Šport > Zimski športi
2338 ogledov

Še zadnji udarec za prireditelje pokala Vitranc

Kranjska Gora, zima, turizem, Podkoren, smučanje M. Ha. Smučišče v Podkorenu.
Kranjska Gora tudi brez slalomske tekme.

Prireditelji svetovnega pokala alpskih smučarjev v Kranjski Gori so morali zaradi slabih snežnih razmer in toplega vremena odpovedati tudi moško slalomsko tekmo za 63. pokal Vitranc, ki bi morala biti na podkorenski strmini v soboto. Že v torek so prireditelji odpovedali tudi veleslalom.

"Zaradi izjemno obilnih padavin v zadnjih 24 urah, ki so popolnoma uničile progo, je slalom za svetovni pokal v Kranjski Gori za moške odpovedan," je Mednarodna smučarska zveza (Fis) zapisal v sporočilu za javnost.

Ta je še sporočila, da odpadlega slaloma ne bo nadomeščala. Naslednji teden je namreč na sporedu že finale svetovnega pokala v Saalbachu. S tem je mali kristalni globus v slalomskem seštevku pripadel Avstrijcu Manuelu Fellerju, ki ima pred zadnjo tekmo 159 točk naskoka pred zasledovalci.

Organizatorji svetovnega pokala alpskih smučarjev v Kranjski Gori so bili že v torek zaradi neugodnih vremenskih razmer, ki bi lahko ogrozile varnost tekmovalcev, prisiljeni odpovedati za soboto načrtovan veleslalom. Namesto veleslaloma naj bi v soboto tako izpeljali slalom, a zdaj je tudi ta načrt prekrižala narava.

"Vreme letos Pokalu Vitranc ni bilo naklonjeno. Potem, ko je včeraj vse kazalo na izvedbo slalomske tekme, je dež preko noči in danes dopoldan odplavil dobršni del snežne odeje ter zmehčal snežno odejo do te mere, da je ne bi mogli pripravit za varno smučanje tekmovalcev," je dejal vodja organizatorjev Gregor Benedik.

56. pokal vitranc | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Mi smo vložili maksimalen trud, da bi tekmo obdržali, vendar je bila narava letos, po 23 letih, mnogo močnejša od nas. Kupci vstopnic bodo seveda dobili vrnjen denar pri prodajalcu, kjer so vstopnice kupili. Ne preostane nam nič drugega, kot da vas vse povabimo na 64. Pokal Vitranc naslednje leto," je dodal.

Še v ponedeljek so kranjskogorski prireditelji sicer pričakovali nizke nočne temperature in da bodo lahko izpeljali obe tekmi. Razmišljalo se je o možnosti izvedbe dveh slalomov oziroma o veleslalomski tekmi na skrajšani progi z rezervnega starta. A so vsi ti razmisleki padli v vodo.

Odpoved tekme bo pomenila največji finančni udarec za Smučarsko zvezo Slovenije, saj bo alpskemu delu manjkalo okrog 200.000 evrov z naslova marketinških in televizijskih pravic.

Organizatorji v Kranjski Gori bodo svoje stroške pokrili z naslova zavarovanja, je za Radio Slovenija potrdil generalni sekretar organizacijskega komiteja Pokal Vitranc Srečko Medven. "Mi lahko mirno spimo," je dejal za nacionalni radio.

V slovenskem taboru obžalujejo predvsem odpoved veleslaloma, saj je Žan Kranjec tako ostal brez tekme in možnosti, da si še izboljša izhodišče v boju za stopničke v končni razvrstitvi posebnega veleslalomskega seštevka. Po devetih izpeljanih veleslalomih zaseda peto mesto s 347 točkami.

Žan Kranjec | Avtor: Epa Epa

Norvežan Henrik Kristoffersen je četrti z zgolj tremi točkami več, Švicar Loic Meillard na tretjem mestu ima 21 točk več od Kranjca, v najboljšem položaju je Hrvat Filip Zubčić, ki ima na drugem mestu 23 točk več od Slovenca. Mali kristalni globus si je predčasno zagotovil Švicar Marco Odermatt.

Z odpovedjo Pokala Vitranc bo letos odpadla tudi spominska tekma v spomin na prezgodaj umrlega smučarja in trenerja Draga Grubelnika. Obenem pa so smučarji z odpovedjo tekme v Podkorenu ostali brez zadnjih tekem svetovnega pokala pred finalom sezone, ki bo letos od 16. do 24. marca v Saalbachu v Avstriji.

Komentarjev 4
  • T_rex 21:55 06.marec 2024.

    Kmalu se bo smucalo samo/le se v dragih ogromnih ohlajenih neekoloskih & pokritih dvoranah a`la Dubai, HongKong, Tokio ...

  • Ender3 18:21 06.marec 2024.

    Vsaka stvar je za nekaj dobra..🏂

  • Facja 17:25 06.marec 2024.

    Cajti Križaja, Strela in Kuralta so mem, Slovenci ne rabimo smučarije, da se narodno poenotimo in zbudimo (kar je bilo pred desetletji). Sedaj furajo to Kranjsko goro na silo, da SZS posamezniki dobro živijo. Brez veze obskurni šport, ki nima ...prikaži več dosti gledalcev in podpore. Kr. gora z 900 m nadmorske višine pa je itak pase.

Sorodne novice