Šport > Zimski športi
155 ogledov

Zakaj ne podelijo več lisice?

Tina Maze lisica Ivan Jakob
Ta konec tedna se bo na Mariborskem Pohorju odvila 53. Zlata lisica. Organizatorji že več kot 20 let ne podeljujejo več krzna.

Mnogi med vami se gotovo spomnite prizorov s podelitev najboljšim tekmovalkam Zlate lisice, ko so zmagovalko na stopničkah obdarili z lisičjim krznom. Tovrsten poklon so zadnjič podarili leta 1994, ko je v skupnem seštevku veleslaloma in slaloma slavila Vreni Schneider

Prav slovita Švicarka naj bi bila med najbolj glasnimi, ko so tekmovalke protestirale proti krzneni nagradi. In leta 1995, ko je bila Schneiderjeva še enkrat najboljša, so namesto krzna podelili broško.

Slovenska šampionka Tina Maze, ki se bo v soboto poslovila od navijačev, je na Zlati lisici zmagala v letih 2009 (veleslalom) in 2013 (slalom), kljub temu pa je dobila svoje lisičje krzno. Za to je leta 2014 poskrbel eden od njenih navijačev Ivan Jakob.

"Ona si je takrat želela, da bi dobila pravo lisičko, jaz sem to slišal na radiu City ter jo vprašal, če ji jo lahko podarim, neglede na rezultat. Bila jo je zelo vesela. Osebno sem ji jo podaril,ker je imela tako željo po tem od takrat, ko je videla, kako jo je dobila Nataša Bokal (leta 1991, op. a.)," je pojasnil Jakob.

Komentarjev 1
  • matermila 08:46 07.januar 2017.

    Po podatkih Statističnega urada RS je bilo leta 2015 za odstrel predvidenij 11037 lisic.Vsem borcem za pravice živali:zakaj pri hudiču zavreči vsa ta krzna?