Šport > Zimski športi
218 ogledov

Slovenske orlice tudi letos ne bodo prišle na svoj račun

Oberstdorf, slovenske smučarske skakalke Epa
Avstrijski in nemški organizatorji se še vedno niso uspeli uskladiti glede organizacije novoletne turneje za dekleta.

Novoletna turneja štirih skakalnic - Oberstdorf, Garmisch, Innsbruck, Bischofshofen - v smučarskih skokih za ženske še vedno ni našla skupnega jezika. Avstrijski in nemški prireditelji se javno prerekajo, kdaj se bodo skakalke pridružile skakalcem, ki se bodo to zimo že 72. leto zapovrstjo na novoletni turneji merili za zlatega orla.

"Pogovori in razprave potekajo znotraj avstrijske smučarske zveze. Vendar ni še nič konkretnega za poročanje. Upamo, da bo proces bolje stekel pozimi," je povedal direktor nemške smučarske zveze DSV Horst Hüttel na slovesnosti v Münchnu.

To zimo bodo Nemci prvič organizirali tekmovanja za skakalke na prelomu leta v Garmisch-Partenkirchnu (30. decembra) in Oberstdorfu (1. januarja). Na avstrijski strani v Innsbrucku in Bischofshofnu pa za zdaj ni posluha oziroma turneja ne bo mogoča pred sezono 2024/25, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Nemčiji bo novoletna turneja za ženske potekala po obratnem vrstnem redu kot moška. Po tem vzorcu bi celotna ženska novoletna turneja zaradi logističnih izzivov potekala v obratnem vrstnem redu: Garmisch, Oberstdorf, nato Bischofshofen in Innsbruck, vendar še ne to zimo.

Sven Hannawald Legendi prekipelo Šport V smučarskih skokih vre: "Kdo si je to izmislil?"

Avstrijska smučarska zveza bo v prihajajoči zimi znova razpravljala o prihodnosti prireditve, navaja Hüttel. Smučarske skakalke, med njimi tudi svetovna prvakinja Katharina Schmid (prej Althaus), že leta pozivajo k uvedbi tradicionalne novoletne turneje.

Mednarodna smučarska zveza (Fis) je po navedbah Hüttla doslej hranila na voljo datuma za 4. in 6. januar 2025. Letošnjo zimo bosta dvema tekmovanjema v krajih nemške turneje sledili dve tekmovanji v avstrijskem Beljaku (Avstrija).

Lani je bila silvestrska turneja za ženske v avstrijskem Beljaku ter na Ljubnem ob Savinji, skakalke pa so se borile za zlato sovo. To zimo bo svetovni pokal na Ljubnem konec januarja.

"Želimo imeti novoletno turnejo tudi za skakalke. To sezono bo turneja v dveh nočeh z dvema prizoriščema. Resnično upamo, da bo tudi Avstrija sledila temu," je poudaril Hüttel.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.