Šport > Zimski športi
35 ogledov

Fak do 12. mesta

Kontiolahti skupinski start Epa
Biatlonci so se v finskem Kontiolahtiju pomerili na tekmi s skupinskim startom.

Avstrijec Julian Eberhard je zmagovalec današnje biatlonske tekme za svetovni pokal v Kontiolahtiju na Finskem s skupinskim startom. V končnici je vse kazalo, da bo Avstrijec tretji, a je v zadnjem krogu najprej popustil Rus Anton Šipulin, v končnici pa je Avstrijec v sprintu premagal še Francoza Martina Fourcada. Jakov Fak je bil 12.

V končnici tekme je vse kazalo na nov uspeh Francoza, ki si je pristreljal dva kazenska kroga, po zadnjem streljanju pa z ničlo prehitel tekmece, ki so grešili po vrsti. Napake je izkoristil tudi Šipulin, pred tem je moral enkrat v kazenski krog, in za Francozom v uvodu v zadnji krog zaostajal za pet sekund. Eberhard na tretjem mestu je zaostajal skoraj 13 sekund, za njim pa je zevala večja luknja in vse je kazalo, da je tekma odločena, a je Avstrijec presenetil na zadnjih treh kilometrih.

Za zmago se lahko zahvali tudi Šipulinu, ki je padel, Fourcade, s tremi naslovi najuspešnejši udeleženec olimpijskih iger v Pyeongchangu, pa je po naporni sezoni očitno nekoliko izčrpan. Poraženec tekme je Nemec Arnd Peiffer, olimpijski prvak v sprintu, ki je prepričljivo vodil do zadnjega streljanja, tam pa zgrešil dve tarči in padel na šesto mesto.

jakov fak Sprint (M) Šport Šipulinu poolimpijski sprint, Slovenca med 20

Jakov Fak je bil brezhiben do tretjega streljanja in je bil šesti, na zadnjih dveh postankih pa je zgrešil po enkrat, kar ga je oddaljilo od boja za najvišja mesta. Slovenski tekmovalec pa je lahko zelo zadovoljen s tekaško formo, saj je v zadnjem krogu pridobil tri mesta.

"Danes nisem najbolj zadovoljen. Enostavno tekmujem maksimalno dobro, kar v tem trenutku lahko, kar sem sposoben. Jasno, vedno bi bilo lahko bolje glede streljanja, a še raje bi videl, da bi se še tekaško počutil bolje. To je trenutno največja želja, da bi si tekaško opomogel, da bi že od starta prišel na boljši položaj. Danes je bil zadnji krog glede na preostale najbolj optimističen v to smer, da se nekaj izboljša. Ampak šele v Oslu, ko se spočijem, bomo videli, če je to to. Če bi lahko na to vplival, bi, a zdaj moram čakati na to, kako se bo telo odzvalo, drugega mi ne preostane v tem delu sezone," je po tekmi razmišljal najboljši slovenski biatlonec zadnjih let, ki je v skupnem seštevku svetovnega pokala padel na peto mesto.

"Tekma je bila zelo dobra, sploh začetek. Po prvih dveh streljanjih v leže je Jakov držal prvo šesterico, nato pa je v stoje prišlo do dveh napak. To nista bili grdi napaki, zgrešena strela sta bila zelo blizu, a sta šla ven. V zadnjem krogu je poizkušal pridobiti še kakšno mesto in to mu je tudi uspelo. Moramo biti zadovoljni s celotnim nastopom danes. To, da je na koncu pridobival mesta, je dober znak. Trenutno stanje je solidno, zdaj imamo nekaj časa za počitek, v Oslu pa gremo v nove boje," pa je tekmo videl trener Tomaš Kos, ki je upal, da bo priložnost na tekmi dobil tudi Klemen Bauer, ki je bil v Kontiolahtiju prva rezerva, a se mu želja ni izpolnila.

Na Finskem bodo danes na tekmi s skupinskim startom nastopila še dekleta, brez slovenske udeležbe, nato pa se biatlonska karavana seli v Oslo.

Kontiolahti, skupinski start (M):

1. Julian Eberhard (Avt) 38:04,8 (2)
2. Martin Fourcade (Fra) +6,9 (2)
3. Anton Šipulin (Rus) 19,3 (1)
4. Benedikt Doll (Nem) 21,9 (2)
5. Erik Lesser (Nem) 23,9 (1)
...
12. Jakov Fak (Slo) 1:01,8 (2)
...

Skupni seštevek SP:

1. Martin Fourcade (Fran) 888 točk
2. Johannes Thingnes Boe (Nor) 845
3. Anton Šipulin (Rus) 568
4. Arnd Peiffer (Nem) 521
5. Jakov Fak (Slo) 519
...
42. Klemen Bauer (Slo) 101
69. Miha Dovžan (Slo) 25
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.