Šport > Zimski športi
24 ogledov

Vogrinec se (začasno) vrača v slovensko smučanje

Enzo Smrekar Mediaspeed.net
SZS se je odločila imenovati začasno delovno skupino, ki bo zvezi pomagala glede težav z imenovanjem predsednika alpskega zbora. V delovni skupini je tudi Tone Vogrinec.

Ljubiteljem smučanja dobro znani Tone Vogrinec, dolgoletni glavni trener in direktor slovenskih smučarskih reprezentanc, se začasno vrača v slovensko alpsko smučanje. Vogrinec, ki se ga je prijel vzdevek oče slovenskega smučanja, je bil imenovan za člana delovne skupine, ki bo Smučarski zvezi Slovenije (SZS) pomagala razrešiti zaplete z imenovanjem predsednika panoge za alpsko smučanje.

"Prvi in osnovni namen seje Izvršilnega odbora SZS je bil, da v čim krajšem času premaknemo postopke za izvolitev predsednika alpskega zbora naprej. Razmere niso idealne, saj so pravilniki, poslovniki in statut kontradiktorni, ker v preteklosti niso bili prečiščeni in usklajeni, obenem pa imamo tudi precej jasno in izrazito polarizacijo med klubi v alpskem zboru. Ne prvič in ne zadnjič je bil dan poziv najvišjih organov SZS, izvršilnega odbora, nadzornega odbora, častnega razsodišča in tudi zlatih sponzorjev, da se morajo klubi ozreti vase, poiskati rešitve, ki bodo dolgoročne in strateške za alpsko smučanje, preseči razhajanja ter doseči konsenz, da se stvari premaknejo naprej. Mislim, da je to ključna poanta in resno apeliramo na to. Ustanovitev posebne delovne skupine, kamor smo povabili tudi gospoda Vogrinca kot starosto slovenskega smučanja in človeka z avtoriteto, je namenjena zgolj temu, da poskušamo ta postopek mediirati ali pospešiti kot nek mediator v celi zgodbi," je po nocojšnji na trenutke polemični seji Izvršilnega odbora SZS dejal prvi mož zveze Enzo Smrekar, ki je tudi po pooblastilu izvršilnega odbora član omenjene delovne skupine. Ta bo imela tri člane, a za zdaj tretjega še niso imenovali.

Položaj slabši kot pred dvema letoma

Delovna skupina bo na podlagi sklepa izvršilnega odbora delovala z omejenim mandatom do konca marca. Člani izvršilnega odbora krovne nacionalne smučarske organizacije so alpski zbor, najvišji organ panoge alpskega smučanja, pozvali, naj v čim krajšem času izpelje ponovne volitve predsednika alpskega zbora, vključno z novim kandidacijskim postopkom.

Prejšnji predsednik zbora alpskih disciplin Janez Dekleva se po koncu mandata ni odločil za vnovično kandidaturo. "V smučariji bom še ostal kot predsednik smučarskega kluba Alpetour in vodja tekmovanja pokala Loka. V nekem trenutku pa sem začutil, da je dobro, da po dveh letih prepustim mesto drugim. Zakaj sem se tako odločil? Nekatere stvari se kažejo prav zdaj, vidim, da je zdaj enaka situacija, če ne celo slabša, kot takrat, ko sem prevzel vodenje zbora. Formalno sem še predsednik, ker nimamo novega. Zaradi tega sicer velike škode ni in iz tega ne bi delal velike dramaturgije. S koncem olimpijskega obdobja so se sicer sprostili določeni trenerji in ogromno jih bo v tujini končalo svoje pogodbe, mislim, da bodo tisti fantje, ki so bili po celem svetu, pač iskali druge opcije," je dejal odhajajoči predsednik alpskega zbora.

SK Radovljica in SK Alpetour na različnih bregovih

Dva poskusa, da bi na skupščini smučarske zveze izpeljali volitve najvišjega predstavnika panoge alpskih disciplin, sta propadla. Po pritožbi na glasovanje so namreč razveljavili izvolitev Dušana Goriška (SK Radovljica) za predsednika panoge. Gorišek je bil v skupini s preostalimi izvoljenimi predsedniki panog na januarski volilni skupščini zveze, na kateri je nov predsednik zveze po burnem obdobju Tomaža Lovšeta in Primoža Ulage postal Smrekar.

Predsednik zveze je nato za 4. marec sklical novo skupščino, ki pa je potekala v zelo kaotičnih razmerah, zaradi nesklepčnosti pa o novem predsedniku alpskega zbora sploh niso glasovali. Kandidaturi sta na tej skupščini vložila dva kandidata, poleg Goriška še Bojan Špik (SK Alpetour). Najbolj izpostavljena predstavnika dveh struj pa bo zdaj poskušala zbližati delovna skupina, v kateri je Vogrinec.

Komentarjev 1
  • zztop 10:41 11.marec 2014.

    Naj pride ta seronja, sam zastonj!!! Zvezo je v zadnjih 30 let izčrpal in okradel. Naj razloži, od kod mu vso bogastvo, ki ga ima. Še pred 5 leti se je okrog vozu z velikanskim avtomobilom SLO-SKI TEAM.Naj postavi smučanje ...prikaži več nazaj brez PODARIM - DOBIM, 3X3 itd.