Šport > Zimski športi
715 ogledov

Zato se rekordi rušijo v Vikersundu

miran tepeš eddie edwards Anže Petkovšek
''V Planici je rekord mogoč,'' je pred začetkom slovenskega športnega praznika pod Poncami ocenil Miran Tepeš, oče Jurija Tepeša in eden največjih svetovno znanih strokovnjakov s področja smučarskih skokov in poletov.

Miran Tepeš, nekdanja desna roka direktorja moškega svetovnega pokala Walterja Hoferja, je vrsto let skrbel za nemoten potek tekem svetovnega pokala v smučarskih skokih glede na vetrovne razmere in druge okoliščine, ki bi lahko ogrozile regularnost skoka ali varnost tekmovalcev.

Z vzponom slovenskih orlov so se nanj začeli vršiti pritiski, da je zaradi sina Jurija v navzkrižju interesov, pa čeprav je umik s položaja ponudil že takrat, ko je njegov sin prvič vstopil v svetovni pokal. Natolcevanja tujih in domačih medijev so pripeljala tako daleč, da je ob koncu lanske sezone zapustil moško karavano in se preselil v ženski svetovni pokal, kjer je odkril povsem nove izzive.

''Najprej sem bil negotov, kako bo šlo, vendar smo se z ekipo dobro ujeli in sem povsem zadovoljen. Ženski skoki so na nižjem nivoju kot moški, kar pa ponuja veliko možnosti za razvoj. Veseli me, da lahko sodelujem pri razvoju in napredku panoge,'' je za zurnal24.si povedal Tepeš.

Ženski smučarski skoki so nedvomno v vzponu, dobrih tekmovalk je vedno več, dekleta pa iz leta v leto pridobivajo dragocene izkušnje. Naslednji korak je selitev na večje skakalnice, izključeni pa niso niti ženski poleti, čeprav Tepeš ocenuje, da bo na kaj takšnega treba še nekoliko počakati.
''Dekleta z leti pridobivajo izkušnje, vedno več je dobrih tekmovalk. Tudi dekleta se bodo preselila na večje skakalnice. Ko bo dovolj deklet tako dobrih, bomo pa začeli razmišljati tudi o poletih. Osebno tega v naslednjih nekaj letih še ne vidim.''

''Govorice so motile mene in Jurija''

Pritiski nemških, norveških in ne nazadnje tudi slovenskih medijev so ga posredno prisilili k menjavi delovnega mesta. Govorice so bile stresne tako zanj kot za jurija, zato odločitve danes nikakor ne obžaluje. ''Lansko sezono se je vse skupaj začelo potencirati. Morda tudi že dve leti nazaj. Začeli so novinarji. Enkrat slovenski, da ima Jurij prednost, kar ni bilo res, saj sistem to preprečuje. Nadzor vetra smo optimizrali do te mere, da preprečuje subjektivne napake ali manipulacije. Govoric je bilo veliko, motile pa so tako mene kot Jurija. To je ena stran, po drugi strani pa je bilo v tujini povsem isto. V bistvu je čisto v redu, da sem se umaknil od tega.''

miran tepeš jelko gros | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

V Planici mu ne bo dolgčas

Njegovo zanje in izkušnje s področja smučarskih skokov so neprecenljive, zato ne preseneča, da so ga v Planici povabili k sodelovanju. Sodeloval bo tako z organizacijskim odborom kot Mednarodno smučarsko zvezo (FIS).

''Pomagam ekipi, ki skrbi za zaščito pred vetrom. V sredo bom sodeloval pri preizkusu skakalnice. V okviru Mednarodne smučarske zveze (FIS) bom spuščal skakalce, ker se nekateri še niso vrnili z Norveške. Pomagam tako organizatorju kot FIS-u,'' je pojasnil Tepeš in dodal: ''V sredo bo moje sodelovanje povsem uradno, so me prosili, ker mora FIS spremljati preizkus skakalnice. Potem pa so me v Planici nahecali, naj še malo pomagam z vetrom in podobnimi rečmi, s katerimi sem se tudi prej ukvarjal. Tako da pomagam ekipi.''

Svetovni rekord? Da, v idealnih pogojih!

Karavana smučarskih skokov se je pred velikim finalom sezone mudila v Vikersundu, kjer sta padla kar dva svetovna rekorda. Ponosni lastnik najdaljšega poleta vseh časov je najboljši skakalec letošnje zime Stefan Kraft (253,5 m). V Planici je svetovni rekord možen, ocenjuje Tepeš, a le v primeru idealnih pogojev.

