Šport > Zimski športi
1016 ogledov

Najbolj kontroverzna smučarska tekma visi na nitki

Zermatt-Cervinia smuk Epa
Ta konec tedna bi morala biti pod Matterhornom oziroma v Zermattu in Cervinii dva moška smuka za svetovni pokal alpskih smučarjev z visokimi denarnimi nagradami.

Možnosti za izvedbo uvodnih smukov so zaradi slabe vremenske napovedi polovične, obenem pa veliko prahu v Švici in Italiji že nekaj časa dvigajo kritike okoljevarstvene organizacije Greenpeace.

Zgodbo o novem prizorišču tekem svetovnega pokala v alpskem smučanje pod Matterhornom je pripravila avstrijska tiskovna agencija APA, ki v uvodu izpostavlja 50-odstotne možnosti za izvedbo smuka, uničevanje ledenikov ter drugo najvišjo posamično nagrado v alpskem smučanju po klasiki v Kitzbühlu.

Na prvem smuku, ki se začne v eni in konča v drugi državi, bi morali tekmovalci in tekmovalke nastopiti že lani, a sta zaradi pomanjkanja snega preizkušnji odpadli. Tokrat sicer snežne razmere niso vprašljive, a je napovedano slabo vreme oziroma prekomerno sneženje ter močan veter, ki ogrožata tudi letošnjo izvedbo. Na enakem prizorišču naj bi sicer naslednji konec tedna izpeljali tudi ženska smuka, na katerih namerava nastopiti slovenska šampionka Ilka Štuhec.

V četrtek je odpadel drugi trening, danes bi moral biti na sporedu še tretji na 3,8 km dolgi progi Gran Becca. Ta je, kot oba smuka v soboto in nedeljo v milosti in nemilosti vremena. Nova odpoved pa bi organizatorjem in vodstvu Mednarodne smučarske in deskarske zveze (Fis) nakopala dodatne težave.

Tretji in zadnji trening smuka je bil zaradi novozapadlega snega in močnega vetra odpovedan, so sporočili organizatorji.

Fis si želi na vse pretege sezono hitrih disciplin začeti prav s posebno tekmo Zermatt/Cervinia, a je za zdaj prizorišče neusmiljeno do organizatorjev. "Če pogledajo ta termin, morajo pač organizatorji računati s tem, da so možnosti za izvedbo tekmovanja 50-50. Lahko sicer ujameš kak dober teden, kar se tiče vremena, ampak če imaš na sporedu nekaj treningov in nato dva smuka ..." ni želel misli končati glavni trener avstrijske reprezentance Marko Pfeifer.

Iz avstrijske reprezentance sta iz Zermatta zaradi slabe vremenske napovedi in priprav na domači slalom v Gurglu prihodnji teden (18. november) že predčasno odpotovala Marco Schwarz in Johannes Strolz, piše APA. Že prejšnji teden se je ekipa Ilke Štuhec ravno zaradi nestabilnih vremenski razmer odločila, da zadnje snežne priprave pred začetkom sezone prestavi s Zermatta na Norveško.

Obok na meji

Zermatt-Cervinia smuk | Avtor: Epa Epa

Proga Gran Becca sicer poteka v dveh državah. Start je v Švici na 3700 metrov nadmorske višine pod Matterhornom, cilj pa v italijanskem Laghi Cime Bianche na 2835 metrih. Mejni prehod med obema državama so organizatorji označili s posebnim obokom. Obenem so zagotovili tudi drugo najvišjo denarno nagrado v sezoni alpskega smučanja.

Zmagovalec enega od obeh smukov bo namreč prejel 62.500 evrov, pripadel pa mu bo tudi bon za vzpon na Matterhorn. Če bi kdo od smučarjev dobil oba smuka, bi poleg 125.000 evrov prejel še dodatnih 52.000 evrov. Za zmago v Kitzbühlu je sicer za zmagovalca klasičnega sobotnega smuka predvidena denarna nagrada 100.000 evrov.

Toda švicarsko-italijanski dogodek je zaradi slabega vremena v celoti vprašljiv, obenem pa to le dodatno vliva olje na ogenj kritikov, ki v tem vidijo le gromozanski marketinški trik, in to na škodo ranljivih ledenikov.

"V času podnebne krize je absurdno uporabljati težko opremo za pospeševanje uničevanja zadnjih ledenikov. Fis mora ustaviti to uničevanje in zaščito ledenikov vključiti v statute kot eno glavnih zavez," pa APA povzema strokovnjakinjo združenja Greenpeace Ursulo Bittner.

Na obeh straneh državnih meja so sicer pretekli mesec stekle preiskave zaradi krčenja ledenikov za pripravo delov prog.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.