Šport > Zimski športi
41371 ogledov

Tina Maze: Imela sem tumor

tina maze solden tiskovna konferenca
1/3
EPA
Tina Maze: "Zanje tumor ni resna stvar, trije šivi na kolenu pa," je za Delo razkrila zamere do smučarske zveze FIS.

Mazejeva Mednarodni smučarski zvezi (FIS) še vedno zameri, da niso imeli posluha za njene zdravstvene težave. "Tega ne sprejmem, zelo sem razočarana nad njihovim početjem. Moje težave zanje niso bile vredne statusa poškodovanke, zaradi česar v Mariboru nisem imela številke med najboljšimi sedmimi, ampak 34. Zanje tumor ni resna stvar, trije šivi na kolenu pa! Potem se je začelo z dresom in domačo smučarsko zvezo. Oboji so mi obrnili hrbet na nesprejemljiv način," je Tina Maze povedala za Delo. Pravi sicer, da je to zanjo preteklost, a da zamere ostajajo.

"Imela sem miom, benigni tumor, resno stvar. Na FIS pa so mislili, da eno leto hodim okrog z Eurosportom in se zabavam, da nočem več smučati, ampak se imeti fino ... Dobila bi status poškodovanke, če bi bila noseča. Dokler ne zanosiš, pa ti očitno ne pripada. Bila sem v procesu zanositve ... Bodimo realni, ženske imajo velike težave s tem, ni samoumevno, da zanosiš. Zdravniki so mi predpisali počitek. Potem sem morala na operacijo," je povedala. Dodala je, da si je leto premora vzela, da bi rešila vse te stvari in da jih ni medijsko izpostavljala, ker je bilo zanjo to najbolj občutljivo obdobje. 

"Ko se otrok rodi in je zdrav, je to povsem druga zgodba," je še dejala v pogovoru za Delo.

V ugledni druščini komentatorjev

Tina Maze je bila na svetovnem prvenstvu na Švedskem v vlogi sodelavke televizijske mreže Eurosport, skupaj z družino, partnerjem Andreo Massijem in hčerko Anouk. 

V press centru in ciljni areni je na svetovnem, prvenstvu na Švedskem je bilo mogoče srečati številne velikane alpskega smučanja. V vlogi komentatorjev, posebnih sodelavcev televizijskih hiš se preizkušata tudi Bode Miller in Dominique Gisin, ki je za švicarsko televizijo spremljala dogajanje v prvem tednu prvenstva v hitrih disciplinah, iz Areja kot pišoča novinarka poroča nekdanja italijanska tekmovalka Maria Rosa Quario, mama zdajšnje italijanske smučarke Federice Brignone.

Na Švedsko so pripotovali tudi Ingemar Stenmark, Aleksandra Meissnitzer, Jessica Lindel-Vikarby, Maria Pietilä Holmner, Nicole Hosp, Luc Alphand, Patrik Järbyn, Fredrik Nyberg, Bruno Kernen, Kalle Palander, Marco Büchel, Jens Byggmark, Ivica Kostelić, Pernilla Viberg, Anja Pärson in Kjetil Andre Aamodt, ki so se pomerili na veteranski tekmi zvezd.

"Zdi se mi zelo pametno, da izkoriščajo naše izkušnje in tako izboljšajo svoje vsebine. Nekdanji tekmovalec lahko bolj poglobljeno razlaga o tem, kaj se dogaja na progi, kaj se dogaja tekmovalcem v glavi. Seveda se tudi družimo, z Bodejem sva v ciljni areni soseda, blizu sva z Lucom Alphandom, ki dela za drugo televizijo. Tekmovalci se med sabo dobro poznamo, ne glede na to, na kateri televiziji si, pač imaš skupne točke, ki te združujejo," dodaja.

V italijanščini se še malo lovim

tina maze | Avtor: Profimedias Profimedias

"Zame je bistveno bolj sproščeno, nisem obremenjena. V italijanščini se še sicer malo lovim, delam še dosti napak in to moram še izboljšati. Perfekcionizem mi bo, upam, dobro prišel tudi na tem področju," je svoje trenutno delo opisala Mazejeva.

"Še zdaj dobim cmok v grlu"

Korošica je za STA povedala, da ima šele zdaj čas v celoti podoživeti svoje uspehe: "Ko sem zmagovala, sem se dejansko bolj slabo zavedala tega, kaj sem dejansko dosegla. Šele ko sem gledala olimpijske igre v Pyeongchangu, sem se zavedala, kako veliko stvar sem uspela doseči v Sočiju, osvojila dve zlati olimpijski kolajni. Saj še zdaj dobim cmok v grlu, prihajajo emocije. Prej si jih nisem mogla dovoliti, saj me je čakala naslednji dan že druga tekma in sem poskusila biti čim bolj površinska, kar se tiče dojemanja uspehov. Ampak te stvari so globoke. In zdaj, ko imam čas, si pustim, da se me dotaknejo."

