Šport > Zimski športi
270 ogledov

To je Štuhčevi zabičala Tina Maze

Ilka Štuhec SP St. Moritz podelitev medalj EPA
Ilka Štuhec je po Mateji Svet in Tini Maze postala tretja slovenska alpska smučarka z naslovom svetovne prvakinje.

Ilka Štuhec je s fenomenalno predstavo na nedeljski smukaški tekmi v St. Mortizu upravičila vlogo favoritke in osvojila zlato kolajno. 

"Počutim se res zelo dobro in sem počaščena, da sem lahko obdržala zlato kolajno doma. Nismo velika država, imamo pa res veliko dobrih športnikov," je po tekmi dejala novopečena svetovna prvakinja, ki je s tem ''ubranila'' naslov Tine Maze iz Beaver Creeka 2015.

Slovenski šampionki tik pred tekmo nista bili v stiku, je pa Mazejeva svoji naslednici srečo zaželela že prej. "Tik pred tekmo se nisva pogovarjali, sva se pa srečali prej in mi je povedala, da naj na vsak način zlata kolajna ostane doma. Tako da, verjetno to, da sem ubranila njen dosežek, pomeni veliko tudi njej," je razkrila Štuhčeva.

Mariborčanka je v letošnji sezoni dobila pet tekem za svetovni pokal, zato so bila pričakovanja pred začetkom SP visoka. Po razočaranju na superveleslalomu in odstopu na kombinaciji je vse upe položila v kraljevsko disciplino, v kateri je nastopila pod velikim pritiskom.

''Vsekakor nisem šla na start s kakšno posebno lahkoto, saj sem čutila precej večji pritisk, kot denimo na običajnih tekmah svetovnega pokala. Vendar pa sem nekaj minut pred nastopom začutila, da postajam spet tista jaz in da sem pripravljena pokazati najboljše, kar znam."

Profesionalni, a tesno povezani

Zasluge za uspeh 26-letne smučarke ima tudi njena ekipa, v kateri so mama in serviserka Darja Črnko, trener Grega Koštomaj in kineziologinja Anja Šešum.

"Mislim, da zelo težko opišem vso podporo, ki mi jo nudi mama. Po moji poškodbi sva začeli delati skupaj. Če se spomnim najslabših časov, ko nisem imela toliko podpornikov kot zdaj, in kam sva dejansko prišli, lahko rečem, da je vse skupaj res čudovito. S trenerjem se poznava že kar nekaj časa, sodelujeva pa zadnji dve leti. Zanj lahko rečem, da je res garač, kot smo vsi. Moja kineziologinja je tudi moja terapevtka in prijateljica. Smo nekaj prav posebnega, trudimo se biti zelo profesionalni, a smo hkrati vsi tako zelo povezani, da je res nekaj čudovitega," je opisala Štuhčeva.

Pred začetkom sezone je sprejela pomembno odločitev in Rossignolove smuči zamenjala za Stöcklijeve, s katerimi je na belih strminah blestela tudi Tina Maze. "To je bila res velika odločitev, ki sem jo morala sprejeti. Tudi prejšnje smuči so bile v redu, vendar sem čutila, da potrebujem nekaj novega. Na novih smukaških smučeh sem se takoj počutila zelo dobro, vendar sem potrebovala nekaj časa, da sem potem to ugotovila ter povedala na glas, in da sem nato tudi naredila ta velik korak.''

''Res sem morala trdo garati''

"Še vedno me prežemajo neverjetna čustva, ker moja pot do mesta, kjer sem zdaj, ni bila najlažja. Seveda bržkone od nikogar, ki se ukvarja s profesionalnim športom, ni lahka. Ampak šla sem skozi marsikaj in res morala zelo garati, da sem dosegla, kar sem dosegla. Za celotno sezono do zdaj lahko rečem, da je res odlična, z vsemi zmagami v svetovnem pokalu, ampak to, kar sem dosegla tukaj, ko sem osvojila naslov svetovne prvakinje v smuku, to pa je res nekaj velikega," je občutke po zmagi povzela Štuhčeva, ki se ji je po poškodbi Lare Gut odprla možnost za tri male kristalne globuse.

Poleg smukaškega, ki ga ima domala že v žepu, se bo potegovala še za superveleslalomskega in kombinacijskega. "Zmaga je nekaj, kar se je že zgodilo in nekaj kar sem že osvojila, zato jo je težko primerjati z nečim, kar se še ni zgodilo. Ne glede na vse, že zdaj vem, da sem naredila veliko in zato čutim tudi veliko olajšanje, mirnost ter zaupanje vase, da nadaljujem po tej poti naprej,'' je zaključila Štuhčeva.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.