''Če odgovorim v navezavi na Vikersund, niso skakali tako hudo daleč. Planica je enako velika skakalnica. V zelo ugodnih razmerah in z dovolj nizkega naleta je rekord mogoč. Če je nalet previsok, je višina leta previsoka, kot pristanka pa prehud, zato lahko pride do poškodb. Če letalec leti dovolj nizko, ima dobre pogoje v drugem delu leta in hitrost pri doskoku ni previsoka, potem je tudi to mogoče,'' je dejal in pojasnil, v čem se pravzaprav razlikujeta največji skakalni napravi na svetu.

''Skakalnica v Vikersundu je bila prej manjša od Planice, zdaj sta enako veliki. V Vikersundu je nadmorska višina 100 metrov ali manj, posledično je zrak gostejši in tekmovalci lahko skačejo z manjšo hitrostjo. Ker je hitrost manjša, sta tudi hitrost in sila pri pristanku manjši. To je edina razlika. Velikost skakalnice je enaka. Če je v Planici močan vzgornik v spodnjem delu leta, tam nekje od 180 do 250 metrov, pa se to izravna. Skakalca potemtakem ustavlja in dviguje, kar pomeni, da lahko skakalec mehkeje pristane. Sila pri pristanku vzdrži, ampak samo v primeru zelo ugodnih razmer,'' je povedal Tepeš in razkril nekatere tehnološke podrobnosti, ki preprečujejo, da bi tekmovalca po smučini spustili v neustreznih ali celo nevarnih razmerah.

''Nevarno je predvsem, če je veter premočan. Kadar se veter meša, so pa razmere nepravične. Strokovni sistem za nadzor vetra je razvit do te mere, da v primerih, ko so razmere nevarne, preslabe ali predobre, sistem prepreči, da bi tekmovalca spustili. Vgrajene so blokade. Sistem pomaga, da ne morem narediti napake oziroma je ne more narediti tisti, ki s tem upravlja. V računalniku so varnostni parametri in deset merilnih mest ob skakalnici. Če so vrednosti vetra kjerkoli presežene, se startni postopek ustavi. Start je mogoč le takrat, kadar so razmere varne oziroma v skladu z določenimi kriteriji, kar zadeva ugodnost vetra. Samo takrat je mogoče skočiti,'' je pojasnil Tepeš. 

''Dnevnik si je dovolil preveč novinarske svobode''

Pred dnevi je v slovenskem medijskem prostoru odjeknila njegova izjava, da so odnosi v reprezentanci načeti. ''Kar je bilo zapisano v Dnevniku, je bil le obroben odgovor v tem intervjuju. Polovico tega, kar je bilo zapisano, si je Okorn (Jože, op. a.) oziroma on pravi, da je bil urednik, izmislil oziroma potenciral. Prosil sem jih za demanti, do danes tega niso naredili, so pa sporni del umaknili. Tisto, kar so si sami izmislili. Dovolili so si malo preveč novinarske svobode,'' je pojasnil 55-letnik in dodal, da se v sestavo reprezentance ne bo mešal.

''Jaz nimam nobenega namena trenerjev nastavljati ali odstavljati. V to se ne mešam. Ob neuspehih je logično, da je vzdušje nekoliko slabše. Fantje in trener so se pogovorili in še se bodo. Poskusili bodo stvari popraviti.''

Tekme v Vikersundu so bile dober pokazatelj, da se forma slovenskih orlov vzpenja, zato so pričakovanja za Planico, kjer so tradicionalno kazali dobre predstave, visoka. ''V Vikersundu so dobro zastavili, mislim pa, da v Planici vedno dobro skačejo, tako da verjamem, da bodo med boljšimi,'' je pričakovanja pred petkovo uvodno preizkušnjo strnil slovenski strokovnjak.

Komentarjev 5
  • Harrison 19:48 22.marec 2017.

    Še enkrat preber kaj sem napisal. Pa še malo višje, kaj so pisali drugi kaj je bilo leta 36. Nisem pisal, da ni bilo rekorda in tudi ne, da ga ne bo. Pisal sem o težnjah severnjakov in ostalih pomembnežev. ...prikaži več. O zarotah in klamfaštvu, kot me obtožuješ ne bom razpravljal, ker pišeš kar nekaj, niti sam ne veš kaj!

  • Janez_53 09:49 22.marec 2017.

    Preveril sem: Planica je v svoji zgodovini imela TRIINŠTIRIDESET svetovnih rekordov! Zadnji je bil leta 2005 in sicer 239 metrov.

  • Janez_53 09:43 22.marec 2017.

    Ne klamfaj! Planica je že imela rekord in ga še bo! Navkljub takšnim "teoretikom zarot" kot si ti!