Šport > Zimski športi
18873 ogledov

Velika novost v smučarskih skokih, tem trem reprezentancam se smeji

skoki Garmisch-Partenkirchen Epa
Že smo poročali, da bo FIS uvedla velike spremembe v smučarskih skokih, kar se tiče omejitve števila kombinezonov tekmovalcev ter novega točkovanja telemarka, a tu je še ena pomembna novost.

Včeraj smo poročali, da se v smučarskih skokih že v prihodnji sezoni obetata dve veliki novosti: delegati krovne smučarske zveze so na nedavnem zasedanju v Portorožu potrdili številne novosti za prihodnje sezone smučarskih skokov. Med drugim portoroški sklepi prinašajo spremembe v dresih, ki bodo opremljeni s senzorji, in novosti v točkovanju skokov. O tem smo podrobneje pisali tukaj

A tu je še ena velika novost v smučarskih skokih, ki pa ni požela toliko zanimanja, a bo zagotovo dobrodošla popestritev v konkurenci svetovega pokala. Predvsem pa bo to izjemna odskočna deska za mlade, ki se v profesionalni svet smučarskih skokov šele prebijajo. O čem je govora? 

Ena pomembnejših sprememb tekmovalnega pravilnika, ki je bila sprejeta na majskem zasedanju FIS komisije za smučarske skoke v Portorožu, je bila uvedba dodatnih štartnih mest v svetovnem pokalu za nosilce medalj na mladinskem svetovnem prvenstvu, poroča specializirani portal za smučarske skoke skijumping.pl

Kvoto bodo prejeli tekmovalci, ki bodo stali na stopničkah posamične tekme mladinskega svetovnega prvenstva, vendar bo vsaka država prejela le največ eno dodatno mesto. Če je med nosilci medalj več skakalcev iz ene države, se privilegij dodatnega mesta za tekmo svetovnega pokala ne prenese na naslednje skakalce na lestvici rezultatov.

Razlog, da so pri FIS uvedli to pravilo, je to, da je imelo zmanjšanje kvot za najboljše reprezentance tudi negativno posledico, po besedah Sandra Pertileja gre za to, da si najmočnejše reprezentance niso mogle privoščiti, da bi v tekmovanje prijavile mlade, nadarjene tekmovalce. "In s tem smo zaprli vrata tem mladim športnikom, mladincem, za nabiranje izkušenj na najvišji mednarodni ravni," je za skijumping.pl ugotavljal direktor svetovnega pokala. Kot je še pojasnil Pertile, bo v osnovi dodatno startno mesto za posamično reprezentanco vezano na skakalca, ki je osvojil kolajno na mladinskem svetovnem prvenstvu, a tudi na posamezno smučarsko zvezo - reprezentanco. Tako bo, v primeru, da je nosilec medalje poškodovan, v slabi formi ali pa že skače v svetovnem pokalu, lahko to mesto zapolnil mladinec iz iste reprezentance.

Veliko uspehov tudi za Slovence

Novost je pomembna tudi za slovenske smučarske skoke, če vemo, da so Slovenci na mladinskih prvenstvih v preteklosti poželi kar veliko uspehov. Tako so v zadnjih 15 letih v posamični konkurenci dvakrat osvojili zlato (Nejc Dežman in Jaka Hvala), trikrat srebro (Peter Prevc, Jaka Hvala in Domen Prevc) in enkrat bron (Mark Hafner). 

planica 2014 jaka hvala | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Novo pravilo bo stopilo v veljavo že v sezoni 2024/25, upoštevali pa se bodo rezultati z mladinskega svetovnega prvenstva v Planici. Kolajne so na tem prvenstvu osvojili Avstrijec Stephan Embacher, Američan Erik Belshaw in Nemec Adrian Tittel. S tem bo dodatno težo dobilo tudi mladinsko svetovno prvenstvo in zna se zgoditi, da bodo močnejše reprezentance na MSP poslale tekmovalce, ki so se v preteklosti sicer raje kot na MSP borili za čim več točk v svetovnem pokalu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice