Šport > Zimski športi
32 ogledov

Štuhec: "Imam še 10 let, da ujamem Tino"

sp v alpskem smučanju schladming superveleslaom ilka štuhec EPA
V Schladmingu je svoj superveleslalomski debi na svetovnih prvenstvih več kot dobro unovčila Ilka Štuhec, ki je v senci velikega zmagoslavja Tine Maze zahtevno uvodno tekmo končala na šestem mestu, od brona pa jo je ločilo 37 stotink sekunde.

Slovenska torkova smučarska pravljica je bila tako popolna. Vodilna v smučarski karavani Tina Maze je prepričljivo osvojila drugo zlato kolajno na svetovnih prvenstvih, Štuhčeva pa je ekipni uspeh dopolnila z uvrstitvijo med šest najboljših na svetu. Obe Slovenki sta dokazali, da sta se sposobni pognati na progo tudi v najtežjih pogojih ter da jima tekmovalnega ritma in osredotočenosti ne more vzeti niti 13 zaporednih prekinitev niti dolgotrajno čakanje na start.

"Ves dan sem se skušala zabavati, početi stvari, ki jih rada počnem, s premikanjem časa začetka tekme pa se nisem želela preveč obremenjevati, temveč se čim bolj osredotočiti na napad," je recept za sproščenost odkrila Štuhčeva, ki se je v uricah čakanja do začetka tekme kratkočasila tudi z reševanjem igre sudoku. Za tekmovalni razvoj je najbolj zaslužna njena mama Darja Črnko, ki je na začetku skrbela tudi za trening, zdaj pa je zadolžena za izbiro prave maže za njene smuči.

Ključne stotinke za še boljšo uvrstitev je Štuhčevi odnesla napaka tik pred ciljem, ko se ji ni najbolje posrečil zadnji skok. "Maksimalno sem napadla in kmalu tudi videla, da me čaka podlaga, na kateri je treba smučati z občutkom, na trenutke celo nežno. Žal sem v spodnjem delu popustila in skorajda padla. Tudi sam občutek ni bil najboljši, vendar pa je izid odličen," je dodala 22-letnica. Na vprašanje, kdaj se tudi sama vidi v vlogi Tine Maze na vrhu svetovne elite, pa je odgovorila: "Če pogledam Tino, imam še 10 let. Pravijo, da se počasi daleč pride," je v šali povedala Štuhčeva, ki je bila zelo zadovoljna ob veliki slovenski zmagi: "Vesela sem, da nas je Tina znova tako prepričljivo premagala."

Mariborčanka je veljala za eno najbolj obetavnih smučark, svoj velik potencial in talent je prvič pokazala na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 2007, ko se je v Flachauu zavihtela na prvo mesto v slalomu, naslednje leto pa je bila pri rosnih 17 letih najboljša v svetovni mladinski konkurenci še v smuku. Za njo so se takrat uvrstile zvezdnice alpskega smučanja, kot so Švicarka Lara Gut, Nemka Viktoria Rebensburg in Avstrijka Anna Fenninger. Vendar pa Štuhčeva ni dolgo uživala v prezgodnji slavi. Kmalu po velikih mladinskih uspehih so sledile poškodbe, ki so jo oddaljile od potrditve v članski konkurenci.

Zdaj je v Schladmingu na največji tekmi 22-letnica spet dokazala, da je lahko konkurenčna najboljšim na svetu. "Kar nekaj sezon sem imela težave s poškodbami, ona pa se je v tem času že dodobra privadila na razmere v svetovnem pokalu," je Štuhčeva dejala o primerjavah z Gutovo, ki je v Schladmingu stopila na oder za zmagovalke tik pod Mazejevo.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 16:27 09.februar 2013.

    Najbolše za našo žensko smućarijo je , da odstopijo vsi , ki se na ravni zveze ukvarjajo z A ekipo in Štuhčevo , seveda proti plačilu, preda v njegov Maze team . Ker , ko bo Tina prenehala z tekmovanjem, ...prikaži večem, bi imela ekipa že novega asa v rokavu , za nadaljevanje Massijevega ukvarjanja s smučarijo . On ne bo odnehal in tole bi bila dobra rešitev, sploh pa, ko SLO nima zadaj nobenega pravega naraščaja . Ena varianta. Druga pa je , da odletijo z Zveze vsi , ki so Massiju metali polena pod noge in on postane direktor ženske reprezentance. Eno od teh dveh možnosti je treba narediti, ker tretje variante za Slo žen. smučarijo ni !

  • pravaresnica123 11:14 07.februar 2013.

    10 let in enega Massija, ker, če bi bila Tina pod okriljem SZS, bi bila Ilka na Super G-ju krepko pred njo.