Šport > Zimski športi
10 ogledov

Spet napad na zadnjem vzponu

Petra Majdič je novo sezono začela z zmago na tekmi FIS. Foto: EPA Žurnal24 main
Po švedskem Gällivareju bo finski Kuusamo druga postaja smučarjev tekačev v letošnjem svetovnem pokalu. Obolela Petra Majdič največ pričakuje od sobotnega sprinta.
Kuusamo je prav gotovo ena od najbolj prijetnih postaj svetovnega pokala Petre Majdič . V tem zimskošportnem središču na severovzhodu Finske je namreč naša najboljša tekačica na smučeh vseh časov dosegla že dve od svojih šestih zmag med elito. Zgodilo se je konec novembra 2006 in prvi dan decembra 2007. "Težja ko je proga, bolj mi ustreza. V Kuusamu mi je najbolj všeč zadnji vzpon pred ciljem, kjer ponavadi napadem," pravi 28-letna Dolanka, ki tudi letos cilja visoko. "Moje merilo za zadovoljstvo je vedno prva deseterica."

Občutek ima, da ni slabo pripravljena. © EPA

 
Majdičeva, ki je v Kuusamo pripotovala v ponedeljek zvečer, se v zadnjih dneh sicer ubada z boleznijo. "Ves čas me 'kuha'. Ne počutim se najbolje, a se stanje izboljšuje. Ni panike. Upam, da bom do tekme v redu," je optimistična lanska dobitnica malega kristalnega globusa v skupnem seštevku tekaških sprintov. Čeprav v našem štabu sploh še niso ugotovili, kaj se s Petro pravzaprav dogaja, slednja ni trenirala nič manj. Konkurenca bo spet izjemna. V ožji krog favoritinj najboljša slovenska športnica lanskega leta uvršča Norvežanki Marit Björgen in Therese Johaug , Finki Aino-Kaiso Saarinen ter Virpi Kuitunen , opozarja pa tudi na Nemke in Rusinje. V sprintu bi lahko po najvišjih mestih posegla Poljakinja Justyna Kowalczyik . Prav od te discipline Majdičeva pričakuje največ. A v isti sapi doda: "Ampak z enim padcem se lahko vse pokvari."

 
 

Moje merilo za zadovoljstvo je vedno prva deseterica.

Petra Majdič

 
Kljub nekoliko slabši uvrstitvi na uvodni preizkušnji na Švedskem nadaljuje po začrtani poti. "Na začetku sezone nikoli nisem prav blestela. Za menoj je veliko treninga. Morda tudi zato nisem tekla tako dobro, kot sem si želela. Gremo naprej." Najprej jo v soboto čaka klasični sprint, v nedeljo še 10-kilometrska tekma v klasičnem slogu. Pogoji v Kuusamu se spreminjajo iz dneva v dan. "Tu ves čas sneži, vetra je malo, za vikend pa napovedujejo temperature med -6 in -2 stopinji Celzija, sneženje pa naj bi se medtem umirilo. Pogoji so zelo spremenljivi, zato težko rečem, kako dobra sem," oriše tamkajšnje razmere, ki pa ji vendarle ustrezajo. Občutek ima, da ni slabo pripravljena, čemur pritrjujejo tudi spremljevalci. "Je pa res, da smo v Kuusamu vajeni vsega hudega." Pa tudi lepega. Saj se spomnite novembra 2006 in decembra 2007, kajne?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.