Šport > Zimski športi
27469 ogledov

Slovenski tabor ne more razumeti kontroverzne odločitve vodstva tekmovanja

Neža Žerjav Epa
Anita Klemenčič in Neža Žerjav sta s tekom na 30 kilometrov opravili še poslednji slovenski nastop na Zimskih olimpijskih igrah.

Slovenski športniki in športnice so zaključili svoje nastope na Olimpijskih igrah v Pekingu. S tekom na 30 kilometrov sta namreč končali tudi slovenski smučarski tekačici Anita Klemenčič in Neža Žerjav ter s tem zaključili slovenske nastope na zgodovinsko uspešnih Olimpijskih igrah (več medalj so naši športniki prinesli le z ZOI v Sočiju).

A naši tekmovalki s svojim nastopom ne moreta biti preveč zadovoljni, saj se je nekako upalo na uvrstitev okoli 40. mesta, a je Žerjavova zasedla 53., Klemenčičeva pa 59. mesto med 60 tekmovalkami v cilju. Je bil pa svojevrsten izziv končati preizkušnjo, ne da bi ju tokrat prepričljivo najboljša Therese Johaug ujela za en krog.

Neža Žerjav Zadnji dan iger Šport Tako sta se končala še poslednja slovenska nastopa v Pekingu

Sama tekma se je začela nekoliko prej, saj so start preizkušnje zaradi neugodnih vremenskih razmer prestavili na bolj zgodnjo uro, a hkrati niso skrajšali dolžino proge, kot so dan prej naredili pred nastopom moških.

Tekmovalke so se tako morale spopasti s temperaturami do -15 stopinj Celzija in z zelo močnim vetrom, ki je "rezal v kosti", celo na nekoliko daljši razdalji kot dan prej moški. Odločitev, da se dekleta v teh grozljivih razmerah spopadejo z vsemi 30 kilometri pa ni naletela na odobravanje v slovenskih vrstah.

Anita Klemenčič | Avtor: Profimedia Profimedia

"Zagotovo je bila to najtežja preizkušnja v moji karieri. Že tako je sama tekma zahtevna, potem pa še te razmere. Nisem še tekla v tovrstnih razmerah," je dejala Klemenčičeva, ki je na vse skupaj gledala še najbolj pozitivno, saj se zdaj lahko pohvali, da je pretekla celo več kot moški.

"Zdi se mi, da je bilo že s starta zame prehitro oziroma sem sama prehitro zastavila tek. Potem sem imela krizo že v prvem krogu, posledično sem ostala zadaj in nisem mogla teči s skupino. Nato sem se celotno tekmo sama borila z vetrom in odštevala kilometre. Ne vem ... Sem pa prišla do cilja," je dejala 26-letna tekačica, ki je na najdaljši preizkušnji morala preteči več kilometrov kot v soboto moški. Ti so na skrajšani tekmi odtekli vsega 28,4 km.

"Včeraj so moškim skrajšali tekmo, danes nam samo prestavili. Resda je zdaj začel pihati še hujši veter, tako da dobro, da so prestavili. Govora je bilo, da bodo tudi nam skrajšali preizkušnjo, ampak je niso. Lahko pa rečem, da sem pretekla več kot moški," je še dejala edina Slovenka, ki je prišla v mešano cono olimpijskega prizorišča. Neže Žerjav tja sploh ni bilo.

Nejc Brodar | Avtor: Profimedia Profimedia

Misli je za konec strnil tudi glavni trener Nejc Brodar. Tudi sam ni mogel mimo razmer in odločitve vodstva tekmovanja. "Razmere so bile ekstremne, preseneča me, da niso dekletom skrajšali preizkušnje, kot so jo včeraj fantom. Samo prestavili so start in povsem vseeno je, ali tekmuješ ob 11. uri ali ob enih popoldne, razmere so bile zelo težke. Sicer težke za vse, ampak če si malo slabši, na koncu v teh razmerah močno plačaš davek," je nezadovoljstvo nad odločitvijo vodstva tekmovanja pojasnil Brodar.

Komentarjev 3
  • sam1 12:55 20.februar 2022.

    Morda bi bilo dobro,če bi za jokavčke priredili tekme v smučarskih tekih poleti.....

  • peter937 10:58 20.februar 2022.

    Kar je preveč je preveč Zdaj so za vas neuspeh krivi drugi ( ORGANIZATORJI TEKMOVANJA , VREME ) Pozabili ste pa na druge tekmovalce ... Mogoče so tudi oni krivi / ker so bili boljši od vas Kolikor vem ste ...prikaži več tekmovali vsi pod enakimi pogoji TOREJ ?!?

  • matermila 10:12 20.februar 2022.

    A v Johaugovo pa ni pihal ledeni veter?