Šport > Zimski športi
14325 ogledov

Majava prihodnost belega cirkusa: "Otrokom bodo prepovedali smučati"

Kilde Epa
Porast poškodb kot posledica prenatrpanega urnika bi lahko imel resne posledice za prihodnost belega cirkusa.

Pretekli konec tedna v švicarskem Wengnu je minil v znamenju poškodb, kar je zaostrilo razpavo o varnosti tekmovalcev in uničujočih posledicah prenatrpanega urnika.

Aleksandr Aamodt Kilde Hude poškodbe Šport Po katastrofalnem tednu v Švici spremembe: To nikakor ni dobro

Slovito švicarsko prizorišče, kjer so smučarji ob predvidenih treh tekmah nadomeščali še odpadli smuk iz Beaver Creeka, je v samo nekaj dneh terjalo več žrtev.

Najodmevnejšega je bila poškodba norveškega asa Aleksandra Aamodta Kildeja, ki je moral na operacijo zaradi izpahnjene rame, utrpel pa je tudi lažjo poškodbo noge ter nekaj podplutb in odrgnin. Prvotna poročila o odprtem zlomu v spodnjem delu noge so se na srečo izkazala za netočna.

Že v petek jo je hudo skupil francoski smučar Alexis Pinturault, ki je zaradi poškodbe kolenskih vezi že končal sezono, še dan prej pa se je težje poškodoval Švicar Marco Kohler.

Osip zvenečnih smučarskih imen je botroval zaskrbljenim odzivom tako s strani stroke kot tekmovalcev. "To ni kritika prirediteljem. Upam pa, da bo to pomembna šola za vse prireditelje, zveze, tudi Fis in da se bodo naučili, da več ne pomeni vedno tudi boljše," je komentiral najboljši smučar na svetu Marco Odermatt.

Kilde Grozljiv padec Šport Nove informacije o stanju Kildeja, ob njem tudi Shiffrinova

Kritičen je bil Christian Höflehner, direktor tekmovalnega programa pri proizvajalcu smučarske opreme Atomic, katere odjemalec je Kilde. "To, kar Fis s svojim tekmovalnim programom zahteva od športnikov, ni zdravo. Če organiziraš tri zaporedne tekme v hitrih disciplinah na tako selektivni progi, kot je Wengen, potem ne moreš biti presenečen, da pride do toliko poškodb," je za Blick povedal Höflehner.

Vodja Atomicove tekmovalne ekipe je prav tako izrazil nestrinjane z izjavo predsedniak Fisa Johana Eliascha, ki je dejal, da lahko smučarji izpustijo katerokoli tekmo. "Za smučarja je zmaga v skupnem seštevku pomembnejša od posameznih tekem. Če želi Kilde osvojiti mali kristalni globus v smuku ali superveleslalomu, potem si ne more privoščiti premorov," je poudaril.

Za konec je Fisu poslal še eno pomembno sporočilo. "Če bodo starši na smučarskih tekmah gledali vse več silovitih padcev, otrokom ne bodo več dovolili v smučarske klube ali na tekme," še meni Höflehner.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.