Šport > Zimski športi
17 ogledov

Sodniki le priznali dosežek Poljaku

Kamil Stoch EPA Kamil Stoch je uradni rekorder letalnice bratov Gorišek.
V drugi seriji ekipne tekme na finalu svetovnega pokala v Planici je 27.000 gledalcev videlo nov rekord; Poljak Kamil Stoch je pristal pri 251,5 metra, vendar je bilo pri tem videti, kot da je podrsal. Sodniki so njegov skok vseeno ocenili kot uspešen in bo torej vpisan kot uradni mejnik.

Tik pred Kamilom Stochom je pol metra manj zmogel Avstrijec Stefan Kraft, ki je tudi pristal v počep in bil blizu tega, da bi po snegu podrsal z zadnjo platjo, toda tudi v tem primeru so sodniki dosodili "zadetek", torej uspešen skok. Če bi se izrazili po nogometno, bi bil lahko na prvi pogled vsaj Stochov rekord dosežen "iz prepovedanega položaja". Po ogledih posnetkov in fotografij pa vendarle kakšnega dotika ni bilo videti.

"Lahko se daleč skače in pohvale žiriji, ker je pogumno spustila tudi zadnje in omogočila dolge polete. Po televiziji je bilo sicer videti, da je Stoch podrsal, malo se je zaprašilo. Toda sodniki so povedali svoje," je rekord pokomentiral Jurij Tepeš.

"Danes je bilo kar brutalno, kar potegnilo me je k tlom. Na žalost sem imel težave z nemirnimi smučmi, če bi bil v tem zaključki dovolj stabilen, bi gotovo letel še malo več," je menil Kraft, ki je bil rekorder letalnice slabo minuto.

Osmoljenec v lovu na rekord naprave je bil Norvežan Robert Johansson, sicer izjemen na tekmi. V prvi seriji poletel do 246 m, v drugi pa je šel še pol metra dlje. Že v poskusni seriji je pristal pri 250 m in postavil prvo od treh uradnih rekordnih daljav.

S tem je za tri metre in pol zaostal za svetovnim rekordom, ki ga je 18. marca dosegel Kraft, ko je ob koncu prve serije ekipne tekme v Vikersundu pristal pri 253,5 m in je izboljšal dobrih 20 minut star prejšnji rekord. Tega je pred tem z 252 m dosegel prav Johansson. Ta je v poskusni seriji v Planici sicer skočil iz devetega naletnega mesta, večina preostalih pa iz sedmega ali osmega.

Iz slednjega je začel tudi Nemec Markus Eisenbichler, ki je bil po točkah najboljši v poskusni seriji pred ekipno. Z 248 m je za tri metre izboljšal prejšnji nemški rekord Severina Freunda in Andreasa Wellingerja.

Komentarjev 4
  • leonardo 14:18 26.marec 2017.

    Ni zaradi starosti. Saj vidiš, kako dajejo točke. Na ime in priljubljenost. In Stare je imel prav, ko je rekel, da se mu kadi pod ritjo. No ni rekel pod ritjo, to pravim jaz. Dvojna merila. Našemu Domnu ga že ne bi priznali!

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 22:12 25.marec 2017.

    Je,in tudi rit je imel mokro.

  • matermila 19:19 25.marec 2017.

    Se strinjam,sem še parkrat pogledal posnetek,pa se lepo vidi,da se mu je kar skadilo spod riti.Pa nič hudega,letel je do tam in pika,pravila so pač taka kot so.Za ene tako,za druge drugače.