Šport > Zimski športi
614 ogledov

Štuhčeva se vrača v stare tire

ilka štuhec Epa
Ilka Štuhec je na smuku v Garmisch-Partenkirchnu dosegla svojo najboljšo uvrstitev v letošnji sezoni.

Dvakratna svetovna prvakinja v kraljevski disciplini Ilka Štuhec je na smukaški tekmi v Garmisch-Partenkirchnu potrdila odlično formo s treninga in s šestim časom zabeležila najboljši izid letošnje sezone. Pred tem je bila najboljša sedma v Altenmarktu. 

Sedmi smuk sezone je dobila Viktoria Rebensbrug pred Federico Brignone (+0,61) in Ester Ledecka (+0,83). Štuhčeva je za zmagovalko zaostala sekundo in 52 stotink..

Da ji proga v Garmischu zelo ustreza, je Štuhčeva pokazala že v petek, ko je edini uradni preizkus proge pred tekmo končala tik za najboljšimi tremi na četrtem mestu.

Mariborčanka se je kot enajsta na startu odločno pognala na progo. Ob prvem merjenju vmesnega časa je njen zaostanek znašal 21 stotink sekunde, tudi ob naslednjih dveh merjenjih je bila konkurenčna za stopničke (+0,37; +0,51).

Ni popustila tudi v nadaljevanju in vztrajala na najzahtevnejših zavojih (+1,35; +1,54) ter kot četrta najhitrejša z zaostankom 1,52 sekunde prevozila ciljno črto. Do konca je izgubila zgolj še dve mesti za najboljši dosežek sezone, potem ko je bila letos že sedma na smuku 11. januarja v Altenmarkt-Zauchenseeju.

rebensburg | Avtor: Epa Epa

Tridesetletna Rebensburgova je osvojila 19. zmago v svetovnem pokalu, prvo smukaško, 14 od teh jih ima v veleslalomu. Pred letošnjim Garmischem je bila šestkrat na smukaškem zmagovalnem odru. V letih 2017 in 2016, ko je zmagala Američanka Lindsey Vonn, je smuk v Garmischu dvakrat končala na tretjem mestu.

Italijanka Federica Brignone, ki je bila zelo blizu prvi smukaški zmagi, se je tudi tokrat morala zadovoljiti z drugim mestom. Njenimi četrtimi smukaškimi stopničkami. Od Nemke je bila počasnejša 61 stotink sekunde. Na tretje mesto je skočila Čehinja, ne več senzacija, Ester Ledecka, ki je enako prepričljiva na deski in na dveh smučkah. Njen zaostanek je znašal 83 stotink sekunde.

Pred Štuhčevo sta se uvrstili tudi Italijanka Sofia Goggia (+0,95) na četrto mesto in na peto Švicarka Corinne Suter (+0,98), ki je bila najhitrejša na treningu. Edina slovenska predstavnica na ženskih smukih in superveleslalomih je bila prva med tekmovalkami z zaostankom več kot sekundo.

Tekmo v Garmischu je zaradi tragične smrti očeta, ki se je ponesrečil pri padcu s strehe med čiščenjem snega, izpustila vodilna v seštevku zime Američanka Mikaela Shiffrin. Brignonejeva je zmanjšala zaostanek na 190 točk, kot druga za Shiffrinovo (1225) je v tej sezoni osvojila tisočico (1035).

Shiffrinova z 256 točkami ostaja na drugem mestu v smukaški razvrstitvi. Vodi še naprej Suterjeva (317), so se pa Shiffrinovi zelo približale Ledecka (-3), Brignonejeva (-22), in Rebensburgova (-45).

Šest smukov in šest različnih zmagovalk v tej zimi. Na smukih v Lake Louisu sta zmagali Ledecka in Avstrijka Nicole Schmidhofer, Suterjeva v Altenmarkt-Zauchenseeju, na smukih v Banskem pa sta slavili Shiffrinova in Italijanka Elena Curtoni.

Izide tekme si lahko ogledate TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.