Šport > Zimski športi
11 ogledov

Tinin napad na Pinijevem slalomu se ni posrečil

Tina Maze smuk  Altenmarkt-Zauchensee
1/15
Reuters
Kanadčanka Marie-Michèle Gagnon je slavila na superkombinaciji pred Avstrijko Michaelo Kirchgasser in Mario Höfl-Riesch. Tina Maze je superveleslalomski del končala na šestem mestu, enako pozicijo je obdržala po slalomu. Maruša Ferk je pristala na 16. mestu, Ilka Štuhec zaradi poškodbe ni nastopila.

Ob nastopu Maruše Ferk, 17. po prvi vožnji, je pričakovano vodila Michaela Kirchgasser. Avstrijka je ostala v vodstvu tudi po nastopu Slovenke, ki je z zaostankom 1,35 sekunde zasedla takratno šesto mesto. Zato pa je bila uspešnejša Marie-Michèle Gagnon, z 32 stotinkami naskoka je prevzela vodstvo. Kanadčanka je vodila tudi ob nastopu 10. po superveleslalomu, Marie Höfl-Riesch. Ena favoritinj za veliki kristalni globus je za bila počasnejša tako od Gagnonove, kot tudi Kirchgasserjeve. Na vrh ni posegla niti Lara Gut, Švicarka se je uvrstila tik pred Ferkovo.

Tina ostala 6., Maruša pridobila

Elisabeth Görgl, ki si je v prvem delu superkombinacije priborila enak čas kot Tina Maze, ni prismučala med najboljše.Tudi Mazejeva ni spremenila vrstnega reda pri vrhu, v cilju je z 1,13 sekunde zamude pristala na takratnem petem mestu. Naslednje štiri smučarke so zaostale za Črnjanko, Dominique Gisin, Ragnhild  MowinckelAnna Fenninger in Tina Weirather niso prišle med  peterico.

Tako je na vrhu ostala le še vodilna po superveleslalomu - Nicole Hosp. Avstrijka je imela pred Gagnonovo kar 1,37 sekunde prednosti. a to ni bilo dovolj niti za stopničke, saj je Hospova z dobre pol sekunde zamude zasedla četrto mesto. Tina Maze je končala na šestem, Maruša Ferk pa na 16. mestu. Marie-Michèle Gagnon je osvojila svojo prvo zmago v svetovnem pokalu.

Ilko ustavila poškodba

Na superkombinaciji ni nastopila Ilka Štuhec, ki si je v soboto poškodovala koleno. Po dobrih dveh uvodnih vmesnih časih je Štuhčeva na smuku veliko izgubila v spodnjem delu, razlog za to pa je bila bolečina, ki jo je začutila med enim od skokov na progi Kaelberloch. Več bo jasno, ko bodo znani rezultati pregleda kolena z magnetno resonanco. 

Superkombinacija (Ž), izidi:

1. Marie-Michèle Gagnon (Kan) 2:05,55
2. Michaela Kirchgasser (Avt) +0,32
3. Maria Höfl-Riesch (Nem) +0,39
4. Nicole Hosp (Avt) +0,51
5. Sara Hector (Šve) +0,87
6. Tina Maze (Slo) +1,13
7. Ramona Sieberhofer (Avt) +1,17
8. Anna Fenninger (Avt) +1,18
9. Šarka Strachova (Češ) +1,27
10. Denise Feierabend (Švi) +1,31
...
16. Maruša Ferk (Slo) +1,67
...

Megla prekinila dirko, diskvalifikacija Švicarke

Kot prva od dveh Slovenk je startala Maruša Ferk, na progo se je podala kot enajsta. Ob prihodu v cilj je zasedla šesto mesto z 74 stotinkami zaostanka za takrat vodilno Marianne Kaufmann-Abderhalden. Švicarko so naknadno diskvalificirali zaradi neprimerne opreme in v vodstvu se je znašla Ragnhild Mowinckel. Za Ferkovo to ni spremenilo veliko, saj je imela Norvežanka le stotinko slabši čas od Švicarke.

Superveleslalomski del superkombinacije je močno ovirala precej gosta megla. Po štirinajstih tekmovalkah so organizatorji zato za nekaj minut prekinili tekmo in dodatno označili progo pred nastopom elitne osmerice. Lara Gut je prismučala na četrto mesto, 0,20 sekunde za vodilno Mowincklovo. Norvežanka je vodila tudi pred nastopom Mazejeve. Črnjanka je tako kot v soboto dobro začela, po napaki v srednjem delu, s katero je izgubila okrog pol sekunde, pa je v cilju zaostala za desetinko in zasedla tretje mesto.

Hospova krepko prevzela vodstvo

Odlična slalomistka MichaelaKirchgasser si je nakopala 83 stotink zamude, MariaHöfl-Riesch pa dobre četrt sekunde. Kandčanka Marie-Michèle Gagnon je ostala več kot pol sekunde zadaj, nato pa je vso konkurenco deklasirala Nicole Hosp, ki je vodilno pozicijo prevzela s kar 66 stotinkami naskoka. Za njo je bila dobro na poti tudi Julia Mancuso, toda Američanka je po solidnem zgornjem delu zgrešila vrata v srednjem in odstopila. Enaka usoda je doletela Eleno Curtoni.

Brez uvrstitve so ostale tudi naslednje tri Italijanke, po vrsti so zgledu Curtonijeve sledile Federica Brignone, Daniela Merighetti in Johanna Schnarf. Precej bolje pa je s progo Kaelberloch opravila Anna Fenninger, za suvereno vodilno rojakinjo Hospovo je zaostala za 0,59 sekunde in zasedla drugo mesto. Mazejevo je tako potisnila na peto, Ferkovo pa na 14. mesto. Še za mesto navzdol je obe Slovenki potisnila Tina Weirather, tekmovalka iz Liechtensteina se je tudi najbolj približala vodilni, njen zaostanek je znašal 39 stotink. 

Izidi po superveleslalomu: 

1. Nicole Hosp (Avt) 1:13:14
2. Tina Weirather (Lie) +0,39
3.  Anna Fenninger (Avt) +0,59
4. Ragnhild Mowinckel (Nor) +0,67
5. Dominique Gisin (Švi) +0,75
6. Tina Maze (Slo) +0,77 
 . Elisabeth Görgl (Avt) +0.77
8. Lara Gut (Švi) +0,87
9. Francesca Marsaglia (Ita) +0,90
10. Maria Höfl-Riesch (Nem) +0,92
...
17. Maruša Ferk (Slo) +1,40
...

Skupni seštevek svetovnega pokala:

1. Maria Höfl-Riesch (Nem) 731 točk
2. Ana Fenninger (Avt) 709
3. Tina Weirather (Lie) 673
4. Lara Gut (Švi) 608
5. Michaela Shiffrin (ZDA) 514
6. Tina Maze (Slo) 511
7. Marie-Michèle Gagnon (Kan) 427
8. Jessica Lindell Vikarby (Šve) 350
9. Elisabeth Görgl (Avt) 331
10. Dominique Gisin (Švi) 313  
   . Maria Pietillä-Holmner (Šve) 313
...
29. Ilka Štuhec (Slo) 129
71. Maruša Ferk (Slo) 38
102. Katarina Lavtar (Slo) 9
...  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.