Šport > Zimski športi
1282 ogledov

Tako so se Čatru poklonili pri Fisu

Martin Čater Epa
Nedeljski zimski program v Val d'Iseru je zaznamovala senzacionalna zmaga Martina Čatra.

Martin Čater je postal presenetljvi zmagovalec prvega smuka letošnje sezone v Val d'Iseru. Sedemindvajsetletnik, ki pred tem še nikoli ni stal na zmagovalnem odru na tekmi svetovnega pokala, je konkurenco šokiral s startno številko 41.

Ob prihodu v cilj, kjer so Avstrijci že slavili zmago Otmarja Striedingerja, je bil Čater v takšnem šoku, da sploh ni mogel dojeti razsežnosti njegovega dosežka. "Še vedno ne morem verjeti. Zdelo se mi je, da sem bil hiter, uspela mi je res dobra vožnja, a še vedno nisem verjel, da bo dovolj za zmago," je povedal novinarjem.

"Zapadlo je veliko snega in organizatorji so se res potrudili, da so pripravili odlično progo, brez grbin, gladko, dejansko idealno, saj sem imel tudi s tako visoko številko zelo dobre pogoje," je dodal.

Martin Čater Kakšna vožnja! Šport Senzacija v Val d'Iseru! Slovenec dobil uvodni smuk sezone!

Na progi je imel občutek, da bi se lahko vmešal v boj za vrhunsko uvrstitev, vendar niti v sanjah ni pričakoval, da bo njegova vožnja zadoščala za prevzem vodstva. "Pričakoval sem dobro uvrstitev, a tega nisem pričakoval. V cilju sem bil zato najprej nekoliko v šoku, ko sem videl, da sem v zelenem. Neverjetni občutki. Upam, da ne bom ničesar spreminjal za naslednjo tekmo in bom ohranil fokus," je povedal.

Čater je postal šele tretji slovenski zmagovalec na moških smukih za svetovni pokal. Dvakrat se je na najvišjo stopničko povzpel Andrej Jerman, nazadnje pa je to 24. februarja 2017 uspelo še Boštjanu Klinetu.

Martin Čater | Avtor: Epa Epa
Prav Klineta je Čater pred nedeljsko tekmo vprašal, kako premagati konkurenco v smuku, a mu moštveni kolega ni znal pomagal. "Ni mi mogel podati odgovora, dejal je le, da moram to ugotoviti sam. In sem. Upam, da bom ostal na vrhu, ker je res lepo."

Uspeha je bil na koncu vesel tudi Kline. "Ko sem gledal Martina, kako je prevzel vodstvo, je bilo res noro. Prepričan sem bil, da bo zmagal. Želel sem se ga pognati za njim, da bi mu čestital. Res ga je bilo noro videti na prvem mestu. Zelo sem vesel," je dejal.

Veličino Čatrovega uspeha so prepoznali tudi pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis). Ob prvi zmagi, kar je bila obenem tudi njegova prva uvrstitev med najboljše tri tekmovalce, so mu izrekli čestitke na družbenih omrežjih, ob tem pa niso pozabili, da je Čater postal prvi Slovenec z zmago na smuku po letu 2017.

Kmalu zatem so objavili še njegovo zmagovalno vožnjo s pripisom: "Kako prvič zmagati na tekmi svetovnega pokala s številko 41? Vprašajte Martina Čatra. Izjemna smukaška predstava."

Komentarjev 2
  • Žurnalček 12:50 14.december 2020.

    ŽURNAL jeba vas 500 znakov !

  • Žurnalček 12:50 14.december 2020.

    Vsaka čast! Treba je povedati ,da je bil začetek tekme ob uri, ko je bila proga še na soncu in je začela padati v senco po 20 tekmovalcih. To je pa najbolje izkoristil prav Čatar . Vsaka čast , samo ...prikaži večo pogoji niso bili enaki za vse tekmovalce, če odštejemo razrito progo pri št. 41 . Če bi bili vrem. pogoji za vse enaki, na smuku s št.41 ne moreš nikakor biti prvi . Ne navajajte sedaj Roka , ker je zmagal z drugačno tehniko in ne navajajte prvo zmago Elana v smuku, ki se je zgodila enako kot tukaj