Šport > Zimske olimpijske igre 2018
813 ogledov

Večji padec kot Slovenija zabeležila le okrnjena Rusija

kolajne medalje PyeongChang 2018 Epa
Izkupiček slovenskih zimskih olimpijskih medalj je precej skromnejši kot pred štirimi leti.

Olimpijska reprezentanca Slovenije je na pravkar končanih igrah v PyeongChangu osvojila dve medalji - biatlonec Jakov Fak je na sončno stran Alp prinesel srebro, deskar Žan Košir pa bron.

Pred štirimi leti v Sočiju je bila bera kolajn precej večja, obenem tudi žlahtnejša, predvsem po zaslugi Tine Maze in Petra Prevca. Leta 2014 je Slovenija osvojila osem medalj, torej kar šest več kot v Južni Koreji.

sprejem Jakov Fak Nagrada Šport Toliko denarja nameni vlada za olimpijsko srebro in bron

V tem statističnem parametru je Slovenija na drugem mestu (v negativnem smislu), saj je večji padec zabeležila le Rusija. Slednja je na domačih igrah zbrala 29 odličij, v PyeongChangu je v precej okrnjeni zasedbi (zaradi dobro znane dopinške afere) na svoj račun vpisala 17 medalj, še te pod olimpijsko zastavo.

sprejem Jakov Fak Junaka OI Šport "Jakov in Žan sta rešila slovensko čast"

Veliko se je pisalo o razočaranih Američanih, ti so v letos osvojili 23 medalj, v Sočiju pa 28. Podoben padec kot Slovenija je zabeležila tudi Poljska, ta se je po šestih kolajnah leta 2014 tokrat veselila le dveh uvrstitev na oder za zmagovalce.

Največji napredek so naredili Norvežani, v Sočiju so zbrali 26 medalj, v PyeongChangu kar 39. Odlično se je odrezala Nemčija (19 medalj leta 2014, letos 31), zadovoljni so lahko tudi v Južni Koreji (8 v Sočiju, 17 v domačem PyeongChangu).

kolajne medalje PyeongChang 2018 Bera kolajn Šport Norvežani na vrhu, Slovenija na 24. mestu
Komentarjev 1
  • Žurnalček 06:47 01.marec 2018.

    Predlagam Da.B , da gre na prihodnje O I tekmovat s svojim gobcem , ker imamo tako vnaprej že osvojene 2 zlate !

Sorodne novice