Šport > Zimski športi
6469 ogledov

Shiffrinova vrača udarec: "To mi je šlo najbolj na živce"

shiffrin Profimedia
Ameriška kraljica belih strmin se po večletni dominaciji spet privaja na vlogo izzivalke.

Ameriška smučarka Mikaela Shiffrin je v lanski sezoni zmagovala manj, kot je bila vajena v preteklosti, kar pa ni presenetljivo, če upoštevamo, da se je po smrti očeta in odpovedih v zvezi s pandemijo njen tekmovalni premor raztegnil na več kot 300 dni.

V tem času je primat v belem cirkusu prevzela letošnja dobitnica velikega kristalnega globusa Slovakinja Petra Vlhova, medtem ko se je Američanka vsaj začasno znašla v stranski vlogi.

vlhova Norišnica Šport "Morda bodo ljudje končno dojeli, da nismo Slovenci"

Sezono je sklenila na četrtem mestu skupne razvrstitve, v slalomu in veleslalomu je bila druga. Dobila je samo tri tekme za svetovni pokal, kar je njen najslabši izplen po krstni sezoni leta 2012.

Prvič po sezoni 2015/2016, v kateri ji je načrte prekrižala poškodba kolena, je 26-letnica ostala brez malega globusa.

mikaela shiffrin | Avtor: Profimedia Profimedia

Shiffrinovi si je po lanski tragični smrti očeta Jeffa, ki je umrl v 65. letu starosti med delovno nesrečo doma v Koloradu, podrl svet, zato je smučanje postavila na stranski tir. Po krajšem premoru se je želela vrniti v finalu svetovnega pokala v Cortini d'Ampezzo, a je izvedbo tekem preprečila pandemija koronavirusa.

Petra Vlhova veliki globus Burni odzivi Šport Bivši trener Tine Maze z izjavo o "železnih nogah" razburil nacijo

Predvidena vrnitev v Söldnu je padla vodo zaradi poškodbe hrbta, nato pa se je konec lanskega novembra po skoraj letu dni na bele strmine vrnila z drugim mestom na slalomu v Leviju.

V naslednjih štirih mesecih je dobila tri tekme za svetovni pokal in osvojila štiri kolajne na SP v Cortini - zlato v kombinaiji, srebro v veleslalomu ter bron v superveleslalomu oziroma slalomu.

Kljub uspehom je bil njen rezultatski padec v primerjavi s prejšnjimi leti neprestana polemika v smučarski skupnosti. 

gut-behrami Bojkot zvezdnice Šport Gut-Behramijeva spregovorila: "Povem vam, zakaj sem to naredila"

"Ena od reči, ki so mi šle najbolj na živce, so bili ljudje z izjavami: 'Oh, ne zna več, ni več tako dobra'," je v telefonskem intervjuju za New York Times razkrila Američanka. "Veste, še vedno sem tukaj, še vedno tekmujem. Drži, da sezona ni bila tako uspešna kot nekatere prejšnje, a v tem pogledu nisem edina," je poudarila.

"Ko se ozrem po pretekli sezoni, sem zelo ponosna. Najprej sploh nismo vedeli, če bomo sploh lahko tekmovali, prav tako nisem bila prepričana, ali sem čustveno pripravljena na to. Nato sem se pred začetkom še poškodovala. Namesto da bi trenirala, sem ležala v postelji. Ves čas sem imela občutek, da moram nekaj nadoknaditi," je dodala.

brignone Šok Šport Besede, ki tresejo beli cirkus: "Ne vidim več smisla"

Netipična sezona ji je vlila dodatno motivacijo pred prihajajočimi olimpijskimi igrami v Pekingu (2022). "Motivira me letošnji primanjkljaj. Manjkajo mi določeni koščki mozaika. Poiskati te manjkajoče koščke je moj glavni cilj."  

Sestava olimpijskega urnika je za zdaj še v zraku. "Odločiti se moram, na katerih tekmah bom nastopila, kje imam največ možnosti za medalje. Poskrbeti moram, da bom do začetka sezone pripravljena, saj gre v olimpijskih sezoni lahko marsikaj narobe. Veselim se treninga," je za tekmicam zažugala nesporna slalomska kraljica.

mikaela shiffrin | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.