Šport > Zimski športi
16 ogledov

Kranjec pometel s konkurenco v Vikersundu, Prevc in Tepeš skupaj peta!

poleti vikersund robert kranjec schlierenzauer neumayer
1/10
EPA
Robert Kranjec je zmagal na poletih v Vikersundu pred Michaelom Neumayerjem in Gregorjem Schlierenzauerjem. Jurij Tepeš in Peter Prevc sta si razdelila peto mesto.

Enaintridesetletni Robert Kranjec ima za seboj izjemen niz uspehov, saj je v 14 dneh štirikrat stal na stopničkah, dvakrat že v Saporu, nato pa se je po sobotnem tretjem mestu v Vikersundu danes povzpel na najvišjo stopničko in po lanski planiški zmagi prišel do pete posamične zmage v karieri na tekmah svetovnega pokala, skupno pa sedme z dvema ekipnima uspehoma. Za nameček si v razvrstitvi poletov v boju na nov mali kristalni globus deli prvo mesto z Gregorjem Schlierenzauerjem.

Kranjec je že po tretjem mestu v soboto napovedal, da bo danes napadal zmago in že v prvi seriji skočil na vso moč. "Zelo sem zadovoljen s celotnim vikendom. Ob prihodu v Vikersund, iskreno povedano, tako uspešnega konca tedna nisem pričakoval, saj sem se še kar precej lovil in iskal prave občutke, a na tekmi sem potem vsakič še nekaj dodal. Za menoj je res fantastičen vikend," je po izjemnem uspehu povedal Leteči Kranjec, ki je še enkrat upravičil svoj vzdevek.

"Razmere za letenje so bile super, a žirija nam ni dopustila dovolj velike hitrosti, da bi leteli še dlje. Danes je bilo veliko lepše leteti kot včeraj, ko je bilo v zraku več upora," je o tekmi še povedal Kranjec, ki pred naslednjim vikendom v Harrachovu ne želi prehitevati dogodkov: "Ne želim vnaprej niti razmišljati o stopničkah, pa četudi gre spet za dve tekmi v poletih. Najprej moram priti tja in preizkusiti skakalnico, potem bomo pa videli, kako mi bo šlo. Konkurenca je zelo strnjena, na Češkem pa imajo prireditelji vedno težave z vetrom."

Popoln slovenski dan

Za popoln slovenski dan na največji letalnici na svetu sta poskrbela še Peter Prevc in Jurij Tepeš, slednji z dosežkom kariere v svetovnem pokalu, ki sta si razdelila peto mesto. "S skoki na tekmi, z izjemo finalnega, nisem še povsem zadovoljen, a mi gre vedno bolje. Vesel sem, ker sem vsakič poletel prek 200 metrov. S skoki še nisem zadovoljen, z uvrstitvami pa zelo," je dejal Tepeš, ki je danes v poskusni seriji z 237 metri dosegel nov osebni rekord. "Moram reči, da sem kar zelo zadovoljen, da mi je uspelo popraviti zadnje ponesrečene poskuse in slediti temu, kar sem nakazal že lani v Oberstdorfu. Lahko grem z optimizmom na naslednje tekme," pa je povedal Prevc.

Nad slovenskim uspehom je bil navdušen tudi glavni trener A-reprezentance Goran Janus: "Ne le, da je danes odličen dan, dan je perfekten. Zame so bili danes moralno trije zmagovalci, poleg Robija še Peter in Jurij. To je zgodovinski uspeh za Slovenijo, saj še nikoli nismo imeli treh skakalcem med najboljšo šesterico."

Schlierenzauer bo še počakal na rekord

Kranjec je z današnjo prepričljivo zmago obenem preprečil Schlierenzauerju, da bi prišel do rekordnega zbira zmag v svetovnem pokalu. Na sobotni tekmi se je s 46 zmagami izenačil z legendarnim finskim skakalcem Mattijem Nykänenom, za samostojen rekord pa bo moral še malo počakati. "Tudi današnje tretje mesto je lep uspeh in vesel sem ga. A s 47 zmagami bom sam številka 1 in za ta cilj trdo delam. To je moj največji cilj, saj menim, da je to največ, kar lahko športnik doseže v karieri - biti samostojni rekorder," je dejal Tirolec.

V svetovnem pokalu je rumeno majico zadržal zmagovalec novoletne turneje Schlierenzauer (1000 točk), drugi je Norvežan Anders Bardal (757), tretji pa Nemec Severin Freund (656). Najboljši Slovenec je po današnji zmagi Kranjec (420), ki je s 16. skočil na deveto mesto.

Karavana svetovnega pokala v smučarskih skokih se zdaj seli na Češko, kjer bosta prihodnji konec tedna v Harrachovu novi dve tekmi v poletih. V slovensko ekipo se po dveh naslovih mladinskega svetovnega prvaka v Liberecu znova vrača Jaka Hvala.

Smučarski poleti, Vikersund:

Komentarjev 1
  • titty 19:47 27.januar 2013.

    Čestitke Robiju!!! Tudi ostali ste zakon, čestitke vsem!!!!