Šport > Zimski športi
1713 ogledov

Slovenska junakinja danes praznuje okroglo obletnico

petra majdič olimpijske igre soči Stanko Gruden/STA
Športnica, ki je pogosto razveselila slovenske navijače, vstopa v novo desetletje.

Nekdanja smučarska tekačica Petra Majdič danes obeležuje četrto desetletje življenja, ki ga je v največji meri zaznamovala športa pot, na kateri se je vpisala na seznam najboljših slovenskih športnic vseh časov. Več kot desetletje je krojila svetovni vrh v smučarskem teku in med drugim postala tudi Slovenka in športnica leta.

Pisal se je 17. februar leta 2010, ko je Majdičeva na olimpijskih igrah v Vancouvru uresničila svoje velike sanje. Po najbolj dramatičnem scenariju sploh, z zlomljenimi rebri po padcu v nezavarovan jarek na ogrevanju sprinterske tekme je ob kričanju zaradi bolečin pozneje vendarle prišla do bronastega odličja.

To je bila prva olimpijska medalja za slovenski smučarski tek dotlej. Poleg tega je osvojila še 24 zmag v svetovnem pokalu vštevši tudi etapne ter srebro v Sapporo 2007 in bron v Oslu 2011 na svetovnih prvenstvih. Zmage na distanci, v sprintu, v klasiki in prosti tehniki, skupno je zabeležila 47 uvrstitev na zmagovalne stopničke.

Planica smučarski tek Smučarski tek Šport Ekstremna Planica ugajala Skandinavcem

Na tekmi svetovnega pokala je prvič nastopila leta 1999, na tekmi padla, a vseeno vsa blatna končala preizkušnjo. Trdoživost, vztrajnost, pridnost, odnos do dela, sodelavcev, medijev ... so jo izgrajevali in na koncu izgradili v šampionko svetovnega kova.

Majdičeva se je na OI 2010 vpisala med olimpijske legende. Štiri leta kasneje je kot vodja slovenske odprave v Sočiju 2014 skupaj s športniki v domovino vrnila s kar osmimi odličji, med njimi je bila z bronom v smučarskem teku tudi Vesna Fabjan. In tedaj se je bilo še enkrat več mogoče spomniti njenih besed po koncu kariere, ki jo je sklenila 20. marca 2011 v Falunu na Švedskem: "Nihče ni nenadomestljiv."

Petra Majdič | Avtor: Profimedia Profimedia

Ni bilo prvič, da je javnost opozorila na drugačen pogled od tedaj splošno prevladujočega. Najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov Tina Maze ji je kot presenečenje na klavirju na odru prireditve Športnik leta 2010, ki je bila prav na njen rojstni dan 22. decembra, zaigrala Vse najboljše. Majdičeva ni mogla skriti čustev, vendar pa je po prireditvi trezno povedala, da naj športnike ne poveličujemo kot vsestransko nadarjene heroje.

"Res je, da smo športniki lahko uspešni tudi na drugih področjih. Konec koncev moraš biti v boju za svetovni vrh res sposoben in predan cilju, imeti delovne navade. Toda nikakor nismo 'supermani'. Smo navadni ljudje s svojim življenjem in vsem, kar ta s tem prinaša," je tedaj dejala. Zanimivo naključje je, da je 22. decembra leta 2016, prav tako na svoj rojstni dan, povila tudi drugo hčerko.

Po koncu športne poti je bila prva ambasadorka kandidature Planice za gostiteljico nordijskega svetovnega prvenstva. Planici je v četrtem poskusu končno uspelo in bo gostila SP 2023.

Zadnja leta se je Majdičeva, ki se je po karieri posvetila podjetništvu, po rojstvu dveh hčerk nekoliko umaknila iz javnega dogajanja. Tako je maja 2017 odstopila tudi s podpredsedniškega mesta na Smučarski zvezi Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.