Šport > Zimski športi
73 ogledov

Ulaga: Nemci? Naj filozofirajo!

Sport 24.03.2013 Primoz Ulaga, smucarski skoki, Planica, svetovni pokal, poleti, Saša Despot
Nekdanji slovenski smučarski skakalec, Primož Ulaga, največje zasluge za izjemne uspehe slovenskih skakalcev pripisuje trenerju Goranu Janusu. V vlogi favorita na novoletni turneji štirih skakalnic vidi Petra Prevca.

Danes ob 17.15 se bo v Oberstdorfu začela težko pričakovana prva tekma novoletne turneje. Nekdanji smučarski skakalec Primož Ulaga je razkril, kdo je po njegovem mnenju prvi favorit tega prestižnega tekmovanja, kje se skriva skrivnost uspeha slovenskih skakalcev in kaj si misli o pripravah nemške reprezentance.

Kakšna je razlika med novoletno turnejo in preostalimi tekami za svetovni pokal? 
Največja razlika je v medijskem pompu. Turneja je prek medijev predstavljena kot nekaj pomembnega. To je tudi res. Vsi smo to sprejeli in gre za dogodek, ki ga spremljamo na drugačen način. Več medijev, več televizij, večji del sveta. Zaradi tega je pomembnost teh štirih tekem tako zrasla v očeh trenerjev, športnikov in javnosti.

Kdo je največji favorit novoletne turneje?
Glede na to, da je prvo ime tega športa, je pričakovano, da je Peter favorit. On je najboljši skakalec na svetu in mu ta vloga tudi pripada. V podobnem položaju sta tudi drugi oziroma tretji v svetovnem pokalu. Tam nekje do petega mesta vsi ciljajo na zmago ali uvrstitev med najboljše tri.

Slovenci pred začetkom turneje niso uvajali nobenih posebnih priprav. Ali menite, da gre za pravilen pristop?
Seveda. Nimaš kaj komplicirati. Treba je vse skupaj poenostaviti. Bolj kot filozofiraš, bolj se 'zatrokiraš'. On ima ustaljen ritem. Trening, vzdrževanje kondicije, skoki. Pri Petru je tehnika na tako visokem nivoju, da res nima kaj taktizirati. On to zna in dovolj bo, da dela to, kar zna.

Avstrijci in Nemci so v en glas zatrjevali, da je Prevc favorit. Ali menite, da želijo s tem vršiti pritisk na slovenskega skakalca?
Ne vem. To je medijska zgodba, vendar mislim, da se športnik s tem ne obremenjuje.

Prevc bo na prvi (in vsaj še na drugi) tekmi nastopil z rumeno majico. Bo to predstavljalo breme ali prednost?
Ne prednost ne breme. On v takšnem skakanju uživa. Vsak skok je zgodba zase in razmišljati mora o tistih stvareh, ki so pomembne pri vsakem skoku. Zagotovo pa se v glavo prikradejo tudi takšne zgodbe iz medijev, ki jih ne more ignorirati. Malo mu bodo pomagati tudi fantje okoli njega, vendar mislim, da je zelo zrel za svoja leta. Seveda pa se lahko zgodi, da mu med osmimi skoki eden ne uspe. Pri skokih se to lahko hitro zgodi.

Pričakovanja slovenske javnosti so visoka. Ali verjamete, da Peter lahko ponovi uspeh Primoža Peterke, ki je novoletno turnejo osvojil v sezoni 1996/1997?
Mislim, da je v tem trenutku korak pred drugimi. Vse ostalo bo presenečenje. Zavedam pa se, da lahko pride slabši dan, slabo počutje. Pride tak dan, pa te ni.

Nemci so se na tekme pripravljali po posebnem urniku, s katerim so simulirali novoletno turnejo. Ali mislite, da bodo zaradi tega v prednosti?
To je brezveze. Neumnost. Naj filozofirajo. Če nimaš v nogah, pozabi. Stvar je edino v tem, da bi lahko kdo napredoval v formi, ampak kar sem včeraj na hitro videl... Niso stoodstotni, ali pa je Peter preprosto toliko boljši.

Prevc se je z drugo zmago v Engelbergu izenačil z vami na drugem mestu najuspešnejših slovenskih skakalcev. Kako bi komentirali njegov dosežek?
On ima še veliko pred sabo. Največje zasluge dajem Goranu Janusu. On je človek, ki ne komplicira in zaslužen je za to, da so se stvari tako odvile. Pri veliki večini njegov pristop funkcionira. Tukaj ni prostora za psihologe in ne vem kakšne trenerje. Mnogo stvari je povsem nepomembnih in on je vse skupaj zelo poenostavil.

V čem je skrivnost uspehov slovenskih skakalcev?
Na kupu je nekaj fantov, ki so pravi profesionalci. Pogoji v Sloveniji so zelo dobri, drugje po svetu nimajo takšnih. Ne vem, kdo ima takšne objekte. Sedeš v avto in si v pol ure doma. To so povsem drugi časi, mi smo bili bolj 'kavbojci'. Nihče se ne more pritoževati, kar kažejo tudi rezultati. Tudi drugi si želijo izvedeti več o delovanju naše šole, ker je tako uspešna v vseh kategorijah. V zadnjem obdobju so norme tako visoke, da bo naslednjim generacijam zelo težko govoriti, da se ne da. Nekoč smo poslušali, da so druge nacije večje in močnejše, da ne moremo, ker smo majhni, da smo lahko veseli, če imamo enega med deset. Danes to pade. Lahko se ti pa zgodi, da imaš slabo generacijo, a tudi to je bolj odvisno od načina dela. Tudi v Avstriji se je nekaj moralo zgoditi, da se je vse tako podrlo. Fantje so se povsemo oddaljili od svojega maksimuma, tako da je moralo biti nekaj narobe pri treningu. Oddaljili so se od svojega znanja, kar je presenetljivo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.