Šport > Zimski športi
766 ogledov

Velika novost na Zlati lisici

slalom zlata lisica 2020 Saša Despot
Alpski smučarji bodo čez dva tedna v Sőldnu odprli sezono 2020/21 svetovnega pokala.

Na novem tekmovalnem koledarju, ki ga bo predsedstvo Mednarodne smučarske zveze dokončno potrjevalo 9. oktobra ostajata tako Zlata lisica kot Vitranc. Na sporedu Zlate lisice sta za razliko od prejšnjih let dva ženska veleslaloma.

Na ledeniku Rettenbach se bodo na uvodnem veleslalomu sezone 17. oktobra, en teden prej kot običajno, najprej pomerile alpske smučarke, nato pa bo 18. oktobra sledila še moška veleslalomska preizkušnja.

Na startu veleslalomske ledeniške uverture bo šest Slovencev Meta Hrovat, Tina Robnik, Ana Bucik, Neja Dvornik, Štefan Hadalin in Žan Kranjec, ki je lani nad Söldnom skočil na tretje mesto.

Po Sőldnu bo sledil skoraj enomesečni premor, ko se bo karavana, 13. in 14. novembra, ustavila znova v Avstriji (Lech/Zürs) na nočnem paralelnem veleslalomu.

Nato se bodo poti žensk in moških razšle. Alpske smučarke čaka še novembra v Leviju na Finskem dvojni slalomski spored, medtem ko se bodo alpski smučarji decembra za dalj časa zadržali v Savojskih Alpah v Val d'Iseru na dveh veleslalomih in na smuku in superveleslalomu.

Vrhunec sezone bo februarsko svetovno prvenstvo v Cortini d'Ampezzo od 8. do 21. februarja, sezona pa se bo sklenila s finalom svetovnega pokala od 17. do 21. marca v Lenzerheideju.

Razen poti alpskih smučark v Yanqing na Kitajskem, kjer bo ženska generalka v hitrih disciplinah za olimpijske igre, ki bodo leta 2022 na Kitajskem, ni načrtovanih drugih poti na druge celine. Vse preostale tekme bodo tako na stari celini.

Zlata lisica | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na sporedu sta tudi, kot je bilo predvideno že sprva, slovenski postaji Zlata lisica v Mariboru, s posebnostjo dvema ženskima veleslalomoma 16. in 17. januarja, ter pokal Vitranc v Kranjski Gori z moškima veleslalomom in slalomom 13. in 14. marca, kot je bilo v navadi tudi v prejšnjih letih.

Alpski smučarji imajo na provizoričnem sporedu 39 preizkušenj, alpske smučarke 35. V svetovnem pokalu ni nobene preizkušnje v alpski kombinaciji, edina tekma v tej disciplini bo na svetovnem prvenstvu.

Na koledarju alpskih smučark je osem smukov, sedem superveleslalomov, devet veleslalomov, devet slalomov in dve paralelni tekmi, posamična in ekipna.

Moški imajo devet smukov, sedem superveleslalomov, deset veleslalomov, 11 slalomov in dve paralelni tekmi, posamični in ekipno.

Kot je za STA dejal "oče Zlate lisice", prvi mož mariborskih organizatorjev Srečko Vilar, so se strinjali s prošnjo Mednarodne smučarske zveze, da zaradi lažje logistične izpeljave, upoštevajoč zdravstvene protokole in varnostni mehurček, v Mariboru januarja izpeljejo dva ženska veleslaloma. Za prihodnja leta bo seveda ostal v veljavi spored tekmovanj Zlate lisice z veleslalomom in slalomom.

V skladu s tem načrtom, ki so ga uskladili na pododboru za alpsko smučanje Mednarodne smučarske zveze, bo Are na Švedskem 12. in 13. marca gostil dva ženska slaloma.

"Organizatorji tekmovanj skupaj z mednarodno federacijo smo odločeni, da naredimo vse, kar je v naši moči, da izpeljemo sezono svetovnega pokala 2020/21 in da bi se vse tekme, ki so na posodobljenem koledarju tudi izpeljale. Za zgled smo si vzeli potekajoče svetovno prvenstvo v formuli 1 in ostala prvenstva in tekmovanja, ki potekajo v času pandemije novega koronavirusa," je dejal Vilar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice