Šport > Zimski športi
294 ogledov

Prve stopničke za Slovenko v tej sezoni

Anamarija Lampič Epa
Uspeh slovenskih tekmovalk.

Slovenki Anamarija Lampič in Eva Urevc sta nastopila v finalu sprinta v Davosu. Lampičeva je v prosti tehniki osvojila drugo mesto, Urevčeva pa je s šestim ponovila svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu.

Najboljša slovenska tekmovalka je svojo četrto zmago v svetovnem pokalu zgrešila za 28 stotink. Zmagala je Američanka Rosie Brennan. Tretja je bila Rusinja Natalija Neprjajeva (+0,49).

Nihče izmed treh Slovencev se iz kvalifikacij ni uvrstil v trideseterico in nadaljevanje tekmovanja. Janez Lampič je bil 40. (+8,08), Vili Črv 55. (+9,83), 63. pa Luka Markun (+12,79).

Lampičevi med finalno tekmo ni uspelo, da bi se približala vodilnima Brennanovi in Švicarki Nadine Fähndrich, slednjo je ugnala prav v zaključku. Neprjajevi se je prav na koncu uspelo priključiti vodilni trojici in je dobila dvoboj za tretje mesto s Švicarko. Urevčeva se je še pred zadnjim krogom finala znašla na repu, kjer je ostala, vendar je tudi s tem izenačila svoj izid kariere; šesta je bila 16. februarja lani v italijanskem Cogneju, kar je tudi njena edina preostala uvrstitev med deseterico.

Glavni trener slovenske izbrane vrste Nejc Brodar je že pred tekmo napovedal, da pričakuje finalni nastop obeh slovenskih tekmovalk v Švici, kamor niso pripotovali tekmovalci tekaških velesil Norveške, Finske in Švedske. Obenem pa je več pričakoval od moškega dela ekipe, kot je bil potem izkupiček.

Anamarija | Avtor: Epa Epa

Trenerjeva pričakovanja sta Slovenki upravičili, najprej že v kvalifikacijah, Lampičeva je bila tretja, Urevčeva pa sedma. Prva nato v drugem četrtfinalu ni začela na čelu, a se je tja prebila v drugem delu in nato v zaključku zabeležila prvo mesto v skupini. Brennanova, najboljša v kvalifikacijah, je zaostala 0,04 sekunde.

Urevčeva je izločilne boje začela v četrti četrtfinalni skupini in vodila večji del prvega kroga, potem je bila prva tudi v zaključnem in si brez težav z zmago zagotovila polfinale. Rusinja Hristina Macokina je na drugem mestu skupine zaostala za 0,42 sekunde.

Lampičeva je v prvi polfinalni skupini boj za finale dobila z drugim mestom v skupini, kar ji je uspelo troboju. Brennanovo je ugnala za šest stotink in Američanko potisnila na tretje mesto. Prepričljivo prva v skupini je bila Fähndrichova, devet desetink je bila pred Lampičevo, a je imela zmago v rokah že precej pred ciljno ravnino.

Urevčeva je vajeti v drugi polfinalni skupini v roke vzela na začetku zadnjega kroga in si v zadnjem vzponu priborila tako veliko prednost, da se ji ni bilo treba naprezati, da si je drugič v karieri zagotovila finale. Neprjajeva je bila druga z 0,53 sekunde zaostanka.

Eva Urevc | Avtor: Epa Epa

V finalu tekačev je bil razred zase Italijan Federico Pellegrino, ki je 14. posamično zmago v pokalu zabeležil po dolgem postu, ki je trajal od februarja 2019. Za 30-letnim nekdanjim svetovnim prvakom je bil vodilni v skupnem seštevku Aleksander Boljšunov; Rus je zaostal 2,13 sekunde. Tretji je bil Britanec Andrew Young (+3,63).

V nedeljo bosta v Davosu tekmi na razdaljah v prosti tehniki, najprej na 10 km za ženske in nato še na 15 km za moške.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice