Šport > Zimski športi
440 ogledov

Štab Ilke Štuhec: "Ni razloga za preplah"

ilka štuhec Instagram
Najboljša slovenska smučarka je zaradi bolečin prekinila snežne priprave za novo sezono.

Slovenski alpski smučarji ključni del priprav na novo sezono svetovnega pokala opravljajo v Švici. V Švici trenira tudi smukaška svetovna prvakinja Ilka Štuhec, ki si je po padcu v Saas Feeju prejšnji teden, ki na srečo razen udarca ni imel hujših posledic, vzela krajši premor. Konec tedna pa se znova vrača na švicarske ledenike.

ilka štuhec Zdravniški pregledi Šport Takšno je stanje Ilke Štuhec po novem grdem padcu

V štabu slovenske specialistke za hitre discipline so zadovoljni s potekom priprav. "Priprave so letos kar mirne, sploh glede na razmere v svetu in številne neznanke tudi v zvezi z izpeljavo smučarske sezone. Tudi padec na veleslalomskem treningu, katerega posledica je bil udarec v rebra, ne predstavlja nadaljnjih ovir, saj so preiskave pokazale, da ni nič hujšega in dejansko govorimo samo o udarcu, ki terja nekaj dni počitka. Tudi zato je ekipa prišla za nekaj dni v Slovenijo, že v soboto pa se vrača nazaj v Švico in nadaljuje priprave po ustaljenem tiru. Ni torej nobenega razloga za preplah," je zadnje dogajanje za STA povzel Tilen Lamut, predstavnik Ilke Štuhec za medije.

 | Avtor: Instagram Instagram
Za zdaj gre ekipi slovenske šampionke vse po načrtu. Že maja na Kaninu je Mariborčanka koronski premor prekinila s treningi, ko se je posvečala predvsem tehniki, tehničnim disciplinam in smučarskim osnovam. Letošnje poletje je bilo prvo po dolgem času, v katero je Štuhčeva vstopila brez poškodb oziroma ni bilo zaznamovano z rehabilitacijo po poškodbah in je lahko povsem normalno trenirala.

Štuhčeva je po tehniki v treninge vse več vnašala tudi hitre discipline, torej njeno specialnost, s poudarkom na skokih. Zaradi novega koronavirusa je karavana alpskih smučarjev letos ostala brez vseh preizkušenj na drugi strani Atlantika. Vse tekme svetovnega pokala v ZDA in Kanadi so bile odpovedane, smučarji pa so ostali tudi brez priprav na južni polobli v Čilu in Argentini. Kar pomeni, da so se morale ekipe hitro prilagoditi in poiskati zamenjavo za južnoameriške treninge v Evropi.

Razmere v Saas Feeju in Zermattu so najboljše možne v tem trenutku, ko se ne potuje čez veliko lužo. Štuhčeva bo del priprav, ki bi jih jeseni naredila v ZDA, izpeljala na švicarskih ledenikih. Po soboti jo tako čaka najprej teden v Saas Feeju in nato še teden v Zermattu. Nato sledi vrnitev v Slovenijo in nato še en sklop snežnih priprav v Avstriji ali Švici, odvisno od pogojev.

Zaradi zamika v programu priprav bo Štuhčeva, kot sporočajo iz njene ekipe, izpustila tradicionalno predstavitev reprezentanc pred začetkom nove sezone, ki bo predvidoma 2. oktobra v Kranjski Gori.

Sezona svetovnega pokala 2020/21 se bo začela en teden prej kot ponavadi, 17. in 18. oktobra z veleslalomom na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, kjer je bil Žan Kranjec lani tretji.

Najpomembnejše uvodne tekme nove sezone za Štuhčevo pa bodo decembra v St. Moritzu in Val d'Iseru. Vrhunec pa bo seveda februarsko svetovno prvenstvo v Cortini d'Ampezzo, kjer bo Slovenka napadala tretji zaporedni naslov smukaške prvakinje sveta. Slovenska prevlada v ženskem smuku na SP je že od Beaver Creeka leta 2015, ko je smukaško krono osvojila Tina Maze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.