Šport > Zimski športi
30067 ogledov

Svet smučarskih skokov pretresla velikanska tragedija

Mateusz Rutkowski Twitter
V poljskih medijih je odjeknila tragična novica o smrti nekdanjega mladinskega svetovnega prvaka.

V 38. letu starosti je umrl nekoč eden najobetavnejših poljskih smučarskih skakalcev Mateusz Rutkowski. Po nekaterih neuradnih navedbah naj bi bil zanj usoden srčni zastoj, uraden vzrok smrti pa za zdaj še ni znan.

Žalostno vest o smrti komaj 37-letnega nekdanjega mladinskega svetovnega prvaka je javnosti prvi posredoval spletni portal Sucha24.pl, kmalu zatem pa je novico potrdila tudi Poljska smučarska zveza.

"Na žalost Mateusz ni unovčil svojega talenta. Nihče mu ni postavljal ovir na njegovi poti. Dobil je najboljše, kar je bilo na razpolago. Bil je zelo nadarjen, vendar tega žal ni znal izkoristiti," je ob smrti rojaka za poljske medije povedal Adam Malysz.

Rutkowski je v svetovnem pokalu debitiral 10. januarja 2004 v Liberecu, kjer je tekmo končal na 37. mestu. Dan kasneje je osvojil prve točke svetovnega pokala. Najboljši rezultat je dosegel 18. januarja 2004 v Zakopanah, kjer je osvojil 15. mesto.

Mateusz Rutkowski | Avtor: Instagram Instagram

Vrhunec njegove kariere je bil naslov mladinskega svetovnega prvaka, za katerega je februarja 2004 v norveškem Strynu premagal takrat že precej bolj uveljavljenega avstrijskega asa Thomasa Morgensterna. Na istem tekmovanju je osvojil tudi srebrno medaljo v moštveni konkurenci skupaj s Kamilom Stochom, Stefanom Hulo in Dawidom Kowalom.

Udeležil se je tudi svetovnega prvenstva v poletih leta 2004 v Planici, kjer je osvojil 28. mesto na posamični in osmo na ekipni tekmi. Med prvenstvom je postavil svoj osebni rekord z 201,5 metra.

Mateusz Rutkowski | Avtor: Twitter Twitter
Rutkowski je veljal za enega najobetavnejših poljskih smučarskih skakalcev, a je njegov potencial ostal neizkoriščen, delno zaradi pomanjkanja discipline, delno pa tudi zaradi težav z alkoholom.

Po koncu sezone 2004/2005 je bil izključen iz reprezentance zaradi prekomerne teže, neposlušnosti in vožnje pod vplivom opojnih substanc. Zadnji tekmovalni nastop je zabeležil leta 2006 na poletnem celinskem pokalu v Velenju, kjer je osvojil 32. mesto.

Leto kasneje je končal svojo kariero, po umiku iz soja žarometov pa se je redko pojavljal v medijih, za katere ni spregovoril vse od leta 2015. 

"Mateusz ni hotel govoriti z novinarji. Ker so ga tako očrnili, se je zaklel, da z njimi ne bo več spregovoril. Krivda ni bila samo njegova. Polovico krivde nosijo tudi trenerji in zveza," je pred leti v intervjuju za Sport.pl dejal njegov brat Łukasz Rutkowski, prav tako nekdanji smučarski skakalec, ki je za Poljsko tekmoval na svetovnem prvenstvu leta 2009 v Liberecu in olimpijskih igrah leta 2010 v Vancouvru.

Od brata se je poslovil na Instagramu, kjer je črno-beli fotografiji pokojnika pripisal "Dragi brat" in dodal tri zlomljena oziroma tri črna srca ter še tri jokajoče emojije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • kapibara1 12:59 08.januar 2024.

    Vsi ceplenci in prerano umrli... se jim pripiše vse kaj drugega, samo cepivo NE !

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 12:38 08.januar 2024.

    Vidi, da že stojite v vrsti pred posodo s peskom, ampak morda bi vseeno prej pogledali razpravo v parlamentu EU na to temo.. https://rumble.com/v3iogz6-dr-peter-mccullough-v-eu-parlamentu-o-skodljivosti-cov-19-cepiv-in-szo.html

  • Avatar MK_NSFW
    MK_NSFW 10:46 08.januar 2024.

    komi čakam prvega bebca, ki bo spet pisal o covid cepivih, pa sploh nimamo podatka ali je bil sploh cepljen. Tudi preboleli umirajo, konec koncev obstaja korelacija na dolgi covid in opešanje srca. So pa tudi druge bolezni dragi tepci ...prikaži veči s teorijami zarote.