Šport > Zimski športi
17955 ogledov

Shiffrin odločno proti očitkom na račun Gut-Behrami

Lara Gut-Behrami Epa
Lara Gut-Behrami je na pragu osvojitve velikega kristalnega globusa. Po mnenju Mikaele Shiffrin bo ta uspeh zaslužen.

Švicarka Lara Gut-Behrami bo zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala v alpskem smučanju za sezono 2023/2024. To je zdaj že jasno, čeprav ima v teoriji nekaj možnosti tudi Italijanka Federica Brignone, ki pa za Švicarko zaostaja debelih 282 točk.

Do konca sezone so še štiri tekme v Salbachu, tako Gut-Behrami kot Brignone pa naj bi se v Avstriji udeležili treh. To pomeni, da bi Brigone za preobrat potrebovala tri zmage, medtem ko bi morala Gut-Behrami ostati tako rekoč brez točk. 

Skupna zmaga Gut Behrami tako ne bi smela biti vprašljiva, kljub izjemnim predstavam, s katerimi je zaznamovala drugi del letošnje sezone, pa se v smučarskih krogih širi prepričanje, da je uspeh Švicarke v veliki meri posledica poškodb Sofie Goggia in Mikaele Shiffrin.

Shiffrin | Avtor: Epa Epa
Slednja je imela pred padcem v Cortini d'Ampezzo kar 420 točk prednosti pred bodočo dobitnico velikega globusa, danes pa njen zaostanek znaša 345 točk. Tudi Shiffrin bi v teoriji še lahko lovila skupno zmago, a se je že pred časom odločila, da po vrnitvi na smuči v Saalbachu ne bo tvegala v hitrih disciplinah, temveč bo nastopila samo na veleslalomu in slalomu. 

Shiffrin se je po 44 dneh v svetovni pokal vrnila z vrhunsko predstavo v Areju, kjer je potrdila mali slalomski globus in se veselila 96. zmage v svetovnem pokalu, lov na šesti veliki globus pa prestavila na naslednje leto.

"Ta vlak je odpeljal. Nikoli ne bomo vedeli, kako bi se razpletlo, če se ne bi poškodovala. Morda bi Lara vseeno zmagala. Mislim, da je Lara standard našega športa v tej zimi dvignila na višjo raven," je bil skromna Američanka.

"Pri tako velikem uspehu je pomemben vsak košček sestavljanke. Eden od teh koščkov je tudi ta, da športnik ostane zdrav in ima vedno dovolj energije. Iskreno upam, da Lari ne bodo očitali, da je veliki globus osvojila samo zato, ker sem imela jaz smolo," je dodala.

Tudi nekdanji nemški smučarski as Felix Neureuther meni, da ne gre zmanjševati teže uspeha Gut-Behrami. "Zmagati skupni seštevek ni mačji kašelj. Mikaela je vedno merilo in zagotovo bi jo bilo težko premagati, če se ne bi poškodovala, toda lahko le čestitam Lari za njeno smučarsko tehniko in pametno smučanje. Tekmovati v treh disciplinah pri 33 letih ni kar tako. Lara to počne izredno dobro in smotrno," je prepričan zmagovalec 13 tekem za svetovni pokal.

Gut-Behrami Strategija? Šport Divje špekulacije glede najboljše smučarke na svetu

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1