Šport > Zimski športi
31463 ogledov

Po Slovencih po prstih dobili še Poljaki: "Takole ne bo šlo"

Adam Malysz Epa
Nova afera v svetovnem pokalu smučarskih skokov je še zaostrila napetosti med reprezentancami.

Potem ko je Mednarodna smučarska zveza (Fis) na pobudo tekmecev prepovedala uporabo novega okovja Petra Slatnarja, ki je kamen spotike postalo šele z zmago Anžeta Laniška v Ruki, so se zdaj na udaru znašli še Poljaki.

anže lanišek Slatnar znorel Šport Fis se je spravila na Slovence: "No, to je očiten dokaz, da se nas bojijo!"

Poljski skakalci so v letošnji sezoni daleč od želenih rezultatov, zato mrzlično iščejo rešitev iz krize. Pri tem si pomagajo tudi z manjšimi modifikacijami opreme, kar je sprožilo pomisleke o regularnosti njihovih skakalnih čevljev.

Piotr Zyla | Avtor: Epa Epa
Po protestu, ki ga je zoper Poljake vložil avstrijski trener na čelu nemške reprezentance Stefan Horngacher, je pristojni kontrolor opreme pri Fisu Mika Jukkar ocenil, da modificirani skakalni čevlji niso v skladu z veljavnimi predpisi, kar je imelo za posledico diskvalifikacijo Piotra Zyle in Stefana Hule na prvi tekmi v Willingenu. Poljaki so na drugi tekmi nastopili s starimi čevlji, med dobitnike točk pa se je s 14. mestom uvrstil samo Dawid Kubacki"Težki pogoji so močno vplivali na rezultate naših skakalcev, svoje pa je dodalo tudi to, kar se je zgodilo po prvi tekmi," je bil ogorčen direktor poljske reprezentance Adam Malysz

"Prepovedali so nam skakati z izboljšanimi čevlji. Četudi fantje niso razmišljali o tem, je vsaka sprememba počutja lahko odločilna," je razloge za neuspeh izpostavil nekdanji vrhunski skakalec. "Borili se bomo za te čevlje, ker smo jih zgolj posodobili. To niso novi čevlji, kot trdita Horngacher in Fis. Vsak pripravlja tehnično noviteto pred vrhuncem sezone. Tudi mi stremimo k temu," je poudaril Malysz.

Horngacher se je v formalnem protestu skliceval na dejstvo, da morajo biti vse novosti sprejete maja na kongresu Mednarodne smučarske zveze (Fis). Poljaki so se branili, da gre zgolj za izboljšane in ne nove čevlje, kot jim očita avstrijski trener.

Svoj pogled je delil tudi trener norveške reprezentance Alexander Stöckl, ki je podprl avstrijskega kolega. "Pravila so zelo jasna. Čevlji ne smejo biti zasnovani na način, da tekmovalcu omogočajo aerodinamično prednost. Povsem razumem Stefana. Prav nič me ni presenetilo, da se je odločil za ta korak, saj je sprememba več kot očitna. Če tega ne bi storil on, bi zagotovo kdo drug. Čeprav je ideja dobra, je nesprejemljiva glede na Fisova pravila glede opreme. Tokrat ne bo šlo, moji poljski prijatelji," je tekmece zbodel Stöckl.

Alexander Stöckl | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 1
  • SamoResnica 13:15 02.februar 2022.

    Me zanima če bi bila razmerja enaka, če bi naši uporabljali Nemško ali Avstrijsko opremo in obratno.