Šport > Zimski športi
83353 ogledov

Vonnova prvič iskreno o tem, kaj se je zgodilo po upokojitvi

Lindsey Vonn
Najboljša ameriška smučarka vseh časov Lindsey Vonn je bila pred skoraj tremi leti prisiljena končati svojo kariero.

Nekdanja vrhunska alpska smučarka Lindsey Vonn, zmagovalka 82 tekem za svetovni pokal, je kariero sklenila po koncu svetovnega prvenstva leta 2019 v Areju, kjer je s smukaškim bronom osvojila še zadnje odličje na velikih tekmovanjih. 

Američanka si je želela pred slovesom od belih strmin zrušiti rekord Šveda Ingemarja Stenmarka, ki je v karieri dobil 86 tekem na elitni ravni, a ji je načrte prekrižalo telo. 

vonn stenmark | Avtor: Epa Epa

Po dveh desetletjih padcev, poškodb, operacij in krončnih bolečin je naposled prišel trenutek, ko svojega telesa preprosto ni več mogla ignorirati. V zadnjih letih kariere je smučala s pomočjo opornic na obeh kolenih, ob slovesu pa je navijačem priznala, da si je predolgo zatiskala oči. 

"Po mnogih neprespanih nočeh sem sprejela odločitev, da ne zmorem več tekmovati. Moje telo je nepopravljivo zlomljeno," je še pred začetkom prvenstva v Areju sporočila danes 37-letna šampionka.

lindsey vonn | Avtor: Epa Epa
V letu ali dveh se je Vonnova sprijaznila s svojo usodo, čeprav še vedno obžaluje, da se od zasneženih strmin ni mogla posloviti pod svojimi pogoji. temveč so jo v to prisilila kolena.

"Ko sem se pred tremi leti upokojila, tega nisem storila zato, ker bi želela prenehati tekmovati, temveč zato, ker me je izdalo telo," je povedala Vonnova. "Moja kirurško zakrpana kolena niso več zdržala napora ob drvenju s hitrostjo 130 km/h. Eno leto po upokojitvi nisem mogla niti gledati smučanja, ker me je preveč potrlo," je priznala.

"Težko sem se sprijaznila z upokojitvijo. Seveda sem vedela, da bo nekoč prišel ta trenutek. Vsak športnik ima omejen rok trajanja. A če si celo življenje vajen nenehnega boja in garanja, potem se je zelo težko kar naenkrat ugasniti. Poskušala sem si vnaprej pripraviti teren, tako da sem bila po upokojitvi ves čas polno zaposlena," je recept za uspešen prehod v naslednjo fazo življenja razkrila Vonnova. 

lindsey vonn | Avtor: Epa Epa

"Takoj po slovesu sem si vzela teden dni samo za sebe, nato sem se začela dogovarjati za dogodke in se zakopala v delo. Bila sem bolj zaposlena kot kdajkoli prej. Kljub temu pa prehod ni bil enostaven. Bilo je zelo težko. Oblikovati sem morala novo rutino, ki ni bazirala na smučanju."

"Ko sem se v življenju srečevala z raznoraznimi preizkušnjami, je bilo smučanje vedno moj ventil. Ne glede na to, kaj se je zgodilo, sem se lahko vedno zatekla v gore. Tam sem bila srečna, to je bila moja meditacija, moj pobeg od realnosti. Prav zaradi tega mi je bilo po upokojitvi še toliko težje. Poiskati sem morala druge načine, da sem se lahko psihično spoprijela z izzivi. Moj ventil je izginil. Nisem mogla računati na "naslednjo tekmo" ali "naslednjo sezono". Ustvariti sem morala nove cilje z oprijemljivo vsebino in drugačnimi časovnimi okvirji. Potrebovala sem kar nekaj časa, da sem našla svoje mesto," je pojasnila ena največjih športnic vseh časov.

vonn | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 2
  • Avatar Anstiovenna
    Anstiovenna 00:32 31.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • Toma 19:17 30.december 2021.

    Lepa ampak sem premalo žgan, da bi prišel v upoštev.

Sorodne novice