Šport > Zimski športi
50130 ogledov

Fis se je spravila na Slovence: "No, to je očiten dokaz, da se nas bojijo!"

peter slatnar Profimedia
Uspehi slovenskih orlov so trn v peti skakalnim velesilam.

Slovenski smučarski skakalci so se po poročanju Dela.si znašli na udaru Mednarodne smučarske zveze (Fis). Ta namreč zahteva, da morajo tisti tekmovalci, ki uporabljajo nove vezi slovenskega smučarskega revolucionarja Petra Slatnarja, le te odstraniti s smuči najpozneje do 9. januarja, torej po tekmi v Bischofshofnu, kjer se bodo skakalci še enkrat pomerili takoj po koncu novoletne turneje.

V tem tenutnku ni znano, ali je Fis glede domnevnih nepravilnosti z okovjem ukrepala na lastno pest ali se je za intervencijo zoper slovenske skakalce odločila na pobudo katere izmed tujih reprezentanc.

anže lanišek | Avtor: Epa Epa
Slatnar je v nedavnem intervjuju za Sportklub razkril, da so se Nemci nad okovjem pritoževali že v Ruki, kjer se je prve zmage v karieri veselil trenutno najboljši slovenski skakalec v svetovnem pokalu Anže Lanišek.

Takrat so na Fis celo vršili pritisk, da bi morala Laniška diskvalificirati, vendar se to ni zgodilo, zdaj pa se je krovna zveza očitno presodila, da Slatnarjeva inovacija ni v skladu s pravili. "Gre za okovje, ki smo ga odgovornim pri FIS predstavili že leta 2015, a takrat niso imeli nobenih pripomb. Določeni pomisleki so se pojavili šele po zadnjih uspehih naših skakalcev, zahtevo po njihovi odstranitvi pa so obrazložili z razlago, da je prednji del vezi nenavaden. Ja, kakšen pa naj bo, saj je nov?" je za spletni portal Delo.si povedal Slatnar.

"No, to je očiten dokaz, da se nas bojijo. Kakorkoli že, mi jih bomo umaknili, Anže in Lovro pa sta že zatrdila, da bosta pokazala, da znata skakati daleč tudi s starim okovjem," je za omenjeni medij še dodal vodilni akter na področju skakalne opreme. Povedal je še, da tudi nekatere druge reprezentance uporabljajo "določene stvari, ki ji uradno niso odobrili", za povrhu pa jih celo skrivajo pred drugimi in s tem kršijo "džentelmenski dogovor". Slatnar kršiteljev ni poimensko izpostavil.

karl geiger | Avtor: Epa Epa

Jubilejna 70. novoletna turneja se bo nadaljevala z današnjo tekmo v Garmisch-Partenkirchnu. Uvodno preizkušnjo je dobil Japonec Ryoyu Kobayashi, najboljši slovenski predstavnik pa je bil Lovro Kos na šestem mestu, ki je s tem vpisal tudi dosežek kariere.

Na zadnji dan preteklega koledarskega leta je bilo v kvalifikacijah za drugo preizkušnjo turneje uspešnih pet orlov.

Branilec zlatega orla je Poljak Kamil Stoch, ki pa je letos daleč od šampionske forme. Tekmo v Oberstdorfu je končal šele na 41. mestu.

V 70-letni zgodovini novoletne turneje sta zlatega orla osvojila dva Slovenca - Primož Peterka v sezoni 1996/1997 in Peter Prevc v sezoni 2015/2016.

Komentarjev 3
  • Avatar Amelliola
    Amelliola 00:17 02.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • albert6 15:16 01.januar 2022.

    To ni strah za uspeh temveč dokaz da nas imajo za goljufe

  • miha91 11:31 01.januar 2022.

    Tamar Tamar and DJ 20Pik: https://www.youtube.com/watch?v=Q2x90ZP01-M

Sorodne novice