Šport > Zimski športi
323 ogledov

Višnarjeva do polfinala, tekmo ji je uničila Švedinja

Katja Višnar
Ena slovenka med dvanajsterico najboljših.

Slovenka Katja Višnar je na sprinterski tekmi v klasični tehniki v finski Ruki, s katero se je začela nova sezona svetovnega pokala v smučarskem teku, izpadla v polfinalu in zasedla končno 12. mesto. Ostali slovenski predstavniki so nastope končali v četrtfinalu. Zmagi sta presenetljivo slavila Rusa Julija Belorukova in Aleksander Bolšunov.

Anamarija Lampič je bila 15., Alenka Čebašek pa 28. Med tekači je bil Miha Šimenc 25., Janez Lampič pa 29.

V drugi skupini polfinala je bila Višnarjeva dolgo v ospredju med vodilno trojico. Potem pa jo je v zadnjih zavojih pred zadnjim vzponom ovirala Švedinja Anna Dyvik in dobila rumeni karton. A Slovenka je nazadovala na zadnje, šesto mesto v skupini in nato ji v vzponu navkljub trudu, da bi se po zunanji strani spet prebila na čelo, ni uspelo. Za Finko Kristo Parmakoski, ki je bila prva, je zaostala 4,34 sekunde.

"Malo je škoda, da nisem prišla naprej, ker sem se res iz teka v tek počutila bolje. V kvalifikacijah se še nisem počutila tako dobro. Tudi serviserji so za polfinale pripravili res dobre smuči. Najbolj pomembno je to, da je forma dobra, vsakega dobrega rezultata pa je škoda, sploh ko si jezen na druge, ko ti uničijo tekmo. Letos bo še veliko tekem. Poletje je bilo v redu, zadovoljna sem s pripravami, ker sem imela precej manj bolezni kot v zadnjih dveh sezonah in upam, da se bo to pokazalo zdaj na naslednjih tekmah," je dejala Višnarjeva

V finalu, ko je že kazalo na pričakovan troboj za zmago, je Švedinja Stine Nilsson najprej padla, nato pa je povsem popustila Norvežanka Maiken Caspersen Falla; 23-letna Belorukova se je "odpeljala" naprej in gladko slavila svojo prvo zmago v pokalu z več kot sekundo prednosti pred Švedinjo Majo Dahlqvist (+1,12) in Ido Ingemarsdotter (+1,51). Falla je bila četrta (+1,52).

katja višnar Sprint Šport Višnarjeva tretja, uspešni tudi ostali Slovenci

Tudi med tekači se je zaključek finala razpletel nenavadno. Norvežan Johann Hoesflot Klaebo, branilec skupne zmage v pokalu, je bil zanesljivo v vodstvu, nato pa je tik pred ciljem gledal levo, kjer ni bilo nikogar, po desni strani pa ga je prehitel Bolšunov in mladi Norvežan ni mogel več prestaviti v višjo predstavo ter je zaostal 0,17 sekunde za Rusom, ki je bil v pokalu tretjič pred vsemi. Tretji je bil drugi Norvežan Erik Brandsdal (+1,35).

Štiriintridesetletna Višnarjeva, peta v kvalifikacijah, je sicer kot nosilka tekla v tretji četrtfinalni skupini. Na zadnjem vzponu pred ciljem sicer ni bila v najboljšem položaju, vendar je nato v ciljnem sprintu tako pospešila, da je prehitela Rusinjo Jevgenijo Šapovalovo in se uvrstila na drugo mesto ter si priborila neposredni nastop v polfinalu. Šest stotink pred njo je bila v skupini le Ingemarsdotterjeva.

Lampičeva, 17. v kvalifikacijah, je tekla v drugi četrtfinalni skupini in prišla v cilj kot tretja ter je morala nato čakati, če bi se morebiti uvrstila v nadaljevanje po času. Pred njo sta bila v skupini Belorukova in zmagovalka Stine Nilsson, za katero je Lampičeva zaostala 0,84 sekunde, za Rusinjo pa 42 stotink. To je bilo na koncu usodno, saj je bilo že po četrti skupini jasno, da Lampičeve ne bo v polfinalu.

Čebaškova, 25. v kvalifikacijah, je tekla v zadnji, peti skupini četrtfinala in v njen ni imela možnosti za preboj v nadaljevanje, saj je bila več kot šest sekund in pol za najboljšimi v cilju. Tudi oba Slovenca sta izpadla v tej fazi tekmovanja, Šimenc je bil v drugi skupini predzadnji, dobrih pet sekund in pol za najhitrejšim, Lampič pa je bil v prvi skupini zadnji in je štiri sekunde zaostal za petim mestom.

V nedeljo bosta v Ruki še teka na 10 in 15 km klasično.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice