Šport > Zimski športi
18188 ogledov

Vonnova na terapiji: "Še vedno se počutim kot zguba"

lindsey vonn Print Screen
Ena najboljših športnic vseh časov Lindsey Vonn razkriva podrobnosti njenega življenja po karieri alpske smučarke.

Rekorderka po številu zmag na tekmah svetovnega pokala Lindsey Vonn je bila za uspeh na belih strminah pripravljena žrtvovati vse, a je bila pri tem tako nenasitljiva, da v uspehih nikoli ni znala uživati.

Smučarska kraljica, ki je v karieri premagala zares grozljive poškodbe, da bi nadaljevala svoj zmagoviti niz in se polastila rekorda Ingemarja Stenmarka (86 zmag), kar ji na koncu ni uspelo, je od malih nog tekmovala po načelu "prvi ali zadnji". Vse ostalo je bilo brezpredmetno.

lindsey vonn | Avtor: Print Screen Print Screen
"Sem svoj največji kritik. Težko rečem, da sem nekaj naredila dobro. Delam na tem s terapijo. Še vedno me čaka veliko dela. Po koncu kariere sem sprejela, da sem bila uspešna, čeprav nisem podrla rekorda (Ingemarja Stenmarka, 86 zmag, op. a.). Kljub temu sem sprejela, da mi je uspelo nekaj, kar ni še nobeni ženski doslej. Včasih se še vedno počutim kot zguba. Vprašanje, zakaj nisem podrla rekorda, bo vedno viselo nad mano. Ker ne morem reči, da imam največ zmag, ne morem trditi, da sem najboljša. Po vsaki zmagi sem hotela novo zmago. Nič ni bilo dovolj dobro. S terapijo sem lažje sprejela svoj uspeh," je v intervjuju z Grahamom Bensingerjem povedala Vonnova.

Uvod v njeno bogato kariero ni bil pretirano bleščeč, saj so ameriški trenerji več možnosti pripisovali Julii Mancuso, medtem ko v njej niso videli pravega potenciala. "Ko sem bila stara 16, 17 let, sem trenerje slišala govoriti, da iz mene ne bo nič. Trdili so , da bo najboljša Julia Mancuso in da bi morali vsa sredstva usmeriti v njo. Kadarkoli je nekdo trdil, da nečesa ne zmorem, sem se še bolj trudila, da bi dokazala nasprotno. Na nek način me je to motiviralo. Dokazala sem, da se motijo."

lindsey vonn | Avtor: Epa Epa

Vsem mladim smučarkam zato svetuje. "Bodi to, kar si. Moj nekdanji trener mi je vedno govoril, da sem hitra takšna, kot sem. Veliko trenerjev je poskušalo sprementi mojo tehniko. Govorili so mi, da nisem dovolj dobra in da s takšno tehniko nikoli ne bom prišla nikamor. Vedno sem bila zvesta sebi, zaradi česar sem velikokrat padla, a mi je to prineslo tudi veliko zmag."

Vonnova si je kot aktivna smučarka močno prizadevala, da bi na tekmi svetovnega pokala tekmovala z moškimi, a je njena želja ostala neuslišana.

lindsey vonn | Avtor: Epa Epa
"S fanti sem trenirala od leta 2011. Običajno nismo merili časa, ker bi lahko to vplivalo na mojo samozavest. Takrat ko smo, sem bila ob Akslu Lundu Svindalu, ki je eden najboljših smukačev vseh časov. Spraševala sem se, ali sem lahko konkurenčna? Trenerji so se šalili, da bi bil to zanimiv koncept. Dober način, kako se izboljšati. Prav iz tega razloga sem trenirala z fanti, da bi se od njih učila. Ni bilo bistveno, da premagam fante, ampak da postanem boljša športnica. Moja prizadevanja niso šla nikamor. Ne verjamem, da so sploh prebrali peticijo," je povedala, o razlogih pa dodala: "Fantje so se bali, da bi jih premagala. Nekateri so me zelo podpirali. Še posebej Aksel Lund Svindal in norveška ekipa. Trenirala sem s Kanadčani, kjer je moral tisti, ki sem ga premagala, pomivati posodo. Marsikomu ni bila všeč ideja, da bi ženska tekmovala z moškimi. Vedno je veljalo prepričanje, da je žensko smučanje kakovostno slabše od moškega."

vonn shiffrin Spopad kraljic Šport Prijateljstvo zgolj farsa, Vonnova povedala resnico o Shiffrinovi

In kako bi se odrezala v moški konkurenci? "Pojma nimam. Morda bi bila 30., morda 50. Niti približno ne mislim, da bi lahko zmagala. Premočni so zame. Na smučeh nisem sposobna tega, kar počnejo oni, čeprav bi rada. Kolikor se poznam, bi se verjetno ubila. Preveč bi se trudila in naredila kakšno neumnost."

Lindsey Vonn | Avtor: Profimedia Profimedia
Vonnova ne smuča več, ker ji vijuganje po strmini v netekmovalnem smislu ne prinaša užitka. "Občutek je, kot da je v meni nekaj umrlo. Smučanje je zame mrtvo, ker se k temu ne morem vrniti. Ni več isto. Bo nekdanji dirkač formule 1 užival v vožnji s Priusom? Ne. Ni več isto in nikoli ne bo," je povedala.

Se bo kdaj vrnila na bele strmine? "Ko bom začutila željo po smučanju, bom šla smučat. Nisem si postavila nobenih omejitev. Moja sreča je bila odvisna od smučanja. Zdaj živim drugačno življenje, ki me izpopolnjuje na različne načine. Imam čas zase in družino. Lahko grem na počitnice, če želim. Počnem lahko, kar hočem. Prvo leto po upokojitvi je bilo težko. Depresija. Težko je bilo. Na srečo imam moža, družino, moje pse. To mi je pomagalo preskočiti oviro."

Lindsey Vonn | Avtor: Profimedia Profimedia

Priznala je tudi, da je bila kljub vsem uspehom pogosto osamljena. "Zelo. Zato sem si omislila pse. Postajala sem norica s psi, zato sem se morala ustaviti pri treh. Ko zmagaš, je super občutek, vsi ti čestitajo. Potem se vrneš v prazno hotelsko sobo v tuji državi. Koga poklicati? Ne vem. Sam si. Na svetu ni dovolj televizijskega programa, da bi to odmislil."

Čeprav alpsko smučanje ni med najbolj donosnimi športi na svetu, ji denarja ne manjka, saj je z njim ravnala preudarno. "Nisem varčevala z namenom, ampak sem preprosto varčevala. Nisem vedela, kako dolgo bom lahko tekmovala. Alpsko smučanje je nepredvidljiv šport. Ena težka poškodba lahko pomeni konec. Vedela sem, da moram previdno ravnati z denarjem in varčevati na vsakem koraku. Edino, kar sem si privoščila, je bil dom. Ker sem bila veliko na poti, nikoli nisem imela pravega doma, zato sem si ga kupila. To me osrečuje."

lindsey vonn | Avtor: Print Screen Print Screen

Komentarjev 7
  • sam1 17:02 17.oktober 2020.

    Upajmo,da ji bo vsaj črni žrebec potešil njene psihopatske potrebe po "velikem".....

  • Snežinko 15:53 17.oktober 2020.

    Vsaj nekaj je pravilno ugotovila: ja, res je zguba. Že zato, ker je smučala samo iz enega razloga: da premaga Stenmarka. Kakšen omejenec moraš biti, da ti je to edini cilj? Eden izmed clijev, ja, ampak ne edini, kot je ...prikaži več bil njej. Zato sem ji hudo privoščil, da tega ni dosegla, in verjamem, da jo to še vedno hudo grize...

  • gregor51 15:27 17.oktober 2020.

    zgube fukajo črnci...torej je zguba