Šport > Zimski športi
74 ogledov

Slovenski trener: Ne razumem organizatorja

smuk, Garmisch, padci EPA
Garmisch-Partenkirchen je gostil smukaško preizkušnjo, ki je bila prvotno na sporedu v švicarskem Wengnu. Na zahtevni progi Kandahar je bilo možno spremljati tudi grde padce s telesnimi poškodbami. Slovenski trener Peter Pen je bil po tekmi zelo kritičen.

Odgovorni trener za hitre discipline v slovenski moški ekipi za svetovni pokal Peter Pen je po tekmi spregovoril o zahtevnosti preizkušnje: "Pogoji so bili dobri, problem je bil v tem, ker je bilo bistveno hitreje kot včeraj na treningu. Fantje so iskali limit in zato je prihajalo do napak. Boštjan Kline je, do tam kjer je, smučal dobro. Na progo je šel praktično brez informacij, saj so predtekmovalci preslabi, da bi lahko kaj povedali. Poškodovan ni, samozavest pa je v redu, saj ve, da dobro smuča. Tekma je potem postala nervozna in negotova za tiste na startu, fante smo poskusili pripraviti. Za Klemena Kosija lahko rečem, da je dve tretjini proge odsmučal dobro, pogledal je iz tiste svoje črne luknje, v kateri je že nekaj časa. V temu trenutku je ta točka zanj dragocena in dober rezultat. Martina Čatra praktično nisem videl, je imel prva dva zaostanka v redu, potem pa je odstopil, tako da težko komentiram njegovo vožnjo, je pa to bila tekma zanj."

Pen je prepričan, da bo v soboto lažje smučati, ker so se že soočili s pogoji na progi: "Da zagotovo, fantje se bodo zdaj zaprli v sobe in analizirali vožnje, zagotovo ne bo toliko odstopov. Ne razumem pa organizatorja in Mednarodno smučarsko zvezo Fis, da delajo tako ekstremne skoke na tako nepomembnih mestih. Ne enem skoku, kjer bi se dalo skakati 50 metrov, skačemo 15, potem pa nekje na sredini proge, kjer nikoli ni bilo skoka, ali pa je bil majhen skokec, naredijo skok na katerem se poškodujeta dva top smučarja. Tam nato odstopi še pet ostalih top smučarjev in to je smešno oziroma je že žalostno. Sto kilogramski človek v čevlju s fiksnim gležnjem ni narejen za to, da skače 50, 60 metrov. Na televiziji se tega ne vidi, če skočiš 30 ali pa 50 metrov, to izgleda isto. Ko pa nekdo pade pa se vsi čudijo. Razen tistega skoka je bilo drugo v redu. Praktično do zadnje številke se je dalo napadati in narediti rezultat. Takoj se vidi, da ko se ponudi priložnost, mlajši smučarji ali pa tisti z višjimi številkami to izkoristijo."

Prvi slovenski nastop je pripadel Boštjanu Klinetu, ki je na temu prizorišču pred letom dni prišel do svojih prvih stopničk, natančneje do drugega mesta na smuku. Mariborčan je s startno številko 2 začel zelo dobro, a je na t.i. Kramerjevem skoku poletel iz smeri ter zgrešil naslednja vrata. Prav na tem delu proge je bilo nato mogoče spremljati še kar nekaj težav smučarjev, nastopi pa so se žal končali tudi s padci.

smuk, Garmisch, padci | Avtor: EPA EPA

Kandahar je najbolje "ukrotil" smučar iz ZDA Travis Ganong, ki je tako s časom 1:53,71 prišel do zmage. Tekmovalci s startnimi številkami od 21 naprej so morali na svoje nastope čakati precej dolgo, saj je bila preizkušnja po hudem padcu Francoza Valentina Girauda Moinea, pred tem je grdo padel tudi Američan Stevan Nyman, vmes prekinjena za skoraj eno uro.

Od trojice slovenskih smučarjev, ki so nastopili za tem, se je najbolje odrezal Klemen Kosi, ki je z zaostankom 3,17 sekunde zasedel 30. mesto in s tem prišel do ene točke svetovnega pokala. Roku Perku vožnja ni uspela po željah, saj je prišel na 43. mesto, medtem ko je Martin Čater, ki je imel podobne vmesne čase kot Kosi, odstopil malo po polovici proge.

smuk, Garmisch, padci | Avtor: EPA EPA

Kjetil Jansrud, ki je z majhno prednostjo znova prevzel vodstvo v smukaškem seštevku zime, je organizatorje sobotnega smuka pozval, naj skušajo smuk narediti bolj varnega za tekmovalce: "Majhna napaka ima lahko velike posledice. To je na robu. Za jutri morajo dobro premisliti o progi in varnosti," je bil kritičen Jansrud. Ganong, ki je vpisal drugo zmago v svetovnem pokalu, potem ko je decembra 2014 zmagal na smuku v italijanski Santa Caterini, pa je bil zelo jasen: "Bilo je zelo težko, ker nisi vedel, kaj lahko pričakuješ. Včerajšnji trening je bil počasnejši, zato so bili današnji skoki daljši."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.