimski športi
28 ogledov

Orli na SP z visokimi pričakovanji

poleti vikersund robert kranjec EPA
Italijanski Val di Fiemme bo od 20. februarja do 3. marca prizorišče svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju. Na prizorišče bo odšla tudi močna slovenska reprezentance med njimi tudi skakalci. V Italijo bodo pod vodstvom Gorana Janusa odpotovali Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Peter Prevc, Jaka Hvala in Matjaž Pungertar.

Slovenski orli uživajo eno najboljših sezon v zgodovini smučarskih skokov, zato so pričakovanja pred začetkom svetovnega prvenstva v Val di Fiemmeju razumljivo visoka. "Po novoletni turneji so šli rezultati sunkovito navzgor. Stopničke so bile na vsaki tekmi. Te rezultate je potrebno spoštovati, potrebno je biti realen. Težko je zdržati ritem. Mi ga sicer držimo, zaradi česar fantom le čestitam. Letošnja sezona je najbolj uspešna v zgodovini smučarskih skokov,'' je povedal glavni trener Goran Janus.

''Tekma v Klingenthalu, kjer je slavil Jaka Hvala, je bila zelo težka. Pošteno povedano pogoji niso bili realni za vse. Lahko bi zmagal tudi kdo drug, vendar se je zmage veselil Jaka. Zmago ima v roki. Vsaka čast. Cilji za svetovno prvenstvo so naslednji. Na posamični tekmi na mali skakalnici eden do šestega mesta, enega do petnajstega in enega do tridesetega. Enaki cilji veljajo tudi za tekmo na veliki skakalnici. Na ekipni tekmi do petega mesta, na mešani ekipni preizkušnji pa do šestega mesta. Pričakovanja so visoka, želje imamo in se bomo borili,'' je še dodal Janus.

Kranjec: ''Če pravilno skačeš, nese tudi na 90-metrski skakalnici''

V skupnem seštevku svetovnega pokala najbolje kaže Robertu Kranjcu, ki zaseda šesto mesto. Največji uspeh sezone je zabeležil na letalnici v Vikesundu, kjer je osvojil prvo in tretje mesto.  "Moji skoki so kar na visokem nivoju. Najprej mi je cilj tehnično pravilno izvesti skok. Če pravilno skačeš, daleč nese tudi na 90-metrski skakalnici. Na olimpijskih igrah sem bil tako recimo boljši na manjši skakalnici. Vedno je potrebno dobro nastopiti," je povedal najboljši slovenski skakalaec.

smučarski skoki klingenthal jaka hvala | Avtor: EPA EPA
Odlične predstave v letošnji sezoni kažeta tudi Peter Prevc in Jaka Hvala, izjema pa ni niti Jurij Tepeš, ki se je v Harrachovu zavihtelna najnižjo stopničko. "Na svetovnem prvenstvu upam, da bom približno tako skakal kot zadnji mesec. S tem bom zelo vesel," je občutke pred začetkom tekmovanja strnil Tepeš.

Hvala: ''Zmaga mi ni povišala apetitov''

Zmagovalec tekme v Klingenthalu Jaka Hvala pa je dodal: "Tekma v Klingenthalu je bila zelo spremenljiva. Oba skoka sem naredili v letošnji sezoni že boljša. Sta bila dobra, vendar je bilo potrebno na tej tekmi imeti srečo. Tisti dan sem imel srečo. Pred samo tekmo nisem pričakoval zmage. Super. Apetitov pred svetovnim prvenstvom mi zmaga ni povišala, saj bom poskušal obdržati nivo skokov, ki sem jih prikazal do sedaj."

Prevc: ''Nemška turneja mi je dala nove ideje''

Na tekmi v Oberstdorfu se je stopničkam povsem približal tudi Peter Prevc, ki so mu do uvrstitve na zmagovalni oder zmanjkale manj kot tri točke. "Nemška turneja mi je dala nove ideje, na kaj je potrebno med samim skokom paziti. Mislim, da lahko na svetovnem prvenstvu s to miselnostjo pridem zelo visoko. Najprej je potrebno pa seveda zdržati do tja ter skoke prenesti na manjšo skakalnico," je dejal Prevc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice