Šport > Zimski športi
3 ogledov

Sramota, ne potrebujemo takega hokeja!

dimitrij medvedjev vladimir putin olimpijske igre hokej soči EPA
Ruski mediji zelo kritični do neuspeha doslej najmočnejše ruske hokejske zasedbe, ki je v četrtfinalu olimpijskega turnirja izgubila proti Finski (1:3).

Ruska hokejska reprezentanca se je v sredo v nasprotju z napovedmi o olimpijskem zlatu ob koncu iger na hokejskem turnirju v Sočiju poslovila že v četrtfinalu po porazu proti Finski (1:3).

"Ne potrebujemo takega hokeja. Tisoči ljudi so prišli v dvorano praznovat odlično hokejsko predstavo, v zameno pa so dobili razočaranje. Za vedno naj pozabijo 19. februar 2014," je zapisal časnik Sport ekspres. "Sramota za svetovno veselilo," je bil naslov v časniku Sovjetski sport, v nadaljevanju pa so pri časniku razmišljali: "Naši igralci so bili nebogljeni in državi niso priborili kolajne, ki so si jo navijači najbolj želeli."

"Pogoreli so v finski savni," je bil šaljiv zapis pri Komersantu. "Rusija ni pokazala svojega pravega potenciala," so zapisali pri Izvestji. "Rusi so bili izločeni po neslavnem porazu. Finci so realizirali svoje priložnosti, Rusi ne," pa je bil zapis v Moskovskem Komsomolcu.

Kritike na Putinov račun med igrami zamrle

Pogosto kritizirane olimpijske igre v Sočiju, ki jih nekateri označujejo kar kot Putinove igre, so vsaj za ruskega predsednika postale popoln uspeh. Rusija slavi prvake in nosilce kolajn, navijači veselo praznujejo in doslej so razočarali le hokejisti. Kritike na račun ruskega predsednika so med igrami skoraj popolnoma zamrle.

Uresničilo se je pravzaprav vse, kar je Putin napovedal. Rusi so poskrbeli za izredne varnostne razmere, ki včasih delujejo res tako, kot da ima predsednik vse pod nadzorom. Tekmovanja v Sočiju so se v subtropskem pasu spremenila v pravo zimsko pravljico.

Težave povzroča le toplo vreme

Edino, na kar prvi mož Rusije nima vpliva, je toplo vreme, ki je nekoliko skalilo igre zaradi težav s snegom in meglo. A bilanca s strani obiskovalcev, domače javnosti in Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) je zelo pozitivna. Za nameček so svoje po zadržanem začetku dodali ruski športniki s svojimi uspehi.

Nekateri nasprotniki vlade in različni borci za človekove pravice sicer tarnajo, da jim varnostniki preprečujejo prihod na olimpijska prizorišča. Za demonstracije namenjen prostor, ki so ga Rusi dopustili po pritiskih MOK, pa je park, močno odmaknjen od olimpijskega dogajanja. A kot v starem Rimu tudi v Sočiju med igrami ni posebnega zanimanja za politiko. MOK je sicer zaznal, da so oblasti priprle Jevgenija Vička, ki opozarja na škodo, povzročeno okolju, in na samovoljo lokalnih oblasti, a z igrami to nima nobene povezave, so prepričani čelni možje svetovnega športa.

V Sočiju ni prostora za politiko

Za kritiko, ki je v Rusiji resda še vedno nezaželena, trenutno v medijih ni prostora. Ti vsaj tako kot športnike slavijo predsednika Putina, ki je omogočil "čudež v Sočiju". Pa tudi Putin pridno potuje med Kremljem in Sočijem, kjer kot častni gost podpira različne ruske reprezentance. Tam kar nekoliko v carskem slogu sprejema najuspešnejše. Svoje so k uspehu dodali tudi politiki z vseh koncev sveta, ki pripotujejo v Soči, se tam srečujejo s Putinom in člani ruske vlade ter dodatno skrbijo za pozitivno oceno iger in ruskega predsednika.

Komentarjev 1
  • Scott 01:13 21.februar 2014.

    Kakšen obraz?Hahahaahahaha...