Šport > Zimski športi
59 ogledov

Ukrajinci na otvoritev poslali le zastavonošo

Ukrajina Mihajlo Tkačenkoparaolimpijske igre Soči 2014 otvoritev
1/7
EPA
Paraolimpijske igre v Sočiju, največje tekmovanje za športnike invalide, so se uradno začele z otvoritvijo na Fištu. Edini slovenski predstavnik bo Gal Jakič.

Z današnjo slovesno prireditvijo na stadionu Fišt so se začele 11. zimske paraolimpijske igre, ki jih je odprl predsednik Rusije Vladimir Putin. Prva tekmovanja bodo na sporedu že v soboto.

Slovenija ima na igrah le enega predstavnika. Alpski smučar Gal Jakič se bo s konkurenti meril na veleslalomu in slalomu z monoskijem. Nastopal bo prihodnji teden.

"Prvi vtisi iz Rusije so zelo dobri. V sredo smo testirali logistiko, včeraj smo bili že ob 8.30 na progi. Vadili smo veleslalom, občutki so dobri, pogoji za vadbo in trening pa stabilni. V sredo je deževalo, a ni pokvarilo pogojev ali proge," je povedal edini slovenski predstavnik v Sočiju, za katerega so to tretje igre.

Minister za šport pozval Putina k premirju

Na igrah nastopa 575 športnikov iz 45 držav. Zaradi kočljive situacije na Krimu je bilo veliko vprašanj glede nastopov ukrajinske reprezentance. Predsednik ukrajinskega olimpijskega komiteja je že poudaril, da se bodo iger udeležili, čeprav so na otvoritev poslali le enega predstavnika. Zastavo je vihtel smučar Mihajlo Tkačenko.

"Ostajamo, da bi si ljudje zapomnili, da je Ukrajina na igre poslala združeno in enotno reprezentanco. Odločili smo se, da na otvoritvi zaplapola zastava neodvisne in suverene Ukrajine," je dejal predsednik olimpijskega komiteja Ukrajine Valerij Suskevič.

Ukrajinski minister za šport in mladino, Dimitrij Bulatov, je že potrdil, da se večina ekipe ni udeležila otvoritve zaradi protesta proti ruski agresiji na Krimu. Bulatov je ob tem še dodal, da je ruskega predsednika Putina pozval, naj med paraolimpijskimi igrami prekine s sovražnostmi na ukrajinskem ozemlju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.