"In isto je pri uspehih v svetovnem prvenstvu. Moja pot uspehov na svetovnih prvenstvih se je začela leta 2009 v Val d'Iseru, v tistem deliriju sem s 15. mesta prišla na drugo. In takrat sem sama sebi potrdila, z jezo, žal z jezo, da sem lahko na stopničkah in da lahko dosegam medalje na svetovnih prvenstvih. Od takrat naprej mi je šlo res dobro. Trinajst kolajn v sedmih letih (na OI in SP; op. STA), se mi zdi - boš bolj ti vedel, kot jaz -, biti tam na vrhu, non - stop, vsako leto, dosegati medalje, je plod našega dela, ekipnega, tega priklica forme, ki je zelo pomemben pred svetovnim prvenstvom, tempiranja forme in veliko detajlov, ki spremenijo, naredijo ali ne naredijo, tvojo kariero," je opisala.

Prevozi na Švedsko so bili nočna mora, FIS bi moral to predvideti ...

V uvodnih dnevih prvenstva v Areju so bile glavna tema pogovorov transportne težave pri prihodu na Švedsko. 

"Lahko povem zanimivost, ker sem se malo bolj morala fokusirati na italijansko ekipo, ker sem pač tu za Eurosport Italia. Bili smo skupaj na letalu s Christofom Innerhoferjem. Čakali smo na letališču dva dni, nismo šli nikamor ne naprej ne nazaj in smo bili tam. Meni ni spremenilo dneva. Christof pa je moral iti naslednji dan na teren z opremo drugih, smuči je sicer imel svoje. To so vse logistične težave, ki ti malo spremenijo fokus. In ni dobro. Dominik Paris je prišel prej gor, imel je več časa, da se je pripravil in zaradi tega je bil potem bolj stoodstoten na prvi tekmi (za zmago v superveleslalomu). Ekipa mora zato te stvari predvidevati prej. Mislim pa, da bi predvsem Fis (Mednarodna smučarska zveza; op. STA) morala urnike malo bolj prilagoditi svetovnemu prvenstvu, ne pa da se vlečejo svetovni pokali do zadnjega. Dol pri nas. Tekmovanje je pa na Švedskem. Pot na Švedsko je kar zahtevna ..., so le trije leti in to z vso prtljago," je povedala.

Zbrana celotna ekipa Team to aMaze

Na prvenstvu je zbrana skoraj celotna sestava šampionske ekipe Tine Maze: "Team to aMaze je spet skupaj, razen Valeria (Ghirardija; op. STA). Andrea Vienello (serviser; op. STA) je tukaj z Viktorio Rebensburg, prišel je tudi Livio Magoni (nekdanji trener; op. STA). To, kar dela s Petro Vlhovo, je izjemno. Upam, da bodo še nadgradili svoje znanje in še malo bolj mešali štrene Mikaeli Shiffrin. Res je izjemno zanimivo gledati te dvoboje, kako je izboljšala veleslalomsko formo. Mislim, da je bila ta zamenjava smuči, ki jo je naredila, za njo ključnega pomena, ker se vidi, da je njeno smučanje bolj harmonično. Se ne zabija več toliko z glavo naprej, kot se je včasih, rečem jaz, in lahko razvija večjo hitrost. V vseh disciplinah se razvija tudi ona, in vidi se ekipno delo."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • marjan41 00:34 15.februar 2019.

    In kaj ce je imela tumor ? Ni prva in ni zadnja zenska zdaj se joce in dela dramo iz tega po tolkih letih zgleda da rabi denar in slavo da prihaja s takim brezveznimi clanki naprej drugace bi jo ...prikaži več ze vsi pozabili malo starih zgodb in jokavosti pomaga da si spet v casopisu da je ni sram lp.

  • vlatka 23:03 13.februar 2019.

    Benigni tumor je navadni tumor. Nič posebnega. Pride, pa mine. 😊In trije šivi na kolenu.😯Jaka stvar. Meni je to ful smešno. Ampak, če je gospodična to čutila kot obremenitev, bi jo morali upoštevati. Na vsakega vpliva drugače. P. S. Bolj ...prikaži več Bolj se mi zdi, da gospodična ni zadovoljna z rezultati Ilke Štuhec, ki je sedaj glavna. P. S. 1 Leta nazaj sem bila navdušena nad Tino. Zdaj sem nad Ilko. 💕

  • dominik91 17:37 13.februar 2019.

    vecina pravih slovenski komentarjev ... zavist, nevoscljivost, nic vam ni prav in najbolj ste pametni. Ko je smucala, ste navijali zanjo, ko ji ni slo ste jo imeli v zibeh, sedaj se pojavi in vam spet ne pase. Skoda. Zivljenje ...prikaži več je prekratko, zato se raje ukvarjajmo vsak s sabo in zivljenje bo lepo :-) pa lep vecer vsem