Šport > Zimske olimpijske igre 2018
271 ogledov

Olimpijski ogenj je ugasnil

Filip Flsar PyeongChang 2018 zaključna slovesnost
1/7
Twitter
V Pyeongchangu so se poslovili od letošnjih olimpijskih iger.

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach je letošnje igre označil za igre novih obzorij. Olimpijski ogenj je ugasnil, olimpijsko zastavo pa so Južnokorejci predali gostiteljici naslednjih zimskih olimpijskih iger Kitajski.

Zaključna slovesnost 23. olimpijskih iger se je začela z ognjemetom, vrhunec pa je bilo vkorakanje športnikov z vsega sveta, ki so se poslovili od občinstva. Slovensko zastavo je nosil smučar prostega sloga Filip Flisar.

Žan Košir O SZS in drugih Šport Košir: Svojih otrok ne bi dal tem živalim, da jih uničijo

Nosilci zastav so v sredini olimpijskega stadiona sklenili krog, njihovi rojaki pa so se ob spremljavi glasbe in svetlobnih učinkov sprehodili okoli njih. Po prihodu športnikov je nebo osvetlila podoba maskote letošnjih olimpijskih iger, tigra Sohoranga, ki se je nato oblikovala v veliko srce. Na tribunah sta zaključno slovesnost med drugim spremljali hčerka ameriškega predsednika Donalda Trumpa Ivanka Trump in delegacija visokih severnokorejskih uradnikov, ki jo vodi general Kim Yong Chol.

Tradicionalno so na zaključni slovesnosti podelili tudi zadnja olimpijska odličja. Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach in predsednik Mednarodne smučarske zveze (Fis) Gian Franco Kasper sta jih okoli vratu obesila najboljšim smučarskim tekačem in tekačicam na najdaljših preizkušnjah. Moški so se preizkusili na 50-kilometrski preizkušnji, na kateri je slavil Finec Iivo Niskanen, v ženski konkurenci pa je z zlatom svoj doprinos k letošnji rekordni beri medalj Norvežanov dodala Marit Bjoergen.

Klofuta Moku Šport Klofuta ruskih hokejistov Mednarodnemu olimpijskemu komiteju

Sledil je pester plesno-glasbeni program, nato pa sta gledalce nagovorila predsednik Moka Bach in vodja organizacijskega komiteja POCOG Lee Hee-beom. Prvi je izpostavil, da so letošnje olimpijske igre, ki so sicer trdno zasidrane v tradiciji, pokazale pot v prihodnost. Označil jih je za igre novih obzorij, na katerih so Korejci dokazali, da šport gradi mostove.

Izpostavil je tudi, da je bilo vpeljanih vrsto novosti, ki so namenjene novi generaciji. "Digitalna tehnologija je omogočila, da je igre videlo še več ljudi iz še več držav," je povedal in izpostavil tudi rekordno število sodelujočih nacionalnih olimpijskih komitejev na zimski olimpijadi. Organizatorjem se je zahvalil z besedami, da so srca gledalcev ogreli tudi v najnižjih temperaturah.

Vodja organizacijskega komiteja POCOG Lee Hee-beom je dodal, da bodo kljub slovesu spomini iz Pyeongchanga še dolgo z njimi. Dejal je, da so tudi tokratne igre postregle s pravim olimpizmom.

V Pyeongchangu se sicer še ne poslavljajo povsem od športnikov. Od 9. do 18. marca se bodo namreč v mestu merili še športniki invalidi na paraolimpijskih igrah.

Komentar Šport Uvrstitve na ZOI tudi razlog za skrb
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.