Šport > Zimski športi
6090 ogledov

Zlate lisice ni več v programu svetovnega pokala, to je razlog

Zlata lisica Profimedia
Zlate lisice ni v osnutku tekmovalnega koledarja za prihodnjo sezono.

Mariborske Zlate lisice, tradicionalnega tekmovanja za svetovni pokal alpskih smučark na Mariborskem Pohorju, ni v načrtovanem tekmovalnem koledarju za prihodnjo sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju 2022/23 pod okriljem Mednarodne smučarske zveze (Fis).

Kot so danes pojasnili s Smučarske zveze Slovenije (SZS), so predstavniki SZS v rednem kontaktu s pripravljavci koledarja, saj je "naša prioriteta zadržati ženski sklop tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju v Sloveniji".

"Od generalnega sekretarja Fisa Michela Viona smo ta konec tedna v Planici dobili informacijo, da Zlate Lisice v prvem osnutke koledarja za prihodnjo sezono tekem svetovnega pokala ne nameravajo vključiti," so danes sporočili s SZS.

"Argumenti Viona za takšno namero so večkratne prestavitve tekmovanj iz Maribora v Kranjsko Goro ali celo odpovedi. V zadnjih desetih letih kar osemkrat. Prestavitve naj bi predstavljale preveliko negotovost in logistične zaplete tako pri Mednarodni smučarski zvezi, TV produkciji kot pri ekipah posameznih nacionalnih zvez, udeleženk tekmovanj. Predvsem pa želijo poleg obljub na terenu videti konkretne tehnične rešitve, ki jih do danes še ni," so sporočili iz slovenske zveze.

Sestavo koledarja dodatno otežujejo tudi ambicije mednarodne federacije, ki si želi več novih prizorišč v različnih državah, saj bi s tem promoviral smučanje na novih trgih v Evropi in predvsem v svetu.

Zlata lisica | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Zavedajoč se nevzdržnosti obstoječega modela smo v SZS že takoj po letošnji izvedbi Zlate Lisice v Kranjski Gori, začeli intenzivne pogovore z ASK Branik Maribor in Mestno občino Maribor. Slednja se po novem aktivno vključuje v organizacijo Zlate Lisice kot enakovredni partner, s pravicami in obveznostmi. Lastnik smučarskega centra Pohorje v tej novi sestavi obljublja potencialno izvedbo Zlate Lisice v Mariboru, kot prioriteto novega podjetja pod Pohorjem. Tej viziji pa naj bi sledile tako investicije v tehnično zasneževanje kot tudi način upravljanja centra, kjer bi bila prva prioriteta zasnežena proga za Zlato Lisico," so ob tem še pojasnili.

"S temi argumenti smo že v soboto seznanili generalnega sekretarja Fisa najprej s strani SZS, kasneje pa so to storili tudi predstavniki ASK Branik Maribor in MO Maribor, ki so se s tem namenom pripeljali v Planico v nedeljo. Generalni sekretar je z našimi argumenti odpotoval v Saalbach, kjer med drugim usklajujejo oziroma zaključujejo predlog koledarja za alpske discipline na ravni operativnega dela mednarodne zveze, ki gre v predstavitev njenemu predsedniku in nato v uradno potrditev na pristojne organe mednarodne smučarske federacije," je zapisano v izjavi za javnost SZS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.