Šport > Zimski športi
16053 ogledov

SZS povlekla veliko potezo, na sceno se vrača legenda

Ana Bucik Epa
Vodilni možje krovne smučarske zveze se nadejajo, da bodo s pomočjo legendarnega smučarja, ki bo na položaju nasledil Grego Koštomaja, uspeli rezultatsko krivuljo spet obrniti navzgor.

Vodstvo panoge za alpsko smučanje se je pred Zlato lisico v Kranjski Gori odločilo s trenersko spremembo v ženski ekipi za tehnični disciplini obrniti rezultatski trend navzgor. Vodja slovenskih smučarskih reprezentanc Janez Slivnik upa, da bo "šok terapija" delovala. Naloge Grege Koštomaja v ekipi bo z današnjim dnem prevzel Mitja Kunc.

"Včasih se tako zgodi, ko sestaviš ekipo, ko novi ljudje začnejo skupaj delati, nekaj časa traja, da zadeve začnejo delovati, a spremembe po koncu pretekle sezone niso prinesle želenega rezultata," je na današnji novinarski konferenci na sedežu Smučarske zveze Slovenije v Ljubljani uvodoma pojasnil vodja panoge za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije Miha Verdnik.

Žan Kranjec Veleslalom (M) Šport Kranjec z vrhunsko predstavo do novih stopničk v Alta Badii

Prejšnji odgovorni trener ženske ekipe za tehnični disciplini Sergej Poljšak je dobil novo vlogo in je pri moški ekipi prevzel odgovornost za slalomski trening. Njegove naloge v ženski ekipi je prevzel Koštomaj, ki je v preteklih sezonah skrbel za moško ekipo za hitri disciplini.

Andreja Slokar | Avtor: Epa Epa
Koštomaj je žensko ekipo prevzel v zahtevnem trenutku, ko se je iz tekmovalnega športa umaknila Tina Robnik, ob nejasnem statusu Mete Hrovat, ki še ni pripravljena na vrnitev v tekmovalno karavano, ter z izzivi, povezanimi z vrnitvijo Andreje Slokar po poškodbi nazaj na vrhunsko raven.

V vodstvu panoge priznavajo, da spremembe niso prinesle učinkov. "V ekipi mora biti kemija, kemije ni bilo," je pojasnil vodja slovenskih smučarskih reprezentanc Janez Slivnik.

Težave so se pojavljale že v poletnem pripravljalnem obdobju v Ushuaii, zato se je kasneje na treningih v delo vključil tudi Slivnik, ki pa ves čas ni mogel sodelovati v ženski ekipi.

"Trenerji smo skupaj od 150 do 200 dni na letu, zato mora mehanizem teči kot najbolj namazan stroj. Če ni pravega vzdušja, tu so bile še težave s poškodbami, z boleznimi v pripravljalnem obdobju, je vse skupaj pripeljalo do tega, da je treba narediti šok terapijo," je pojasnil Slivnik.

V vodstvu panoge zagotavljajo, da bo ekipa še naprej homogena in bo delovala skupaj, čeprav bo imela vsaka od članic ekipe za slalom in veleslalom svojega trenerja.

Denis Šteharnik bo še naprej trener Neje Dvornik, najmlajše članice ekipe, po prvotnih načrtih bi z Dvornik trenirala tudi Meta Hrovat, ki pa zaradi zdravstvenih težav še ni pripravljena.

Koštomaj je v ekipi skrbel za Ano Bucik in Slokar. Oktobra pa so Slokar kot pomoč namenili Marka Vukičevića, ki je v pretekli sezoni sodeloval z ekipo slovenske smukaške šampionke Ilke Štuhec.

Ilka Štuhec Smuk (Ž) Šport Ilka Štuhec dobro formo kronala z izidom sezone

Vodilna moža panoge sta nato dobila informacijo, da se je Slokar odločila za vnovično sodelovanje z Boštjanom Božičem, ki ji je že pomagal do uspehov. To je bilo še pred sezono 2022/23, ki jo je bila Ajdovka prisiljena izpustiti zaradi poškodbe kolena. Božič ne bo na plačilni listi smučarske zveze, ampak bo za njegove stroške poskrbela tekmovalka sama.

Mitja Kunc pokal vitranc 2012 kranjska gora | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V panogi so zadovoljni, da so se že po začetku sezone dogovorili za sodelovanje s Kuncem, ki je bil v preteklosti že odgovoren za Bucik. "V preteklosti sta že delala skupaj, ta prehod ne bo trd, se poznata od prej, Kunc bo na plačilni listi SZS, Kuncu bo pomagal Vukičević, ki še naprej ostaja na zvezi, Božič bo izključno zadolžen za Slokar," je pojasnil Slivnik.

Možnost za vnovičen prihod Kunca v slovensko reprezentanco se je odprla, ko je Korošec ostal brez obveznosti pri svojem prejšnjem delodajalcu v ZDA. Kunc je bil trener obetavne ameriške tekmovalke Stelle Johansson, ki pa se je poškodovala.

V panogi upajo, da bodo lahko na smučarski zvezi obdržali tudi Koštomaja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • andrej084 16:10 19.december 2023.

    Ne gre za smučarje, gre za funkcionarje, ki delijo denar. Če že ni Srba v vodstvu, je pa to potem nesposoben Slovenec ala bivši predsednik Desusa. Rešitev je svoja ekipa, če pa ni denarja ali rezultatov pa služba od 7h do 15h.

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 15:02 19.december 2023.

    Precej let prepozno..Problem je bil viden že, ko je Massi komaj rešil Tino enake usode-- Ampak ta banda je zasidrana še v mnogih športih...

  • sršen 13:24 19.december 2023.

    Kunc nima pojma......