Šport > Zimski športi
20 ogledov

Vonn: Jaz sem favoritinja smuka!

Lindsey Vonn St. Moritz trening smuka EPA
Potem, ko je bila najhitrejša tudi na drugem treningu smuka na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu, se Ilka Štuhec ni prepustila evforiji. Drugačno taktiko je ubrala Lindsey Vonn.

Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je najbolje opravila tudi z drugim treningom smuka na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu. Vodilna tekmovalka v smukaškem seštevku svetovnega pokala je v cilj prišla še malce hitreje kot včeraj s časom 1:33,37, včeraj se je ura ustavila pri času 1:34,53.

Štuhčeva bo tako v kombinaciji, v kateri si je priborila odlično izhodišče z zmago na edini izpeljani tekmi pred SP, kot tudi v smuku, kjer je v svetovnem pokalu osvojila tri zmage, prva favoritinja.

S tem se seveda ne obremenjuje, posveča se le svojemu smučanju, prav tako je prepričana, da slaloma od Maribora, ko je bila odlična deseta, ni pozabila smučati. Čeprav je še drugič bila najhitrejša na treningu, pa je prepričana, da je bilo v njeni vožnji še nekaj rezerve ter možnosti za izboljšave in manjše popravke.

" Občutki so super, pogoji so vrhunski, in je vsega: so skoki, so valovi, je ravnina, je strmina, so ovinki in je vse ostalo, tako da se res že veselim tekme, " je po smukaškem treningu strnila misli 26-letna Mariborčanka.

" Ni šlo vse tako odlično, še so rezerve oziroma deli, ki jih želim odsmučati boljše. Velikih novosti na progi glede na včeraj ni, sem pa nekatere dele odpeljala malce drugače. Na zadnjem skoku moram še popraviti nekaj stvari, da ne bom šla tako naokoli. Mogoče je malenkost trši sneg, saj smo vsi na ogledu, tako da mislim, da bo vsak dan trše. A še vedno je dober oprijem, razmere so vrhunske, tako da se že veselim, da gre zares, " je za TV SLO še dodala Štuhčeva.

Na vprašanje STA, kaj bi ji več pomenilo, ali osvojiti kristalni globus za seštevka svetovnega pokala v smuku in kombinaciji ali osvojiti naslov svetovne prvakinje, je Štuhčeva v svojem slogu odgovorila najkrajše možno: " Oboje! "

Vonnova kaže zobe

Tudi na drugem treningu se je Štuhčevi najbolj približala Švicarka Fabienne Suter , njen zaostanek je bil sicer za desetinko sekunde večji (+0,53). Medtem ko je bila v sredo na prvem treningu tretja Lara Gut , pa je tokrat tretji čas pripadel Avstrijki Christine Scheyer (+0,80). Dobra je bila tudi ameriška smukaška kraljica Lindsey Vonn , ki je za Štuhčevo, čeprav je pred ciljem očitno zavestno stopila na zavoro, saj se je povsem zravnala, zaostala 82 stotink sekunde za četrti čas.

" Vsekakor so bila svetovna prvenstva zame doslej polna vzponov in padcev, osvojila sem veliko medalj, ampak sem se tudi bila prisiljena veliko ukvarjati s posledicami grdih poškodb, ki so se mi primerile na prvenstvih. Res je, superveleslaloma nisem končala, ampak imam zelo dobre občutke v smuku, v katerem si veliko bolj zaupam in sem zato še bolj motivirana. Upam, da bom lahko to izkoristila že jutri v svojo korist in si bom na smuku privozila odločilno prednost, da bom lahko zatem šla sproščena na kombinacijski slalom. Upam, da me bo moja desna roka ubogala in bo na slalomu ves čas v pravem položaju, nato pa želim vse ponoviti še v nedeljo na specialnem smuku. Počutim se dobro, mislim, da mi ta hrib ustreza, vem, da lahko veliko tvegam, kar sem tudi pripravljena narediti. Na prvenstvih se vse vrti okoli medalj in zato sem prišla sem, " je bila zelo dobro razpoložena Vonnova, ki je na vprašanje, koga vidi za favoritko za zmago na smuku, odgovorila, da sebe: " Jaz sem. Ne vem, kaj bi lahko povedala. Upam, da bom zmagala. "

Tina Maze bo dobila naslednico

Medtem ko je včerajšnji trening zaznamoval grd padec Avstrijke Mirjam Puchner , ki se je huje poškodovala, pa so tokrat tekmovalke dirkale v idealnih pogojih, v sončnem in jasnem vremenu, trening pa je potekal brez posebnosti. Vse so po treningu hvalile tako progo kot pogoje.

Druga tekmovalna preizkušnja na svetovnem prvenstvu, ko bo okronana nova svetovna prvakinja v alpski kombinaciji, se bo v petek začela s smukom ob 10. uri, finale s slalomom pa bo na sporedu ob 13. uri.

Tina Maze , ki je bila v kombinaciji zlata pred dvema letoma, na SP v Vail/Beaver Creeku, se je po zadnjem prvenstvu tekmovalno upokojila. Upokojila se je tudi Avstrijka Nicole Hosp , svetovna podprvakinja.

Komentarjev 4
  • Papaja Popi 08:35 10.februar 2017.

    Obe ta dobri.Dajmo Ilka.

  • izRODEk 08:25 10.februar 2017.

    Katerakoli Ilka že bo, meni je zakon. Za razliko od Tine je pozitivna, duševno zdrava, na progi vidi super sneg, sonce, vse ji je v redu, nič se ne pritožuje zoper sponzorje, smučarsko zvezo, nikomur nič ne očita. Če sama ...prikaži več naredi napako, se zraven smeji, ko pove, da je tam naredila nekaj narobe,.... čisto drugačen odnos do življenja nasploh.Vonnova je definitivno kandidatka za zmago. Hkrati za prekinitev tekme in helikopterski odvoz v bolnišnico. Če bi se Ilka vozila na takšni meji, bi jo odpihnila za dve sekundi.Zdaj, če bo Vonnova prišla cela do cilja, utegne zmagati. Če bo vozila previdno, ne bo Ilke nikoli ujela.Bolj se bojim, da utegne zmago odnesti katera druga, na katero nihče ne računa. Svetovno prvenstvo je enkraten dogodek in se pogosto dogajajo presenečenja. Morda tudi zaradi visokih pričakovanj nad favoriti.

  • matermila 08:06 10.februar 2017.

    Sanja svinja o koruzi.Go Ilka,go.