Šport > Zimski športi
42 ogledov

Slovenci do devetega mesta

biatlon štafeta Epa
V Oslu so se biatlonci pomerili v štafetni preizkušnji.

Norveška je zmagala v štafetni v domačem Oslu na tekmi svetovnega pokala biatloncev na 4 x 7,5 km (1:13:13,7/1 zgrešen strel). Druga je bila Avstrija (+50,3/2), tretja pa Rusija (+56,9/3).

Slovenski reprezentanti Klemen Bauer, Jakov Fak, Miha Dovžan in Mitja Drinovec so s sedmimi popravami zasedli deveto mesto z dvema minutama in 23,8 sekunde zaostanka; pred zadnjo predajo so bili še tretji.

Norvežani Lars Helge Birkeland, Henrik L'Abee-Lund, Tarjei Boe in Johannes Thingnes Boe so s tretjo štafetno zmago v sezoni osvojili tudi skupni seštevek pokala, Slovenija je bila dolgo v boju za sam vrh, na koncu pa vseeno dosegla najboljši štafetni izid sezone; v svetovnem pokalu je bilo to pred tem 12. mesto, dve mesti višje pa je bila ekipa na olimpijskih igrah v Pyeongchangu, ko ni bilo Faka, nastopili pa so Dovžan, Bauer, Drinovec in Lenart Oblak.

Biatlon (M) Šport Slovenci grešili na strelišču

Bauer je bil po prvem streljanju v prvi predaji sedmi, s petimi pokritimi tarčami pa je prvo strelsko mesto zapustil prvi. Drugi so bili Norvežani s tremi sekundami zaostanka, 3,8 sekunde pa so na tretjem mestu zaostajali Rusi. V nadaljevanju je bila deseterica štafet v razmaku šestih sekund, na 11. mesto pa je po dveh popravah drugo strelsko mesto zapustil Bauer. Imel je 22,4 sekunde zaostanka za vodilno Norveško. Bauer je z 28 sekundami zaostanka Faku predal kot osmi.

Prvo streljanje leže je najbolje opravili Rus Anton Babikov, Fak je brez poprave nadoknadil pet sekund in se s slabimi 22 sekundami v tek podal kot četrti, še za Nemčijo in Ukrajino. Slednja je v nadaljevanju zaostala za Slovenijo, Italija je prešla na tretje mesto, Norveška pa je bila peta. Fak je v streljanju zgrešil zadnji strel. Tudi Babikov je popravljal ter padel na četrto mesto, Norveška, Nemčija in Italija pa so bile brez zgrešenega strela na prvih treh mestih. Fak je imel na petem mestu dobrih 13 sekund zaostanka, 32 sekund pa je na šestem mestu zaostajala ekipa ZDA.

V četrtek, 22. marca, se bo v ruskem Tjumnu začel finale letošnje sezone, ki pa naj bi ga zaradi sistematičnega ruskega dopinga številne države bojkotirale.

Po obeh najboljših slovenskih biatloncih je kot tretji za Slovenijo tekel Dovžan, ki mu je Fak predal z 8,9 sekunde zaostanka kot četrti, saj je prehitel Babikova in zelo zmanjšal razliko do najboljše trojice. Rusi so za Fakom predali dobrih 14 sekund, 25 sekund pa ZDA na šestem mestu. Dovžan je prehitel Nemca Romana Reesa, vendar je pred streljanjem povečal zaostanek za vodilnima Italijo in Norveško na 23 sekund. Dovžan je leže četrti strel poslal mimo tarče, toda v tek se je podal skupaj z Reesom in Rusom Dmitrijem Mališkom. Italijani so padli na šesto mesto, vodilni Norvežani pa so imeli pred naslednjo trojico pol minute prednosti.

Rusi so zadnjič predali 35 sekund za Norveško, s 43 sekundami zaostanka je tretji predal Dovžan, sekundo pred Nemčijo in štiri pred Švedsko na petem mestu. Drinovec je v zadnji predaji leže prvič zgrešil, nato pa pokril vse tarče ter bil četrti, minuto in 10 sekund za Norveško, ki je imela 45 in 56 sekund prednosti pred Rusijo in Švedsko. Dve sekundi za Slovenijo je bila Avstrija, 14 pa Nemčija na šestem mestu. Drinovec je četrti strel zgrešil in tudi drugič te tarče ni pokril, z dvema popravama pa je šel v zadnji krog kot šesti, minuto in 56 sekund za Norveško. Blizu je bila Francija, ki je kmalu potisnila slovensko četverico na sedmo mesto, Belorusija in ZDA pa na končno deveto.

"Zadnja letošnja štafeta nam je uspela. Uspevalo nam je na strelišču, tudi v smučini, imeli smo perfektne smuči. Vse se nam je 'poklapalo'. Bolj kot končnega rezultata smo veseli poteka tekme, saj smo vseskozi držali stik z najboljšimi. To je bilo na tej tekmi najbolj zanimivo. Grenkega priokusa sploh ni. Imeli smo vrhunsko tekmo, res da smo bili na koncu deveti, a ne daleč od šestega mesta in smo res zelo zadovoljni s to tekmo," je dodal glavni slovenski trener Tomaš Kos.

Oslo, štafeta (M):

1. Norveška 1:13:13,7 (0 kaz. krogov + 3 poprave)
2. Avstrija +50,3 (0+5)
3. Rusija 56,9 (0+4)
4. Švedska 1:05,8 (0+4)
5. Nemčija 1:29,4 (0+9)
6. Francija 1:58,5 (0+8)
7. ZDA 2:01,5 (0+8)
8. Belorusija 2:10,4 (0+8)
9. Slovenija 2:23,8 (0+7)
10. Češka 3:04,6 (0+9)
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.