Šport > Zimski športi
371 ogledov

Prevc z lepo popotnico na novoletno turnejo

peter prevc Epa
S sobotnimi kvalifikacijami se bo v Oberstdorfu začela že 68. novoletna turneja štirih skakalnic.

Zlatega orla za najboljšega bo branil Japonec Ryoyu Kobayashi, ki je v zadnjih tednih našel zmagovito formo iz lanske zime in se v Nemčijo odpravlja v rumeni majici. Prvi favorit slovenske vrste na prvem vrhuncu skakalne sezone bo izkušeni Peter Prevc.

Kobayashi, ki je lani šele kot tretji skakalec v zgodovini turneji osvojil s pokrom zmag, pred njim je to uspelo le še Nemcu Svenu Hannawaldu in Poljaku Kamilu Stochu, je do druge zmage v sezoni prišel v Engelbergu, tik pred začetkom turneje. Skupno je prišel do 15. zmage v karieri.

Vendar se 23-letni japonski skakalec otepa vloge favorita. Priznava, da so se vrnili dobri občutki, a da o rezultatih ne razmišlja. "Seveda bi rad letos ubranil skupno zmago na novoletni turneji, a sam se, kot sem že večkrat poudaril, osredotočam le na svoje skoke, nikoli na izide," je dejal kralj lanske zime.

Japonska vrsta bo sicer na turneji prvič po 28 letih nastopila brez Noriakija Kasaija, saj 47-letni zvezdnik po slabih predstavah to zimo ni dobil mesta v ekipi. "Za menoj je naporen boj. Občutki na skakalnici brez dvoma še niso pravi. Za zdaj še nisem našel pravega položaja, ki bi mi prinašal dobre daljave. A fizično se dobro počutim in ne bom kar tako odnehal," je za skispringen.com dejal izkušeni Kasai, ki je nazadnje izpustil novoletno turnejo v sezoni 1991/92.

Ruka, smučarski skoki Turneja Šport Ljubitelji skokov si lahko oddahnejo

A Kobayashi še zdaleč ni edini favorit za skupno zmago. V avstrijski ekipi se je prebudil Stefan Kraft, pri Poljakih je formo našel dvakratni zmagovalec turneje Stoch, tudi Nemci imajo svojega aduta v Karlu Geigerju, zato bo zanimivo spremljati razplet. Kraft je sicer, dobesedno, pogrnil na generalki v Engelbergu, ko je v finalu padel pri pristanku in s tem izgubil tudi rumeno majico. Iz avstrijskega tabora so sporočili, da se ni poškodoval, 26-letni član rdeče-bele falange pa poudarja, da je pripravljenost pred turnejo na visoki ravni. "Pri pristanku sem imel smolo, nič ne de. Desna stran me malo boli, a ni nič hujšega. Forma je na pravem mestu. Zelo se veselim turneje," je dejal Kraft.

Zato pa se z lepo popotnico v Nemčijo odpravlja Peter Prevc, ki je na generalki za štiri skakalnice osvojil svoje prve stopničke to zimo in zaostal le za Kobayashijem. Kljub uspehu je Prevc dejal, da ga pred božičnimi prazniki in nadaljevanjem zime na 68. novoletni turneji ne pomirjajo le stopničke iz Engelberga, temveč bolj dobri skoki skozi celotno letošnjo sezono. Nekaj preglavic mu povzroča le še pristanek v telemark.

peter prevc | Avtor: Epa Epa

"Ne vem, če je ravno drugo mesto v Švici tisto, ki vse rešuje in pomirja. Jaz sem zadovoljen s celotno sezono, moji skoki so na visoki ravni. Do zdaj nisem bil nič napet ali živčen, tako da grem lahko mirno naprej, tako, kot sem prišel do sem," se je 27-letni skakalec ozrl proti Oberstdorfu.

Pred začetkom prvega vrhunca sezone ne želi Prevc ničesar dodajati ali spreminjati v pripravah. "Ničesar ne želim dodati. Nekajkrat sem se ravno zaradi tega uštel. Vedno, ko sem nekaj dosegel, sem takoj želel še nekaj dodati, pa sem šel dve stopnici nazaj. Brez pretiravanja, skoke bo treba čim bolj utrditi in se potem premiki naprej 'zgodijo sami'," je še menil Prevc po nedeljskih 54. stopničkah v karieri.

Poleg Petra Prevca bodo slovenske barve, slovenska ekipa je izgubila eno mesto, tako da bo na turneji nastopala s šestimi skakalci, zastopali zagotovo še Anže Lanišek, Domen Prevc in Rok Justin, medtem ko se bo selektor reprezentance Gorazd Bertoncelj o zadnjih dveh članih ekipe odločil šele v četrtek, tik pred odhodom v Nemčijo. Precej težav ima namreč lansko zimo najboljši Slovenec Timi Zajc.

peter prevc Nasmeh do ušes Šport Prevc: "Samo čakal sem, kdaj se bo zgodilo."

Slovenska vrsta je na lanski turneji krepko zaostala za cilji, potem ko je imel prvi adut Zajc težave z zadrgo na dresu na zadnji tekmi v Bischofshofnu in posledično ostal brez finala ter kot najboljši Slovenec na turneji končal šele na 20. mestu. Lani so slabi dosežki močno zamajali stolček glavnega trenerja Bertonclja, ki pa je tudi za to zimo kot enega glavnih ciljev izpostavil novoletno turnejo. Bertoncelj je svojim izbrancem kot začetni cilj zastavil eno skupno uvrstitev do osmega mesta.

"Osnovni cilj je eden tekmovalec do osmega mesta skupno, na vse štirih posamičnih tekmah pa je želja po dva med najboljšo deseterico," je pred odhodom dejal Bertoncelj in kot prvega aduta slovenske ekipe izpostavil Petra Prevca. "Trenutno je edini konstanten v naši ekipi Peter, ki ima tudi največ izkušenj, celo že trofejo z novoletne turneje. Od njega pričakujemo stabilne rezultate. Od ostalih fantov pa, da naredijo osem skokov na novoletni turneji. Ker že če narediš osem skokov, to prinese dober rezultat."

Novoletna turneja se bo začela s sobotnimi kvalifikacijami ob 16.30 v Oberstdorfu, v nedeljo (17.30) sledi prva tekma, nato se skakalci selijo v Garmisch-Partenkirchen (1. januar/14.00), Innsbruck (4./14.00) in Bischofshofen (6./17.15).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.