Šport > Zimski športi
5591 ogledov

Slovenka se poslavlja od belih strmin

Ana Drev
1/10
Slovenska alpska smučarka je končala kariero.

Ena najboljših slovenskih veleslalomistk Ana Drev je napovedala konec profesionalne športne poti.

O koncu kariere se je šušljalo že lani, ko si je Šmarčanka med treningom poškodovala križne vezi v desnem kolenu, a je takrat dejala, da je za takšen korak še prezgodaj.

ana drev Kljubuje poškodbi Šport Ana Drev: "Prezgodaj je, da bi razmišljala o koncu kariere."

Med dolgotrajnim procesom rehabilitacije je v njej dozorela želja po aktivnem življenju tudi po karieri alpske smučarke, zato se je leto dni kasneje odločila, da je prišel pravi čas za slovo.

"Tako je. Konec je. Odločitev je dokončna. Vse skupaj se je začelo z zadnjo poškodbo, ki je bila celo moja najhujša v karieri, saj sem si poškodovala križno in stransko vez ter oba meniskusa. Seveda, vedela sem, da se bliža konec, a nikoli si nisem predstavljala, da se bom poslovila s poškodbo. Želela sem opraviti z rehabilitacijo vrhunskega športnika, v tem procesu pa bi sprejela odločitev. Bolj ko se je rehabilitacija zajedala v novo sezono, bolj jasno mi je postajalo, da je prišel čas za umik," je v intervjuju za Siol.net povedala 34-letnica in se tako pridružila dolgemu seznamu alpskih smučarjev in smučark, ki so se poslovili v zadnjih mesecih.

lindsey vonn Velik osip Šport Hirscher in Vonnova le vrh ledene gore, beli cirkus česa takšnega ne pomni

"Danes sem sem prišla sporočit, da sem se odločila za nov korak na svoji življenjski poti. Upala sem, da bom to lahko sporočila doma na Štajerskem, a tako pač je," pa je Drevova povedala ob uradnem druženju z novinarji pred 56. Zlato lisico.

"Mislim, da je dovolj in da so pred mano zdaj novi izzivi. Več kot deset let sem nastopala v svetovnem pokalu. Bile so dobre in slabe sezone, sezone, ko sem se poškodovala, ko sem se vračala po poškodbah. Ta poškodba je bila res šok. Zelo težko mi je bilo vse predelati, kar se je zgodilo. Med uspešno rehabilitacijo je dozorelo to, da si želim aktivnega življenja tudi po koncu kariere. Vesela sem, da je rehabilitacija potekala tako, kot je, in počasi sem spoznala, da je to to," je dodala.

Drevova je v svetovnem pokalu tekmovala od leta 2005 do 2018. Najboljša forma jo je krasila v sezoni 2015/2016, ko se je manj kot 14 dneh kar dvakrat povzpela na zmagovalni oder. Tako v Flachauu kot v Mariboru je veleslalom končala na drugem mestu, kar je tudi njena najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu. Tisto sezono je sklenila na sedmem mestu veleslalomskega seštevka. 

Na tekmi svetovnega pokala je nazadnje nastopila 28. decembra 20118 v Semmeringu, kjer je veleslalom končala na 24. mestu.

V karieri je vpisala vsega skupaj 15 uvrstitev med najboljšo deseterico. Zanimivo je, da si s sedmimi uvrstitvami med najboljših šest deli tretje mesto z Urško Hrovat na večni lestvici najboljših slovenskih veleslalomistk. Več uvrstitev v najboljšo šesterico na ženskih veleslalomih za svetovni pokal imata le Mateja Svet (23) in Tina Maze (41).

Drevova je zadnji olimpijski nastop na veleslalomu v Pyeongchangu končala z odstopom. Najboljši dosežek na olimpijskih igrah ostaja deveto mesto z veleslaloma v Torinu (2006).

Na svetovnih prvenstvih je najvišje posegla februarja 2017 v St. Moritzu, ko je bila na veleslalomu sedma, pred tem je leta 2013 na SP v Schladmingu osvojila deseto mesto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.