Šport > Zimski športi
24685 ogledov

"Zaradi Petra Prevca je bil ego ranjen le kakšno sekundo"

Planica 2018 Saša Despot
Slovenski inovator in izdelovalec skakalnih smuči Peter Slatnar o tem, kako se je razšel s Prevcem in o novem napisu na smučeh.

Podjetnik Peter Slatnar se je po izstopu Elana iz skakalnega športa posvetil tudi izdelavi smuči za skakalce, ob koncu tega koledarskega leta pa bodo ti tako lahko v sezono svetovnega pokala še tretjič vstopili na smučeh Slatnar. Med njimi naj bi bili tudi Slovenci Domen Prevc, Tilen Bartol in Anže Lanišek.

Prvi skakalec na Slatnarjevih smučeh v tej sezoni je bil sicer Norvežan Robert Johansson, ki je na olimpijskih igrah osvojil dve bronasti kolajni v posamični konkurenci ter zlato na ekipni tekmi, zmagal je na tekmi v poletih v Vikersundu, bron pa je osvojil tudi na svetovnem prvenstvu v poletih, ki ga je gostil nemški Oberstdorf.

Kaj ste ob rojstnem dnevu pripravili vašemu najboljšemu skakalcu?
Dobil je že turne smuče in okovje. Poleg skokov je tudi ljubitelj turnega smučanja, ko ima zanj čas. Takrat se sprošča po hribih.

Planica 2018 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kako bi ocenili celotno sezono?
Johansson je bil najuspešnejši, žal to ni uspelo kakšnemu Slovencu. Izjemno smo zadovoljni z Norvežanom. Je neka pojava, je markanten in je kar lepa reklama za nas. Dela nam promocijo pri nas in tudi v tujini.

Kako vplivajo dobri skoki enega izmed vaših skakalcev na poslovanje?
Seveda vplivajo. Otroci, najstniki, ki začenjajo skakati, ali pa nadaljujejo s skoki, želijo posnemati svoje idole. Posnemajo jih s tem, da imajo podobno opremo, podobno se oblačijo ... Takšne reči so zelo pomembne. Veseli in počaščeni smo, da ga lahko opremljamo z našo smučo.

Ukvarjate se z različnimi rečmi. Koliko plusa pa vam prinesejo smuči?
Same smuče se morajo nekako same pokrivati. Kar proizvedemo, velik del gre kot sponzorski del tekmovalcem na raznih ravneh, v svetovnem pokalu, v nižjih tekmovanjih, v nordijski kombinaciji, vse ostalo, pa mora s prodajo po domače povedano to 'šenkarijo' pokriti. Dokler bomo s tega naslova pozitivni, se bomo to šli, ko pa se bo začel delati minus, upam, da do tega ne bo prišlo, pa bomo žal to morali opustiti. Zdaj mislim, da smo na dobri poti tudi zaradi smuče I feel Slovenia, pri tem sodelujemo s Slovensko turistično organizacijo (STO), verjamem, da bomo naredili fajn projekt. Pomagali bomo klubom, tudi samemu sebi, kaže se neka obetavna, svetla, motivacijska prihodnost.

Planica 2018 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kakšen je vložek STO?
O tem še ne morem govoriti, ker je vse skupaj še v povojih, še v fazi predstavitve. Kasneje bomo videli. Če bo to uspešno, bomo videli v kakšnih okvirih se bomo pogovarjali. Je pa stvar zanimiva in mislim, da bi se iz tega znala izpisati kar lepa zgodba.

Kakšne novosti pripravljate pri smučeh? V glavi verjetno že imate neke načrte?
Seveda. Brez novosti ne gre. Vseskozi je treba delati, napredovati in izboljševati. Če ne bomo napredovali, nas bo čas pohodil. Nekako moramo bežati pred ostalimi, ki nas želijo kopirati. Moramo se hitreje razvijati, če želimo ostati na tej poziciji, kjer smo zdaj.

Kako ste sprejeli dejstvo, da se je Peter Prevc pred sezono odločil za drugega proizvajalca?
Vsak tekmovalec, ki mu enkrat ne gre, preizkuša različne variante. Peter se je odločil, da bo preizkusil drugo smučo. Imel je veliko testiranj, spreminjal je sam počep, sam način skakanja, enostavno potem zmanjka časa še za kaj 'sprobati'. Odločil se je za drugo smučo, morda se je na njej počutil bolj domače. Nimamo mu kaj zameriti, še vedno mu privoščimo le vse najboljše. Da bo napredoval. Je pa bil morda malce za kakšno sekundo ranjen kakšen ego, a on je profesionalec, mi smo profesionalci, z njim še naprej normalno sodelujemo. Tudi ni rečeno, da ne bomo znova skupaj, ko mu čez kakšno leto poteče pogodba. Vse je odprto. Ima pač drugo smučo, drugega opremljevalca, a mu želimo in hočemo pomagati, da se bo vrnil na stara pota.

Imate v načrtih, da še s kom sklenete pogodbo?
Se dogovarjamo na večih krajih. Če bomo dobili nove partnerje, bomo zanimivi morda še za koga drugega. Tuje firme plačujejo neke bonuse, nagrade, mi tega ne počnemo. Se pravi, če pogledamo s te strani, imamo še kar velik delež naših smuči v svetovnem pokalu. Se pravi, glede na to, da tekmovalci ne dobijo nobenega finančnega efekta.

Planica 2018 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Verjetno si želite dodatnih pokroviteljev?
Nekaj jih že imamo, dogovarjamo pa se tudi za nove. Želimo si novih partnerjev, ki bi bili oglaševani na tej smuči. Mislim, da je pred nami kar zanimivo in pestro leto na tem področju.
 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 11:42 24.marec 2018.

    Kaj je to ? Hrakanje, smrkanje ,prdenje in Planica ? Dajte se preštet na RTVS .

Sorodne novice