Šport > Zimski športi
245 ogledov

V Söldnu so smučarji doživeli déjà vu

žan kranjec Profimedias
Žan Kranjec ni mogel izkoristiti ugodne startne številke.

Potem ko so organizatorji uvodnega veleslaloma alpskih smučarjev v avstrijskem Söldnu najprej zaradi slabih vremenskih razmer start tekme prestavili za eno uro, so nato izgubili bitko z vremenom. Tudi lani je uvodni moški veleslalom odpadel, kriv je bil orkanski veter.

Ponoči je na tirolskem ledeniku Rettenbach zapadlo veliko novega snega, v zgornjem delu proge na nadmorski višini 3000 metrov tudi pol metra, 400 metrov nižje na cilju pa deset centimetrov manj. Prehod vremenske fronte spremlja tudi veter, zato je bila odpoved uvodnega moškega veleslaloma pričakovana. Organizatorji so zaradi vremenskih razmer, megle, vetra in sneženja, skrajšali že sobotno žensko tekmo, ki pa so jo izpeljali kljub rahlemu sneženju in slabši vidljivosti.

Na startu premierne tekme letošnje sezone svetovnega pokala za moške bi morala biti tudi trojica slovenskih tekmovalcev na čelu z Žanom Kranjcem, ki mu je na včerajšnjem žrebu pripadla številka 1. Poleg njega sta bila za nastop pripravljena tudi Štefan Hadalin in Žan Grošelj.

Naslednje prizorišče tekem svetovnega pokala bo Levi na Finskem, kjer sta 17. in 18. novembra na sporedu slaloma za ženske in moške. Naslednja veleslaloma bosta čez veliko lužo v ZDA, 24. novembra v ameriškem Killingtonu bo ženski, moški pa 2. decembra v Beaver Creeku.

Ilka Štuhec Aspen Sprememba Šport S programa OI umaknili disciplino, ki je pisana na kožo Štuhčevi

"Nemogoče je bilo s proge odstraniti sneg, zagotoviti varnost tekmovalcev, ob tem, ko je veter, ki piha v zgornjem delu proge, neprenehoma nanašal sneg na progo. Tekom dneva sta napovedana novo sneženje in veter," so razloge za še drugo zaporedno odpoved tega veleslaloma pojasnili v avstrijski smučarski zvezi.

Lani söldenske preizkušnje niso nadomestili. Letos pa je Mednarodna smučarska zveza Fis spremenila pravila in bo skušala poiskati nadomestno lokacijo za odpovedani uvodni veleslalom. "Seveda sem razočaran, saj smo že drugo leto po vrsti ostali brez tekme v Söldnu. Počutil sem se dobro in pričakoval tekmovalni začetek sezone," je bil slabe volje prvi francoski adut Alexis Pinturault, ki je zadnji zmagovalec Söldna z letnico 2016.

Uvodni veleslalom so z nestrpnostjo pričakovali tudi v slovenskem taboru. Kranjec je po najboljši sezoni v karieri odkrito pogledoval proti najvišjim mestom. V minuli sezoni je osvojil prve stopničke s tretjim mestom na veleslalomu v Alta Badii ter je s konstantnimi vožnjami sezono prvič končal v elitni veleslalomski sedmerici.

meta hrovat Klavrn uvod Šport Slovenke podlegle nemogočim pogojem

Prvo ime moške karavane je zadnjih sedem sezon Marcel Hirscher, ki bo lovil svoj osmi veliki globus skupnega zmagovalca. Hirscherjeva prevlada je bila v minuli sezoni skoraj popolna, na šestih od sedmih izpeljanih veleslalomov je zmagal za prepričljivo osvojen veleslalomski seštevek sezone. Avstrijec je dobil tudi olimpijski veleslalom, za veleslalomski komplet pa je lani v St. Moritzu osvojil naslov svetovnega prvaka v disciplini.

Največ söldenskih zmag ima Američan Ted Ligety - štiri (2011, 2012, 2013, 2015). Med ženskami pa je s tremi söldenskimi zmagami rekorderka Tina Maze. In tako bo ostalo še najmanj eno leto. Sobotni veleslalom je dobila Francozinja Tessa Worley, druga je bila Italijanka Federica Brignone, ki je avgusta med treningom utrpela poškodbo kolena, tretje mesto je pripadlo aktualni lastnici velikega globusa Američanki Mikaeli Shiffrin. Edine slovenske točke je z 18. mestom osvojila Meta Hrovat.

Meta Hrovat Sölden Šport Do točk le Hrovatova
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.