Šport > Zimski športi
19 ogledov

Stavi na smuk in super-G

lindsey vonn EPA
Ameriška alpska smučarka Lindsey Vonn bo v avstrijskem Sankt Antonu prekinila skoraj enomesečni tekmovalni smučarski post. V soboto je na sporedu smuk, v nedeljo pa superveleslalom, na katerem ameriška zvezdnica, kljub številnim dvomom o formi, pričakuje visoko uvrstitev.

"Res se veselim vrnitve, lepo je videti dekleta in vas novinarje," je po prvem uradnem treningu pred četrto smukaško preizkušnjo svetovnega pokala povedala Vonnova, štirikratna zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala alpskih smučark. Branilka skupne zmage na prvem treningu ni bila povsem v ospredju, saj je vpisala komaj 24. čas.

Letošnja sezona se zanjo ni začela povsem po načrtih, zaznamovala sta jo hospitalizacija zaradi želodčnih težav in priznanje večletnih težav z depresijo, zato se je odločila za krajši tekmovalni premor, med katerim se je spočila ter sestavila načrt za napad na smukaško in superveleslalomsko krono, saj je ubranitev velikega kristalnega globusa postala enaka misiji nemogoče.

Vonnova je v skupnem seštevku padla na sedmo mesto, za vodilno Slovenko Tino Maze pa zaostaja že zajetnih 725 točk. Medtem ko je na skupni razpredelnici daleč od vrha, pa je z dvema zmagama v smuku in dvema zmagama v superveleslalomu v vodstvu posebnega seštevka v obeh disciplinah.

lindsey vonn | Avtor: EPA EPA
"Premor mi je zelo koristil. Po bolezni mi noge več niso služile tako, kot bi mi morale. Včasih je pomembno prisluhniti svojemu telesu, kar sem tudi storila," je pojasnila smukaška olimpijska kraljica Vonnova. Vrnitev v St. Antonu je pravšnje prizorišče za Američanko. Na tem prizorišču je že zmagala v superkombinaciji in smuku na tekmah 21. in 22. decembra 2007. Vonnova je zadnjič pred premorom nastopila 16. decembra lani na veleslalomu v Courchevelu, na katerem je odstopila že na prvi progi.

V St. Antonu, kjer jo je organizatorjem dodobra zagodlo vreme, so odpovedali petkov, drugi trening. Čez noč je zgornji del proge prekrilo več kot 35 centimetrov novega snega, spodnji del pa snežna preproga, debela 20 cm. Po zagotovilih bodo organizatorji odstranili ves novozapadli sneg in "ženski Kitzbühl" pripravili na smukaški spektakel.

Na startu tekme bodo štiri Slovenke. Tina Maze bo startala s številko 10, Ilka Štuhec bo startala kot 25., Vanja Brodnik kot 48., Katja Horvat pa kot 57. Mazejeva je bila na edinem izpeljanem treningu 12., Štuhčeva pa 23., najhitrejša je bila Švicarka Lara Gut.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.